En Sıcak Konular

Can Paker'den Gezi değerlendirmesi

24 Haziran 2013 10:57 tsi
Can Paker'den Gezi değerlendirmesi "Oradaki 10 genci alın, Bağdat Caddesi'ndekilerle konuşturun. Caddedekiler ağızlarını açamazlar. Onların seviyesine ancak 10 yıl sonra gelebilirler. Çünkü caddedekiler sadece öğretilen resmi ideolojiyi biliyor."

Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) Başkanı Can Paker'le Gezi Parkı ve çözüm sürecini konuştuk. Eylemlerin toplumda öfke patlamasına dönüşmesini yorumlayan Paker, askeri vesayetin sona ermesinden sonra Anadolu'da yükselen orta sınıfa karşı korkuları artan Beyaz Türkler'in korkusuna bağlıyor. Paker "özel yaşama müdahale" söylemine de "85 yıldır Müslümanlar ve Kürtler'in hayatlarına da müdahale edildi" diye karşı çıkıyor. Paker'le yapılan röportajdan ilgili kısım:

Bu patlamanın zamanlamasının Türkiye'nin ekonomide güçleneceği ve 30 yıllık Kürt sorununun çözüme girdiği noktada gelmesi tesadüf mü?
Hayır. Hükümet iki en önemli konuya çözüm getirmek üzereydi. Birincisi vesayet rejimini tamamıyla bitirecek 5 bin yasanın değişmesi gerekiyordu. Devletin kutsallığından bireyin kutsallığına geçiş için hukuk sistemi yeniden yapılanacaktı. İkincisi de çözüm süreci belli bir noktaya getirilmişti. Her iki konu da Türkiye'yi ekonomik ve siyasi olarak dünyada söz sahibi hale getirecekti. Eylemlerin amacı siyasi iktidarın görünümünü ve karar alma gücünü zayıflatmaktı.

Çözüm süreci nasıl gidiyor? Eylemler süreci zayıflatır mı?
Biraz yara aldı ama hedeflerine ulaşamadılar. Çünkü önümüzdeki günlerde yeniden toparlanacaktı. Türkiye'de yaşayan ve yaşayacak herkesin geleceği bu sürece bağlı. O yüzden devam etmesi gerek. Oraya gittiğinizde insanların yıllarca yaşadığı ızdırabı trajediyi görüyorsunuz. Hepsinin hayatı Hollywood filmleri gibi. Bu sıkıntılarla yaşadıkları için dünyayı takip edip inanılmaz bir siyasi bilinç seviyesine ulaşmışlar. Oradaki 10 genci alın, Bağdat Caddesi'ndekilerle konuşturun. Caddedekiler ağızlarını açamazlar. Onların seviyesine ancak 10 yıl sonra gelebilirler. Çünkü caddedekiler sadece öğretilen resmi ideolojiyi biliyor.

Laik kesim özel hayatına müdahale olduğu düşüncesinde…
Burada hükümet algı yönetimi hatası yaptı. Alkol Yasası, 3 çocuk ve kürtaj gibi konularda tam olarak yapılacaklar anlatılamadı. Laik kesimin özel yaşamına karışılma meselesinin bir miktarı da algıdan kaynaklanıyor. Çünkü onlar alışkın değil. Türkiye'de 85 yıldır Müslüman ve Kürtler'in özel yaşamına müdahale yapıldı.



Bu haber 1,028 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,225 µs