En Sıcak Konular

CHP’nin oylarını CHP’liler mi aşırdı?

1 Ağustos 2007 12:06 tsi
CHP’nin oylarını CHP’liler mi aşırdı? CHP’nin kalesi sayılan bazı bölgelerden gelen ‘geçersiz oylar’, oldukça garip iddialara neden oluyor. Bu bölgelerdeki parti örgütlerinin kendi partileri aleyhine çalışmış olması söylencesi Genel Merkez ve vekiller arasında yaygın. Peki a

Bağımsız adayların destek bulduğunu Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde, pusulanın karmaşıklığı ve bölge seçmeninin nispeten eğitimsiz oluşunun etkisiyle, buralardan çok sayıda “geçersiz oy” bekleniyordu.

Olmadı. Bu bölgeyi içeren şehirlerden tahminlerin çok altında geçersiz oy çıktı. Ancak mesele bu değil. Garip olan “eğitimli ve bilinçli” olarak kabul edilen İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa ve bunun gibi illerden çok sayıda geçersiz oy çıkması?

Üstelik bu illerdeki geçersiz oylar sadece çok veya Türkiye ortalamasının üzerinde değil. Aynı zamanda iller arası Türkiye “geçersiz oy sıralamasında” neredeyse ilk beşi ellerinde tutuyorlar.

Bu da önemli ama dahası da var. Bu illerdeki seçim bölgelerinin çoğu CHP’nin kalesi veya üstün olduğu yerler. Bu tespit, 23 Temmuz sabahından beri adeta bir şehir efsanesine dönen, “CHP’nin oyları ile oynandı mı acaba” minvalli bir söylenceyi büyütüyor.

Şaşırmayın sonra!

Yüksek Seçim Kurulu açısından bu iddiaların fazla bir önemi yok. Nedeni basit. Bu bölgelerde kullanılan oy sayısı ile sandıklardan çıkan zarflar arasında bir sorun yok. İtiraz varsa hemen bu çuvallar açılıp, sayılıyor.

Ve görülüyor ki bu bölgelerin “geçersiz oyları” gerçekten ve tartışmaya yer bırakmaksızın geçersiz! Kaldı ki adı geçen bölgelerde de örneğin CHP’nin çok sayıda gözlemcisi bulunuyor ve onlardan bir itiraz da gelmiş değil.

Sadece onlardan değil, mağdur olduğu söylencesi yayılan herhangi bir partiden de işaret edidiği oranlarda bir itiraz yaşanmış değil. Bu yüzden kesin sonuçların ilan edilmesiyle birlikte tartışma kapanmış bulunuyor.

İtiraz geçersiz oylara değil, nasıl olduğuna?

Zaten CHP’lilerin itirazları da bu bağlamda “resmi” değil. YSK ile de ilgisi yok. Onları rahatsız eden, geçersiz oyların çıktığı bölgelerin CHP’nin güçlü olduğu bölgeler olması kadar, buradaki CHP örgütlerinin Genel Merkez’le ilişkisi!

Önce genel istatistikleri bir bakalım. Yüksek Seçim Kurulu'nun resmi seçim sonuçlarına göre, 1 milyon 6 bin 602 oy geçersiz sayıldı. Oldukça önemli bir rakam. Rahatlıkla söylenebilir ki, seçime katılan bir çok partinin aldığı oydan yüksek.

Peki geçersiz oyların en yüksek çıktığı bölge hangisi?.. En yüksek oranda geçersiz oy İstanbul'dan geldi.

Türkiye’de en çok geçersiz oyun çıktığı yer, ile İstanbul 2. Bölge. Yüzde 6’ya yakın! Bu bölge nereleri kapsıyor? Beşiktaş, Beyoğlu, Sarıyer, Şişli. Yani eğitim ve bilinç oranının en yüksek olduğu yerlerden biri!

İkincilik kimin? Yine İstanbul. 1. Bölge. Nereleri kapsıyor? Adalar, Beykoz, Kadıköy, Şile, Üsküdar. Burada da oyların yüzde 5.5'i iptal,

Üçüncü? Yine İstanbul. Bahçelievler, Bakırköy ve Küçükçekmece, yani 3’üncü bölgede geçersiz oy oranı yüzde 5.4!

İstanbul oy vermeyi unutmuş ama İzmir?

Geçersiz oyların sayısında İstanbul’u takip eden il İzmir. Bu şehrimiz de bilinçi ve eğitimli seçmenleri barındırdığı varsayılan bir seçim bölgesi. Ama İzmir 2’inci bölgeden gelen rakamlar tersini söylüyor.

İzmir ikinci bölgede oyların yüzde 3.9'u, 1. Bölge'de de yüzde 3.7'si iptal! Başkent’e gelince. CHP’nin tartışılmaz kalesi sayılan Ankara Çankaya bölgesinde iptal edilen oyların oranı, örneğin Hakkari ile aynı. Yüzde 2.2. Deniz Baykal’ın seçim bölgesi Antalya’da da durum farklı değil. Yüzde 2.6!.

Bu örnekleri çoğaltmak olası. Ama gerek yok. Çünkü bu bölgeler CHP’nin güçlü olduğunun “sanıldığı” seçim alanları. Harhangi bir şüpheli durum olmadığı da ortada olduğuna göre bu hal nasıl açıklanır.

CHP’li CHP’linin kurdu!

CHP Genel Merkezi ve hatta bazı milletvekillerine göre durum şöyle açıklanıyor. “CHP örgütü parti aleyhine çalıştı!” Tabii bu çok güçlü bir iddia ve ispatlanması da zor. Ama bu
iddialı savunanlara göre de başka açıklaması yok.

“Nedeni ne” sorusuna verdikleri yanıt ise iddialarından daha iddialı. Onlara göre bunun nedeni, adı geçen bölgelerdeki bazı parti teşkilatlarının, “Genel Merkez”le olan ilişkilerine bakmak gerekiyor.

Açıkça söylemiyorlar ve adı geçen teşkilatların hepsini de aynı kefeye koymuyorlar ama zınmen söyledikleri şu; CHP'nin güçlü olduğu Şişli, Karşıyaka, Çankaya gibi bölgelerde iptallerin bu kadar çok olmasının nedeni, bölgedeki teşkilatın Deniz Baykal ve CHP yönetimine muhalefetlerinin bir sonucu olarak “geçersiz oy” kullanmış olmaları.

İyi ama bu oylar seçimin CHP açısından sonucunu açıklar mı? İyibilgi’ye konuşan partililere göre, “hayır, zaten mazeret bulmak için değil, bir vakayı açıklamak üzere bu tahlili yapıyoruz. Bu oyların tabloyu değiştirmesi mümkün değil. 20 bin bilemediniz 30 bin oy bu şekilde kaybedilmiş olabilir!”

www.iyibilgi.com



Bu haber 746 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,487 µs