En Sıcak Konular

Geceden notlar: Erdoğan'ın konuşması dört dörtlüktü

1 Ağustos 2007 11:54 tsi
Geceden notlar: Erdoğan'ın konuşması dört dörtlüktü O gece askerleri oldukça sakin, rahat ve neşeli gördüm. Başbakan Erdoğan’ın seçim gecesi konuşması için “dört dörtlüktü” yorumlarını duydum. Cumhurbaşkanlığı seçimi için Başbakan’ın “uzlaşırım” sözlerine sıkça atıfta bu

İsmail Küçükkaya'nın yazısının ilgili kısmı

Komutanlar umutlu 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gecesi için Merkez Orduevi’ne girerken, aklım 10 gün öncesine gitti. 20 Temmuz akşamı SKYTURK’teki Seçim Otobüsü çekimlerindeydik. Söz sırası geldiğinde “bugün 20 Temmuz. 33 yıl önce bugün kahraman Mehmetçik yavruvatan’a çıkmıştı” diyerek milletvekili adaylarına Kıbrıs politikasına ilişkin sorular yöneltmiştim. Seçim gündeminin sığ konulara hapsolmasını ve Kıbrıs’a dair politikaların tartışılmayışını eleştirdim. O akşama dair pek çok mail aldım.

Neyse, Merkez Orduevi’ne dönelim...

“Komuta kademesi tam kadro” oradaydı. Kadehler yavruvatan için kalktı. Sohbetler KKTC üzerineydi. Bir ara yalnızdık, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun “1974’te Kıbrıs’taydım, helikopter pilotluğu yaptım” diyerek bazı anılarını anlattı. Saygun daha öncesine gidip 1963 dönemini hatırlatarak Rumların mezalimlerine örnekler verdi. Sonra “şimdi burayı tekrar Rumlara nasıl devreceğiz ki, kalıcı barış sağlanmadan?” diye bir soru yöneltti.

İşte Saygun Paşa’nın anlattığı olaylardan birisi: “Henüz Kıbrıs iki taraflı bir devlet iken öğrencilere sınavda ‘İsa’yı çarmıha kim gerdi?’ diye sorulmuş. Öğrencilerin büyük bölümü Türkler yanıtını verince öğretmen ‘bu yanlış cevap ama çok hoşuma gitti’ diyerek bütün öğrencilere tam not vermiş.”

Kıbrıs, resepsiyonda sohbetlerin odağındaydı, güzel oldu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt da bunu vurgulayarak, “bu gece Kıbrıs’ı konuşacağız” dedi.

Tabii ki geceye damgasını vuran açıklamalar Yaşar Paşa’nın iki cümlesi oldu: “Söylediklerimizin arkasındayız” diyerek 12 Nisan’daki konuşmaya vurgu yaptı. Bu, seçim sonrasında askerlerin cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin ilk sözleriydi.

Ardından “27 Nisan bildirisinin seçime etkisi” hakkında Yaşar Paşa, “benim araştırma şirketim yok ama ben o görüşte değilim” diye konuştu.

Ben bunu Saygun Paşa’ya da sordum, “tersini söyleyenler de var” diye yanıtladı. Bazı araştırma şirketlerinin “bildiriden önce Adalet ve Kalkınma Partisi’nin oyları yine yüksekti” sözlerini hatırlattı.

O gece askerleri oldukça sakin, rahat ve neşeli gördüm. Başbakan Erdoğan’ın seçim gecesi konuşması için “dört dörtlüktü” yorumlarını duydum. Cumhurbaşkanlığı seçimi için Başbakan’ın “uzlaşırım” sözlerine sıkça atıfta bulundular. Bunu yaparken konunun iktidar partisi içindeki dengelerle ilgili hale geldiğini, Abdullah Gül’ün şahsi iradesinin önem kazandığını gayet iyi biliyorlar. Erdoğan’ın bir şekilde bu sorunu çözeceğine dair umutlular.
 
Akşam



Bu haber 535 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,141 µs