En Sıcak Konular

İngiliz ordusu Kuzey İrlanda'dan çekildi

1 Ağustos 2007 09:34 tsi
İngiliz ordusu, Kuzey İrlanda'daki 38 yıllık varlığına dün gece resmen son verdi.

Katolikler ve Protestanlar arasında 1969'da başlayan çatışmaları durdurmak için Kuzey İrlanda'ya 300 bin asker konuşlandıran İngiliz Kara Kuvvetleri, artık bölgede sadece 5 bin askerlik bir garnizon bulunduracak.
 
İngiltere Savunma Bakanlığı, Kuzey İrlanda'da 38 yıl süren varlığı sırasında 763 kayıp veren İngiliz ordusunun, garnizonlarda "sembolik" olarak bulunacağını, özel bir görev üstlenmeyeceğini açıkladı.
 
Kuzey İrlanda'da iki ay önce Katolik ve Protestanların yerel yarı özerk hükümet kurmalarının ardından atılan bu adım nedeniyle özel bir tören yapılmadı.
 
County Antrim bölgesindeki Thiepval kışlasındaki İngiliz askerleri sade bir "bayrak indirme" töreni yaparken, törenin özellikle gösterişsiz olmasına ve askerin bölgeden zaferle ayrıldığı izlenimi yaratılmamasına çalışıldı.
 
İngiliz ordusunun 2005 yılından bu yana Kuzey İrlanda'da az sayıda askeri bulunuyordu.
 
İngiltere Silahlı Kuvvetler Devlet Sekreteri Bob Ainsworth, Avam Kamarası'nda yaptığı açıklamada, Kuzey İrlanda'daki askeri güç için 1 Ağustos'ta yeni bir dönemin başlayacağını belirtti.
 
Kuzey İrlanda'da güvenlik bundan böyle 1999'da kurulan ve Katolikler ile Protestanlardan oluşan Kuzey İrlanda Polis Teşkilatı (PSNI) tarafından sağlanacak.
 
Kuzey İrlanda'nın bağımsızlığı için geçmişte silahlı mücadele veren İrlanda Cumhuriyet Ordusu'nun (IRA) siyasi kanadı Sinn Fein'den seçilen ve yerel hükümetin üyesi olan Gerry Kelly, George Orwell'in "1984" romanındaki "Big Brother" gibi, İngiliz ordusunun baskıcı varlığının sona ermesinden memnuniyet duyduğunu belirtti.
 
Kelly, 70'li yıllarda İngiliz ordusunun bölgedeki Katolikleri fişlediğini anlattı:
 
"Askerler geceleri evlere baskın yaparak, içerdeki herkesi, bebekler de dahil olmak üzere sayardı. Gerçekten Big Brother'a yaraşır bir durumdu. Çok sayıda insan memnun olacak ve bu toplumlararası diyaloğa katkı sağlayacak."
 
IRA'nın hedefi olmuşlardı
 
1969'da başlayan "Operation Banner" (Bayrak Operasyonu), medeni haklarını savunmak için yürüyüş yapan Katolikler ile Londra'yı destekleyen Protestanlar arasındaki şiddetli çatışmaları önlemeyi amaçlıyordu. Ancak Katoliklerin nefretini kazanan İngiliz askerleri çabucak IRA'nın hedefi haline geldi.
 
"Bloody Sunday" (Kanlı Pazar) adı verilen 30 Ocak 1972'deki olaylarda, Londonderry kentindeki bir Katolik gösterisine müdahale eden İngiliz hava indirme askerleri 13 kişiyi vurarak öldürmüş, bu IRA'nın saflarını genişletmesine yardımcı olmuştu.

cnntürk



Bu haber 326 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,925 µs