En Sıcak Konular

Obama'nın Berlin ziyaretinde vatandaşa 'balkona çıkmayın' ricası

17 Haziran 2013 18:53 tsi
ABD Başkanı olduktan sonra ikinci defa Almanya'ya ziyaret gerçekleştirecek Barack Obama, yarın akşam başkent Berlin'de olacak.

Başbakan Merkel'in davetini kabul eden ABD başkanı için başkentte yoğun güvenlik önlemleri alındı. Tarihi Brandenburg Kapısı önünde konuşacak Obama'nın Başbakan Merkel ile Suriye, İran ve Ortadoğu gibi konuları masaya yatırması bekleniyor.

ABD Başkanı Barack Obama, yarın akşam Almanya'ya ikinci ziyaretini gerçekleştiriyor. 'Air Force One' uçağının iniş yapacağı zaman zarfında Berlin genelinde hava yolları trafiği uçuş için kapalı tutulurken, geçeceği yol güzergâhındaki tüm kanalizasyon ve atık su kapakları kontrolden geçerek mühürlendi. ABD başkanının konuşma yapacağı Pariser Platz Meydanı'nda, Başbakan Angela Merkel ile akşam yemeği yiyeceği Charlottenburg Sarayı ve geceleyeceği Ritz Carlton Oteli çevresinde sıkı güvenlik önlemleri alındı. 3 ila 4 bin civarında polisin görev yapacağı ziyaret öncesi Obama'nın bulunacağı mekânlardaki semt sakinleri için bilgilendirme broşürü dağıtıldı.Broşürde giriş çıkışların sınırlı olacağı yazarken, semt sakinlerinden belirli saatlerde pencere ve balkona çıkmamaları rica edildi.

Eşi Michelle, çocukları Malia ve Sasha Obama ile Berlin'e gelen ABD başkanı, Tegel Havalimanı'ndaki karşılama töreninden sonra Potsdamer Platz'daki Ritz Carlton oteline geçecek. Obama, yarın yaklaşık 4 bin kadar katılımcının karşısında tarihi Brandenbur 'konuşacak. ABD'nin efsane başkanlarından John F. Kennedy'nin de bundan 50 yıl önce Brandenburg Kapısı önünde konuşma yapmış olması sembolik anlam taşıdığı şeklinde değerlendiriliyor. Kennedy, 'Ich bin ein Berlinler" (Ben bir Berlinliyim) ifadelerini kullanarak Almanların gönlünü fethetmişti.

Obama'nın konuşmasına siyaset ve iş dünyasından isimlerin yanında çoğunluğu sivil toplumdan oluşan kitlelerin katılması bekleniyor. Başkan seçilmeden önce 2008 yılında Berlin'e gelen Barack Obama, 'Zafer anıtı' önünde yaklaşık 200 bin insana seslenmiş, umut ve değişimden bahsetmişti. O zamanlar Brandenburg Kapısı'nda konuşmak isteyen Obama'ya, Başbakan Merkel izin vermemişti.

Obama'nın ziyaretinden önce Spiegel'e açıklamalarda bulunan ABD'nin Berlin Büyükelçisi Philip D. Murphy, Suriye'nin önemli bir konu olacağına dikkat çekerek, her iki liderin ayrıca İran, Ortadoğu, Afganistan ve ekonomi durumu hakkında konuşacaklarını söyledi. Obama'nın ziyaretinden dolayı sevinçli olduğunu kaydeden Murphy, "Obama'nın Berlinlileri hayal kırıklığına uğratmayacağından eminim." dedi. Murphy, ABD'nin Almanya ile işbirliğinin başka ülkelerle olmadığı kadar yakın olduğunu iddia etti. Son haftalarda gündeme gelen Milli Güvenlik Ajansı'nın (NSA) Almanya'da ne tür bilgileri kontrol ettiği sorusuna, "İnanın ki hiçbir bilgim yok. Ben de sizin okuduğunuzu okuyorum. Birçok çelişkili şeyler de okuyorum. Şu kadarını söyleyebilirim ki, ABD'de ve Almanya'da insanların ferdi özgürlükleri çok önemli." ifadelerini kullandı.

(CİHAN)

Bu haber 621 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,261 µs