En Sıcak Konular

İstanbul yeraltına iniyor, meydanlar trafiğe kapanacak

1 Ağustos 2007 09:20 tsi
İstanbul'un bir türlü çözülemeyen trafik problemi, belediyeyi radikal kararlara yöneltti. Ulaşım sıkıntısına son vermek ve ilçe meydanlarını rahatlatmak amacıyla trafik yeraltına alınıyor. İstanbul'un altında adeta yeni bir şehir kuracak olan Büyükşehir

Kadıköy-Kartal hattındaki raylı sistem, Edirnekapı-Sultançiftliği tramvayının 6 kilometrelik kısmı ve Zeytinburnu-Kabataş hattının iki kilometresi, yerin altından geçecek. Taksim, Kadıköy, Aksaray, Üsküdar, Bakırköy ve Beşiktaş meydanları yeniden düzenlenerek trafiğe kapatılacak. Üstgeçitler yüzünden silueti kaybolan Aksaray Meydanı'ndaki tüm yollar yeraltına alınarak 70 dönümlük yeşil alan elde edilecek. Projenin toplam maliyeti ise 900 milyon YTL.

'7 Tepeye 7 Tünel' projesi kapsamında Kâğıthane-Piyalepaşa ve Dolmabahçe tüneli eylül ayında açılacak. İstanbul'da 152 kilometre uzunluğunda 33 tünel projesinin tamamı 2010'da tamamlanacak. İstanbulluların ilçe meydanlarında rahatlıkla gezebilmeleri için araç trafiği yerin altına alınıp cadde altı otoparklar yapılarak meydanlar yürüyüş alanlarına dönüştürülecek.

Başta Taksim ve Kadıköy olmak üzere Aksaray, Üsküdar, Bakırköy ve Beşiktaş meydanları için yeni düzenlemeler yapılıyor. İstanbul'un önemli meydanlarından biri olan ve üstgeçitler yüzünden silueti kaybolan Aksaray Meydanı'nda tüm yollar yeraltına alınarak 70 dönümlük bir alan elde edilecek.

Aksaray Meydanı ve Çevresi Yol-Kavşak Uygulama Projesi kapsamında, Millet Caddesi ve Ordu Caddesi üzerindeki raylı sistem yaya hareketlerini en az etkileyecek şekilde yeniden düzenlenecek. Mevcut yol seviyesinin altında kalan Valide Sultan Camii meydana katılacak. Harem-Kumkapı tüp geçişinin getireceği trafik yükü Kennedy Caddesi'nden Vatan Caddesi'ne direkt geçiş imkânı sağlayan bir altgeçit ile engellenecek. Beşiktaş Meydanı, Boğaziçi suyolu üzerinde, vapur iskelesi ve Boğaz Köprüsü bağlantısı ile tarihî, turistik, kültürel ve ticaret işlevleri bulunan İstanbul ulaşımında önemli bir yer. Anıtlar Kurulu'nca onaylanan Beşiktaş Meydanı ve Yakın Çevresi Düzenleme Alan Projesi ile iskeleden başlayan ve Beşiktaş Tansaş'ta biten meydanın tamamı trafikten arındırılarak yayalara kesintisiz olarak denizle buluşma imkânı sağlanacak. Barbaros Meydanı'nda bulunan otobüs durakları ile üst meydandaki halk pazarı, işyerleri ve üst geçitler kaldırılacak.

Kadıköy Meydanı, Boğaz'ın Marmara'ya açıldığı İstanbul'un önemli bir simgesi. Kadıköy için 'Kadıköy Vapur İskelesi Et-Balık Kurumu Arası Rehabilitasyon Projesi' hazırlandı. Vapur İskelesi önündeki otobüs durakları Et-Balık Kurumu'nun yanına kaydırılarak, iskele önündeki trafik karmaşası ortadan kaldırılacak. Kadıköy'de yayaların kullanımına açık bir alan oluşturulacak, minibüs durakları da Haydarpaşa Garı'nın yanına taşınarak, meydan gezi ve dinlenme amaçlı yaya kullanımına açık bir yeşil alana dönüştürülecek.

Türkiye'nin en gözde kültür, eğlence ve alışveriş merkezi Taksim için hazırlanan projede meydan Gezi Parkı ile birleştiriliyor. Projede Tarlabaşı Bulvarı'ndan The Marmara Oteli'ne geçiş yolu olan Tak-ı Zafer Caddesi trafiğe kapatılıp araç hareketleri Asker Ocağı Caddesi üzerinden Mete Caddesi'ne yönlendirilecek. Böylece İstiklal Caddesi'nden gelen yayalar araç trafiğini yaşamadan Gezi Parkı'na geçebilme imkânı bulacak. Taksim Meydanı Yayalaştırma ve Trafik Sirkülâsyonu Planlama Projesi'nde 14 bin 600 metrekare alan yayalaştırılacak.

İstanbul'un tarihî yerlerinden birisi olan Üsküdar, 'Üsküdar Meydanı ve Çevresi Raylı Sistemler ile Karayolu Entegrasyonları ile Kentsel Tasarım Uygulama Projesi' ile yeni çehresine kavuşacak. Yaya ve taşıt trafiğinin ayrılmaması sebebiyle meydan olma özelliğini kaybeden Üsküdar Meydanı, yeniden düzenlenecek. Üsküdar için yaya alanları düzenlenerek, Üsküdar-Ümraniye Metro Hattı ve Marmaray Hattı'nın Üsküdar İstasyonu'nda yaya entegrasyonu sağlanacak, böylece yaya çıkışlarının yeraltı meydanının oluşturulması hedefleniyor.

İstanbul'un gözde merkezlerinden biri olan Bakırköy için de 'Bakırköy İlçesi Bakırköy Meydanı'nda Mimari ve Kentsel Tasarım Konsept (Fikir) Projesi' hayata geçirilecek. Bakırköy Meydanı'nda yaklaşık 45 bin metrekarelik bir alan üzerinde bulunan Bakırköy Jandarma Bölük Komutanlığı, Bakırköy Belediyesi, Bakırköy Kaymakamlığı, Emniyet Müdürlüğü, Cumhuriyet (Özgürlük) Meydanı ve otobüs peronlarının bulunduğu bölge İncirli mevkiine taşınacak. Bakırköy Meydanı Transfer Merkezi Alanı'na da yeraltında bin araçlık otopark yapılacak.


Büyükşehir'den 16 bin araçlık zemin altı otopark

Büyükşehir Belediyesi, önümüzdeki 3 yıl içinde yap-işlet-devret modeliyle 72 otopark yaparak İstanbul'un otopark sorununu çözmeyi hedefliyor. Büyükşehir'in yapacağı otoparkların 16 bin araçlık zemin altı, 10 bini' de kat otoparkı olarak inşa edilecek. Yeni inşa edilecek otoparkların kapasitesi 26 bin araçlık olacak. İşletme süresi 20 ile 30 yıl devam eden otopark projelerinin toplam yatırım bedeli ise 337 milyon 931 bin YTL.
 
zaman



Bu haber 538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,643 µs