En Sıcak Konular

Atalay: ABD'de abartılı bir algılama yok

17 Haziran 2013 11:34 tsi
Atalay: ABD'de abartılı bir algılama yok Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Gezi Parkı odaklı gelişmelerle ilgili olarak, "Gerek Beyaz Saray’da gerek bakanlıkta bu olup bitenlerle ilgili abartılı bir algılama yok'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Gezi Parkı olaylarıyla ilgili olarak, "Gerek Beyaz Saray'da gerek bakanlıkta bu olup bitenlerle ilgili abartılı bir algılama yok. Görüşmelerimizde olaylara bakışta Türkiye'nin farkını onların da bildiğini gördük. Burada bakıyorum, (uluslararası medyada da) o algı epey değişti. Yani bizim görüşmelerimiz doğrusu çok zamanlı ve iyi oldu ve doğrusu buraya geldiğime çok memnun kaldım" dedi.
 
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Atalay, ABD'deki temaslarında Gezi Parkı odaklı gelişmelerle ilgili olarak gözlemlerini de aktardı. Atalay, şunları kaydetti:
 
"Türkiye'deki son olaylarla ilgili uluslararası medyanın epey ileri yayını oldu. Uluslararası medyanın bu yayınını tabii hayretle bile karşıladık. Yani Türkiye'de yaşayan, olayları bilenler olarak uluslararası medyanın Türkiye'yle ilgili hemen böyle çok çabuk satın alması ve adeta Arap Baharı zincirinin bir halkası gibi göstermesi çok rahatsız edici bir şey. Türkiye böyle bir ülke değil. Türkiye demokratik bir ülke. Yani toplumsal tabii ki tepkiler olabilir ama Arap Baharı'nın bir parçası olarak gösterilmesine tabii ki tepki gösteririz.
 
Ama şunu da gördüm: gerek Beyaz Saray'da gerek bakanlıkta bu olup bitenlerle ilgili bu manada abartılı bir algılama yok. Hani bazı açıklamalar olmuştu, bizleri de rahatsız etmişti, hatta Dışişleri Bakanımız ABD Dışişleri Bakanı Kerry'i aramıştı. Buradaki görüşmelerimizde ise olaylara bakışta Türkiye'nin farkını onların da bildiğini gördük. O manada onlarda, olayla ilgili çok ileri abartılı bir algılama olduğunu görmedim. Yani bizim onlarla görüşmelerimizin hepsi normal seyretti. Yine de biz olaylarla ilgili de onlara tabii gerekli açıklamaları yapmış olduk. Yani bizim devletle görüşmelerimiz doğrusu çok zamanlı ve iyi oldu. Ben önce hani Türkiye'de yaşadığımız şu günlerdeki ortam nedeniyle gelmekte kararsızdım ama doğrusu geldiğime çok memnun oldum".
 
"Umarız artık biter bunlar, işin zemini kalmadı"
 

Atalay, Gezi Parkı odaklı olayların "şu anda sona ermesinin beklendiğini" belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Esasen Gezi Parkı ile ilgili bizzat Sayın Başbakanımız çok görüşme yaptı. O görüşmelerde de makul sonuca varılmıştı aslında. Yani çok anlayışla karşılanan sonuçtu. (Ama Gezi Parkı'ndan yapılan açıklamada) Bizim olayımız sadece Gezi Parkı değil, diğer konularda da hükümete karşı protesto falan deyince tabii işin rengi değişti. Doğrusu orası üzücüdür.
 
"Uluslararası algı da değişti, ilk günlerdeki gibi değil"
 
Atalay, "uluslararası alanda gereksiz yere Türkiye'nin büyüyen imajına leke geldiğini ve buna üzüldüklerini" de belirterek, "Türkiye bunu hak eden bir ülke değil" dedi.
 
Türkiye'nin son yıllarda uluslararası alanda çok ciddi gelişme kaydettiğini ve "geleceğin adeta yıldız ülkelerinden birisi durumuna geldiğini" ifade eden Atalay, Türkiye'nin 10 yılda demokratikleşme adımlarında "sessiz devrim" yaşadığını kaydetti. Atalay, "Son gelişmelerde bazı uluslararası medya kuruluşlarının da olayı hızlı şekilde sanki Arap Baharı'nın zinciri gibi takdim etmesi üzücü oldu. Türkiye'nin imajına biraz leke sürdü ama inşallah burada artık biter. Gerçi şu son günler uluslararası şey değişti. Buralarda da ben bakıyorum, o ilk günlerdeki gibi değil algı epey değişti" dedi.
 
"Önceden haberimiz vardı"
 
ABD'nin Esed rejiminin kimyasal silah kullandığına yönelik açıklaması ve muhaliflere silah yardımı kararıyla ilgili soru üzerine Atalay, şöyle konuştu:
 
"Amerikalıların bir karar üzerinde çalıştığı ve açıklama olabileceği yönünde tam Beyaz Saray'a, terör danışmanıyla görüşmeye giderken de zaten hafif bir bilgimiz olmuştu, yani Türkiye'den ben o haberi birazcık almıştım. Monaco da oraya gittiğimizde de zaten Obama'nın yanından ayrılıp geldi, bu konuları görüşüyorlarmış ve Suriye konusunda açıklamayı biz oradan çıkarken yaptılar."
 
Atalay, bu konuda ABD'nin eylemlerinin ne olacağının önemine işaret ederek, "Umarız bu sözde kalmaz, ABD daha etkili müdahil olur ama ABD'nin bu konudaki daha fazla inisiyatif alır tavrı Suriye konusunda doğrusu biraz daha çözüm yönünde bir umut oluşturdu" değerlendirmesinde bulundu.
 
"ABD'nin kararında Türkiye'nin etkisi var"
 
ABD'nin kararından duydukları memnuniyeti görüşmelerinde dile getirdiklerini belirten Atalay,  bir soru üzerine, ABD'nin bu kararında Türkiye'nin de rolü olduğunu söyledi.
 
Atalay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretinde Esed rejiminin kimyasal silah kullandığıyla ilgili bazı belgeleri de yanında getirdiğine dikkati çekerek, "Başbakanımızın yakın zamandaki Washington ziyaretinde ana konu Suriye'ydi. Özellikle akşam üçer kişilik toplantının ana gündemiydi Suriye. Dolayısıyla Türkiye'nin ABD'nin bu kararında tabii ki etkisi var" dedi.
 
Erdoğan'ın ziyaretinde Obama'nın Cenevre Konferansı'na "fazla umut bağlandığı"nın görüldüğünü hatırlatan Atalay, haziranda olması beklenen bu konferansın şimdi temmuza kaldığına ve belki de hiç gerçekleşemeyeceğine işaret ederek, "Sanırım buradaki gecikme de ABD'nin açıklamasında etkisi oldu" ifadesini kullandı. 

aa




 

Bu haber 904 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,851 µs