En Sıcak Konular

''Silahlı kuvvetlerden talepte bulunmadık''

17 Haziran 2013 11:10 tsi
''Silahlı kuvvetlerden talepte bulunmadık'' İçişleri Bakanı Güler, Taksim Gezi Parkı eylemlerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, bazı sendikaların eylem kararına ilişkin, "Kanun hakimiyetini sağlamak bizim görevimizdir. Bunun için de özellikle rica ediyorum memurlardan, işçilerden. Kanunsuz eylemlere iştirak etmemelerini bekliyorum. Bunun kanuni sonuçlarına katlanırlar" dedi.
 
Bakan Güler, başkentte düzenlenen "Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi Çalıştayı"ndan ayrılırken,  gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
 
İstanbul'daki eylemlerde polisin göstericilere TOMA'lardan sıktığı suyun içeriğine ilişkin soruya  Güler, "İlaçlı su diye bir şey yok. Bir kere onu kabul etmek mümkün değildir. Böyle bir uygulama yok. Oradan su sıkılıyor. Tazyikli su sıkılıyor bazen de gaz sıkıştırılmış su sıkılıyor. Gerektiği zamanda boyalı su sıkılıyor. Onun dışında bir şey yok. Böyle standardımız yok"  yanıtını verdi.
 
Güler, olaylar nedeniyle 393 kişinin gözaltında bulunduğunu  belirterek, "Bunların ifadeleri alınıyor. Sorguları sürüyor. Süratle tamamlanmaya çalışılıyor. Özellikle İstanbul'da gözaltılar var. Onlarla ilgili işlemleri süratle arkadaşlarımız yapıyor" dedi.
 
Gözaltına alınan beyaz önlüklü kişilerle ilgili olarak Güler, "İçlerinde doktorluk mesleğinden olmayan insanlar var. Tıp öğrencilerinin doktorluk statüsü yok. Revir açmanın özel bir izni var. Bir diğer konu, muayene yapan doktor mutlaka bunu adli mercilere, resmi mercilere bildirmek durumunda. Bütün bunların bir de tabi Sağlık Bakanlığı açısından görev başında olup olmama ayrıntısı var. Sağlık Bakanlığımız bunu değerlendirecektir"  şeklinde konuştu.
 
3 kişi açıkta
 
Güler, polisin orantısız güç kullandığı iddialarıyla ilgili soruya da "Şu anda İzmir; Ankara, İstanbul ve Hatay'da ekiplerimiz konuyla ilgili bütün araştırmaları yapıyorlar. Şu ana kadar İzmir'de 2, İstanbul'da 1 kişi açığa alındı. Tabii ki bu soruşturmanın sonucunda hangi işlemlerin yapıldığını göreceğiz" yanıtını verdi.
 
İş bırakma eylemleri
 
Bazı sendikaların eylemlere destek amacıyla aldığı grev kararına ilişkin değerlendirmesi sorulan Güler şunları kaydetti:
 
"Tabii şiddet eylemlerinin sürdürülmesi konusundaki inatlaşmayı anlamam mümkün değildir. Yani bugün iş bırakma ve grev gibi kanunsuz eylemlerle insanları sokağa dökme çabaları vardır. Bunlara da izin verilmeyeceğini, yasayla belirlenmemiş alanlarda, genel yollarda, parklarda böyle bir toplantı gösteri yürüyüşünün yapılmayacağını ifade etmek isterim. Polisimiz görevini yapıyor.
 
5 sendikanın bir kere yasal bir eylemi yok ki. Hangi yasal eylemine izin vereceğiz. Kanun hakimiyetini sağlamak bizim görevimizdir. Bunun için de özellikle rica ediyorum memurlardan, işçilerden. Kanunsuz eylemlere iştirak etmemelerini bekliyorum. Bunun kanuni sonuçlarına katlanırlar."
 
Silahlı kuvvetlerden talepte bulunmadık
 
Jandarma ekiplerinin İstanbul'da göstericilere karşı görevlendirilmesiyle ilgili basındaki yorumlara da değinen Güler, şunları kaydetti:
 
"İçişleri Bakanlığı, Türkiye'nin emniyet ve asayişinden sorumlu bakanlıktır.  3 tane güvenlikle ilgili bağlı kuruluş vardır. Birisi Emniyet Genel Müdürlüğü, birisi Jandarma Genel Komutanlığı birisi de Sahil Güvenlik Komutanlığı'dır. Ben kırsal alanda polisi, kentte de jandarmayı ihtiyaç duyduğum anda görevlendirebilirim.
 
Biz silahlı kuvvetlerden herhangi bir kuvvet talebinde bulunmadık. Ben kendi emrimdeki emniyet ve jandarma güçlerini beraber kullandım. Jandarma, bir güvenlik gücüdür. Şu anda İstanbul'daki bazı ilçelerde jandarma, polis gibi güvenlik görevini yürütmektedir. Bunda anlaşılmayacak bir şey yoktur."
 
Sosyal paylaşım siteleri ile ilgili operasyonlar sürecek
 
Sosyal paylaşım sitelerinden yayılan asılsız haberlere karşı da gerekli önlemlerin alınacağını belirten Güler, "Sosyal paylaşım siteleriyle ilgili Emniyet Genel Müdürlüğümüzün yürüttüğü çalışmalar var. Burada halkı tahrik eden manipülasyonlar, yalan haberlerle halkı kışkırtmaya hatta toplumsal olaylara mal ve can emniyetini sıkıntıya sokacak, bozacak eylemlere yönlendiren gerek Twitter gerek Facebook gerekse sosyal medyanın diğer enstrümanlarını kullanarak bunları yönlendirenlerle ilgili çalışmamız var. Daha önce İzmir'de böyle bir çalışma oldu. Şimdi diğer yerlerde böyle bir çalışma olacak. Bu konularda ayrı yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda Adalet Bakanlığımızın ilgili bakanların çalışmaları da olacak. Çünkü toplumu bir anda yalan haberlerle, gördünüz işte, Gezi olaylarında hangi yalan haberlerin nasıl sızdırıldığını gördük. Bunu da inceliyoruz. Bunlarla ilgili operasyonlarımız sürecek" dedi.

aa


Bu haber 943 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,706 µs