En Sıcak Konular

İlk jest Kerkük

1 Ağustos 2007 09:09 tsi
İlk jest Kerkük Türkiye’nin karşı çıktığı Kerkük referandumunun dün bitmesi gereken nüfus sayımı yapılamadığı için Anayasa’da yazan takvimde yapılması zora girdi. Kürt liderler yeni çıkış yolu arıyor

Türkiye'nin aylardır mücadelesini verdiği Kerkük referandumunu yaptırmama çabalarının karşılığını alıyor. Kerkük’ün statüsü ile ilgili referandum sürecinin ön şartı olan nüfus sayımı için tanınan süre dün doldu ancak nüfus sayımı yapılamadı. Financial Times’in haberine göre, bu durumda aralık ayında referandumun yapılması neredeyse imkansız hale geldi. Referandumun ertelenmesine giden yolu ABD ve Irak Hükümeti’nin Türkiye’nin hassasiyetini gözönünde bulundurarak tıkamadıkları belirtiliyor.

NORMALLEŞTİREMEDİLER!

IRAK Anayasası’nın 140. maddesine göre, Kerkük kentinin statüsü aralık ayında yapılması planlanan referandumla belirlenecekti. Referandumun yapılması için önce ‘normalleştirme’ sürecinin tamamlanması, ardından nüfus sayımı yapılması öngörülüyordu. Ancak kente sonradan yerleştirilen Arapların çıkarılarak, Kürt nüfusun yerleştirilmesini amaçlayan ‘normalleştirme’ süreci tamamlanmadı.

SAYIMA ÜÇLÜ ENGELLEME

REFERANDUMUN Aralık ayında yapılmasının zora girmesinde, Türkiye’nin net tavrının yanında Arap, Şii ve Türkmenler’in nüfus sayımını geciktirmek için işbirliği yapmasının büyük etkisi oldu. Bağdat’ta görevli Arap, Şii ve Türkmen görevlilerin nüfus sayımını geciktirmek için yaptığı işbirliğinin yanında 140’ıncı Madde Komisyonu Başkanı Haşim Şibli’nin istifasının yerine atama yapılmadığı için de çalışmalar yürütülemedi.

ARAZİ HİLAFI ÇÖZÜLMEDİ

TÜRKMENELİ Türkmeneli Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ali Mehdi Sadık ‘Türkmen partiler olarak referandumun en azından 10 sene ertelenmesini istiyorduk. Niye ertelenmeli? Çünkü şu anda Kerkük’te arazi hilaflarında 36 bin dava var. Bunların yüzde 10’u çözülmemiştir şu ana kadar. Normalleştirme bitmeden sayım yapılmaz’ şeklinde konuştu.

TAKVİM GERÇEKÇİ DEĞİL

KERKÜK İl Meclis’in Arap üyesi Muhammed Halil El Ceburi ise ‘Sayımın yapılamaması çok doğal. Zira normalleştirme süreci belirlenen sürede tamamlanamamıştı. Bu kasıtlı bir gecikme değil, referandum için belirlenen takvim gerçekçi değildi’ diye konuştu.

MALİKİ’Yİ SUÇLUYORLAR

KUZEY Irak’lı Kürtler ise, Kerkük’ün statüsünün belirleneceği referandumun yıl sonuna kadar yapılmasında ısrarcı davranıyor. Kürt yöneticiler ‘Komisyon Başkanı görevinden istifa etti. Üç aydan fazla oldu. Halen yerine biri getirilmedi. Maliki Hükümeti işi ağırdan alıyor. Eninde sonunda referandum yapılacak ama biraz gecikme yaşanabilir’ diyor.

‘BU HÜKÜMETİN BAŞARISI’

AK Parti Hükümeti’ne yakın üst düzey kaynak ise ‘Girişimler başarılı oldu. Bu hükümetin diplomatik başarısıdır. Bu yıl referandumun yapılması zor görülüyor. Önümüzdeki süreçte de uyarılarımızın daha da dikkate alınmasını bekliyoruz’ dedi. ZEYNEP TUĞRUL

Barzani ve Talabani Kerkük’e Kürt nüfus yığdı

ABD işgalinin ardından Kerkük’ü bölgesel hükümet sınırları içine dahil etmek için harekete geçen Mesut Barzani ve Celal Talabani, büyük bir göç başlattı. Irak’ın dört bir yanından, Suriye ve İran’dan Kürtler Kerkük’e göç ettirildi. Göçle gelen nüfusu barındıracak ev bulunamayınca stadyumlar ve sokaklar Kürt göçmenlerin yerleşimine açıldı. Kerkük’te halen stadyumlarda kurulan barakalarda yaşayan Kürtler var.


BAŞBAKAN ERDOĞAN

Kerkük’e özel statü verilsin

BAŞBAKAN Erdoğan Kerkük’te referandumun ertelenmesi için şu mesajları vermişti:

Referandumun yapılmaması için siyasi, diplomatik bütün baskılarımızı sürdürüyoruz.

Bunun en azından ertelenmesi lazım. Bununla ilgili bir refarandum mu yapılacak. Kerkük’te olmaz. Tüm Irak’ta olur. Tüm Irak halkı verir bunun kararını.

Kerkük’ün özel bir statüye kavuşturulması şart.

Eğer böyle bir referandumla Kerkük’te bir oldu bitti meydana getirilirse ben şundan çok korkuyorum, Kerkük çok büyük bir iç savaşa gidecektir.

Bugün zorla dayatmayla da kabul ettirseniz de yarın fırsatını bulduğu anda ne yapacaktır, o da patlayacaktır.


DIŞİŞLERİ BAKANI GÜL

Sanki kutsal bir tarih mi?

DIŞİŞLERİ Bakanı Abdullah Gül referandum konusunda Türkiye’nin net tavrını şu cümklelerle anlatmıştı: Irak Anayasası’na göre Kerkük’te bu yıl sonuna dek referandum yapılacağının yazıldığını söyleyerek aceleci davranmak çok yanlış olacaktır. Referandum tarihini, sanki kutsal bir tarihmiş gibi değerlendirmek doğru değil; aklımızı kullanmalıyız. Kerkük bir Irak şehridir. Geleceğine de Iraklıların tamamı karar vermelidir; yalnızca bir grup değil. Yalnızca Kerkük şehrinde yapılacak referandumu başka hiç kimsenin kabul etmeyeceği bilinmelidir. Böyle bir adım bütün Irak’ın patlamasına neden olabilir.

Aktan: Artık söz bitti

MHP İstanbul Milletvekili emekli Büyükelçi Gündüz Aktan, Kerkük’te referandum sürecinin işlemesinin zor olduğunu söyledi. Aktan ‘Kerkük’ün demografik yapısı değişti. Türkiye o nedenle burada referandum istemiyor. Demografik yapıyı saptamak için nüfus sayımı lazım. Nüfus sayımı da yapılmadı. Bundan öte söyleyecek bir şey yok’ dedi.

Barzani erteleyecek

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen: Bu referandumun mutlaka ertelenmesi gerektiğini söyledik. Referandumun mümkün olduğu kadar ertelenerek, gerçek bir normalleşmeye gidilmesi, nüfus kaydırılmalarının önlenmesi, Kerkük’ün tarihi dengelerinin bozulmaması önem taşıyor.

Önleyici sızdırma sıkıntı yarattı

ABD’NİN, terör örgütü PKK’ya karşı Kuzey Irak’ta Türkiye ile gizli askeri operasyon düzenlemeyi planladığı iddiasının basında yeralması sıkıntı yarattı. Washington’da bazı etkili çevrelerin, istemedikleri bir gelişmeyi önlemek için konuyu medyaya duyurmasına, ‘önleyici sızdırma’ adı veriliyor. ABD’nin PKK’ya karşı Kuzey Irak’ta Türkiye ile gizli askeri operasyon yapmayı planladığı haberinin Washington Post gazetesi yazarı Robert Novak’a sızdırılmasını da uzmanlar, bu çerçevede değerlendiriyor. Planın artık uygulanma şansı kalmadığı dile getirilirken gözler, kim tarafından sızdırıldığına çevrildi. Uzmanlar sızdırma konusunda dikkatlerin, Demokrat Kongre üyelerine, Başkan Bush’un yeni risk almasını istemeyen Cumhuriyetçilere ve Iraklı Kürtlere yakın isimlere çevrildiğine işaret ediyor. Planın sızmasının, Türk-Amerikan ilişkilerindeki düzelmeyi engellediği düşünülüyor.

Star



Bu haber 343 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,734 µs