En Sıcak Konular

Vergide ’e-haciz’ geliyor

1 Ağustos 2007 08:22 tsi
Gelir İdaresi Başkanlığı, vergide etkin denetimi artırmak için teknolojinin tüm imkanlarını kullanacak.

Uygulamasına başlanan e-imza sayesinde artık vergi borcu olanların banka hesaplarına bir tuş ile ’e-haciz’ uygulanabilecek. Vergi borcu cep telefonu ile bile sorgulanabilecek.

GELİR İdaresi Başkanlığı, vergi kayıp ve kaçağı ile daha etkin mücadele için "borç takip sistemi, e-haciz ve cep telefonlarıyla sorgulama" gibi çeşitli projeleri devreye sokuyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, bütçe gelir performansının artırılması amacıyla bundan sonraki dönemde gerçekleştireceği faaliyet konularını belirledi. Bu çerçevede, vergiye gönüllü uyumu artırmak amacıyla öncelikle uygulamalar basitleştirilecek, işlem süreleri kısaltılacak, yazılı dokümanlarda anlaşılabilirlik sağlanacak ve vergi dairesine gitmeksizin işlemlerin tamamlanabilmesine imkan tanınacak.

VEDOP-3 DEVREDE: Gelir İdaresi’nde otomasyonun yaygınlaştırılması ve daha etkin denetim metotları için Vergi Daireleri Otomasyon Projesi’nin üçüncü ayağını da (VEDOP-3) devreye sokmaya hazırlanan Başkanlık, bu projeyle ilgili ihaleyi de sonuçlandırdı. Bu çerçevede 585 mal müdürlüğü, 4 ay içinde sisteme entegre olacak. Henüz VEDOP’a dahil olmayan vergi daireleri ile takdir komisyonları da otomasyon kapsamına alınacak. VEDOP-3 ile Vergi Dairesi Başkanlıkları, Nakil Vasıtaları Vergi Daireleri, Süreksiz Vergi Daireleri ve Defterdarlık Gelir Müdürlüklerinin ilave donanım talepleri karşılanacak. Merkezdeki bilişim sistemleri ve alt yapısı da güçlendirilecek. Ankara’da oluşabilecek bir felaket durumunda, bilgilerin bir yedeğinin tutulması amacıyla da Konya’da Felaket Durum Merkezi kurma çalışmalarına başlanacak.

CEPTEN SORGULAMA: Yeni sistem ile cep telefonları vergicilik hizmetlerinde de kullanılacak. Cep telefonlarından kısa mesaj göndererek, vatandaşlara vergi değişiklikleri bildirilecek, beyanname ve ödemede son günlere kalmadan yükümlülüklerini yerine getirmeleri istenecek. Ayrıca cep telefonlarının interaktif kullanımı kapsamında borç sorgulama, borcun bulunmadığına dair yazı isteme, mükellefiyet belgesi talebi ve mobil imza benzeri uygulamalar hayata geçirilecek.

E-İMZA KATKISI: Etkin tahsilat için e-haciz uygulaması başlatılacak. Gelir İdaresi, söz konusu proje için çeşitli bankalarla görüşmeler yapıyor. Ardından Bankalar Birliği ile de görüşülecek. e-haciz için öncelikle bankalarla protokoller imzalanacak. Yeni sistemde, vergi borçlularının listesi, gerekli işlemlerin yapılmasının ardından elektronik imza ile elektronik ortamda bankalara gönderilecek. Bankalar da, söz konusu kişilerin hesabı olup olmadığını kontrol edecek ve hemen haciz işleminde bulunacak. Bankalar, e-imza ile bu durumu Gelir İdaresi’ne bildirecek ve böylece hiçbir belge ve araştırmaya gerek kalmadan, haciz uygulaması yapılmış olacak.
 
hürriyet



Bu haber 526 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,910 µs