En Sıcak Konular

MİT protokolleri TBMM gündeminde

12 Haziran 2013 17:29 tsi
MİT protokolleri TBMM gündeminde BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan; MİT ile MEB, PTT, THY ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü arasında imzalandığı belirtilen protokolleri TBMM gündemine taşıdı.

Kaplan, "Bu düzenleme, bireyin en doğal haklarından biri olan kişilik haklarına, genel olarak özgürlüğüne, özel hayatına, kişisel verilerinin sır olarak saklanmasına ve ayrıca seyahat özgürlüğüne aykırı değil midir?" diye sordu.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cevaplaması talebi ile Meclis Başkanlığı'na yazılı soru önergesi verdi. Kaplan, önergede, "Türk Hava Yolları ile uçan vatandaşlar, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı kurumlarda okuyan öğrenci ve ailelerin tüm özel bilgileri, attıkları mailler artık MİT tarafından kayıt altına alınıyor. MİT ile Milli Eğitim Bakanlığı, THY, PTT ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arasında imzalanan 'Çok Gizli' damgalı protokol ile maillerden telefonlara, fotoğraflardan telefon bilgileri ve özel hayata varıncaya kadar tüm bilgiler, 'Çok Gizli' damgalı bir protokolle MİT'e aktarılmaya başlandığı basına yansımıştır." dedi.

KAPLAN'IN BAŞBAKAN'A SORULARI

Kaplan, Başbakan Erdoğan'a şu soruları yöneltti: "MİT tarafından adı geçen kurumlarla 'Çok Gizli' protokol yapılması yasalara uygun mudur? Yasalara uygun değilse kurumlar hakkında soruşturma açmayı düşünüyor musunuz? Anayasa'nın 23. maddesi yerleşme ve seyahat hürriyetini düzenliyor. Bu maddeye göre; 'Herkes yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir. Yerleşme hürriyeti, suç işlemesini önlemek, sağlıklı ve düzenli kentleşmeyi gerçekleştirmek, kamu mallarını korumak, seyahat hürriyeti ise suç soruşturma veya kovuşturulması sebebi ile genel sağlığı korumak yahut suç işlenmesini önlemek amacıyla sınırlanabilir' Anayasa'da bu madde açıkken, MİT ve ilgili kurumlar tüm vatandaşları potansiyel suçlu olarak mı görüyor? MİT neden böyle bir ihtiyaç duymuştur?

Anayasa'nın 136. maddesi ise hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme hususunu düzenler: 'Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.' Anayasa ve TCK'da yer alan hükümler bu kadar açıkken, MİT'in mahkeme kararı olmadan kişilerin bilgilerine ulaşması, kamu kurumlarından bilgilerin aktarılmasını talep etmesi suç değil midir? Bu düzenleme bireyin en doğal haklarından biri olan kişilik haklarına, genel olarak özgürlüğüne, özel hayatına, kişisel verilerinin sır olarak saklanmasına ve ayrıca seyahat özgürlüğüne aykırı değil midir?"

(CİHAN)

Bu haber 610 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,346 µs