En Sıcak Konular

Marjinal grupların çağrılarına itibar edilmemeli

12 Haziran 2013 16:55 tsi
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Gezi Parkı eylemcilerinin artık tartışılabilir bir noktada duruş sergilediklerini belirterek, "Bir ülkenin başbakanı şayet bu kadar sıkıntılarda size 'gözlerinizden öperim' diyorsa, ben bir vali olarak 'sabahın erken sa



 İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, katıldığı bir televizyon programında Taksim Gezi Parkı olayları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Dün AKM ve Atatürk Anıtı'nın pankart ve barikatlardan temizlenmesi yönünde bir çalışma yaptıklarını hatırlatan Vali Mutlu, yaşanan çatışmalar sonrası Taksim ve çevresinin iyi bir noktaya ulaştığını söyledi. "Tamamen her şey normale döndü" diyebilmek için Taksim'de bir süre daha tedbir alacaklarını ifade eden Mutlu, "Hala marjinal grupların çağrıları var. Bunlara itibar edilmemesi gerekiyor. Bizim işimizin marjinal gruplarla müdahale noktasında daha rahat yapabilmemiz için alanların rahat bırakılması gerekmekte. Kararlılığımızı, devletin gücünü hissettirmeye devam edeceğiz" dedi.  

  "NEYİ NASIL YAPACAĞINIZI ÇOK DAHA İYİ PLANLAMANIZ GEREKİR"

  Olayların ilk gününde yaptıkları sert müdahaleyle ilgili özeleştirilerde de bulunan Mutlu, "Bunların hepsinden herkes kendine bir pay çıkartır. Toplumumuzun bu konu ile ilgili değerlendirmelerinin hangi noktada olduğunu görüp, müdahale tarzı gibi hususlarda elbette ki daha yeni tecrübeleri de bütün kamuoyunda yerleştirilir. Bunu söylemekte sakınca yoktur. Neyi nasıl yapacağınızı çok daha iyi planlamanız gerekir" diye konuştu.

  Eleştiriye açık bir yönetici olduğunu söyleyen Mutlu, daha iyi olmak konusunda kendi muhasebesini de, milletin yaptığı muhasebeyi de önemsediğini kaydetti. Dün müdahale öncesinde tweet atarak kamuoyunu bilgilendirdiğini söyleyen Mutlu, "Marjinal gruplar sabah ilk saatten itibaren çatışmaya girdiler. Biz her zaman bunlarla mücadele etmeyi biliyoruz. Bunları halkın içine girerek işimizi zorlaştırma gayreti içinde oldukları için vatandaşımızı bilgilendirdik. Bu konuda hakikaten alanda hep marjinal gruplarla karşılaştık. İşin hedefinin ne olduğunu, neyin müdahalesini yaptığımızı anlatmak suretiyle marjinal gruplarla, gezi parkını birbirinden ayırarak müdahale gerçekleştirdik" şeklinde konuştu.  

  "GEZİ PARKINDAKİLER ARTIK TARTIŞILABİLİR BİR NOKTADA DURMAKTADIR"

  Gezi Parkı'nda eylemlerini sürdürenlere de çağrıda bulunan Mutlu, şunları söyledi:

  "Olayların geldiği noktada Gezi Parkı'ndakilerin de kullanıldığı sıkıntılı bir tablo oluştu. 15 günden bu yana bu tablo ülkenin her yanında büyük sıkıntılara sebep verdi. Bu artık onların orada bulunuş nedenlerinin ötesinde bir tablodur. Yapmaları gereken artık kendileri için de güvenlik noktasında ciddi risk oluşturan bu pozisyonu normalleştirmek, o alandan uzaklaşmaktır. Aileler o gençleri o alandan almalıdırlar. Benim onlara yaptığım çağrı artık bu alandan ayrılmalıdır. Artık Taksim ve çevresinde huzurlu bir ortam var. Dolayısıyla bu eylemcilerin marjinal grupların hemen dibinden böyle bir yerde hala duruyor olmaları büyük bir sıkıntıdır. Bugünkü pozisyonları kendileri açısından sıkıntılıdır. Artık tartışılabilir bir noktada durmaktadırlar."  

  "BAŞBAKAN VE VALİ SAMİMİ DUYGULARLA YAKLAŞIYORSA, BU GÜVENİ SATIN ALACAKSINIZ"

  Gezi Parkı'ndaki eylemcilerle ilgili gerek Başbakan Erdoğan'ın gerekse de kendisinin samimi mesajlar verdiklerini anlatan Mutlu, "Bir ülkenin başbakanı şayet bu kadar sıkıntılarda size 'gözlerinizden öperim' diyorsa, ben bir vali olarak 'sabahın erken saatlerinde aramızda olmak istiyorum' diyorsam, siz bunu değerlendireceksiniz. Bu güveni satın alacaksınız. Biz gerekil açıklamaları bu güne kadar yaptık. Yarına bir gün o duruşları toplum tarafından yargılanmaya başlanır" diye konuştu.

  Gezi Parkı eylemcilerinin içerisinde de her türlü provokasyon yapabilecek kişileri olduğunu belirten Mutlu, "Kimin nereye bağlı olduğunu bunları hepsini biliyorlar. Orada hali hazırda bu grupların içinde bizle çatışan grupların taraftarı kişiler de mevcuttur. Bunların hepsi bildiğimiz konulardır. Hemen yanı başlarında bekleyen duran, onlarla birlikte geceleri yatan bu tür provokatif grupların destekçileri vardır. Her an sıkıntı yaratabilecek ortamdan kendilerini uzaklaştırmaları gerekiyor" ifadelerini kullandı.

  Vali Mutlu dün yaşanan olaylarda bir polis ve bir de sivil vatandaşın yaralandığını, durumlarının iyi olduğunu 70 civarında kişini de çeşitli şikayetlerle hastanelere başvurarak ayakta tedavi edildiğini vurguladı. Mutlu, "Taksim Gezi Parkı'ndaki eylemciler çekilmezlerse müdahale edecek misiniz" sorusuna şu yanıtı verdi:

  "Burada bir risk var. Devlet yöneticisi olarak siz bu riski nereye kadar satın alabilirsiniz. Bu yarın benimle ilgili hukuki olarak da bir sorguya sebebiyet verebilir. 'Sen burada bir risk görüyorsan vali olarak senin sorumluluğun bu riski ortadan kaldırmak değilimdir' diye hukuk düzeninin sorması gerekir. Dolayısıyla bu riskin herkesi satın alması ve normalleşme sağlaması lazım. Artık siz orada yanlış bir noktada duruyorsunuz. Bu yanlışı düzeltmek gerekir."

Bu haber 629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,499 µs