En Sıcak Konular

'Avkutların direnç gösterdiği 6 polis yaralandı'

12 Haziran 2013 15:14 tsi
Cumhuriyet Başsavcılğı, Gezi Parkı'na destek vermek için adliye içinde eylem yapan avukatların gözaltına alınmasına ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, avukatların fiziki direnç göstermeleri nedeniyle 6 polis memuru ile 5 güvenlik görevlisinin yaralandığı belirtildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Adalet Sarayı içinde toplanan ve üyelerinin çok azı üzerinde avukat cübbesi bulunan 60 kişinin "Hey yer Taksim, her yer direniş", "Yaşasın mücadelemiz", "Kahrolsun faşizm" ve "Polis dışarı" şeklinde slogan attıkları belirtildi.

Gösteri sebebiyle kamu düzeninin bozulduğu, iş sahibi vatandaşların güvenlik kaygılarının arttığı ve mahkemelerin de rahat çalışamaz hale geldiği vurgulandı.

Uyarılara rağmen kalabalığın dağılmaması nedeniyle polis müdahalesinin zorunlu hale geldiği belirtilen açıklamada, "Eylemciler müdahaleye fiziki direnç göstererek karşılık vermiş, bu dirençleri ve saldırıları sebebiyle 6 polis memuru ile 5 güvenlik görevlisi yaralanmıştır." ifadesine yer verildi.

Müdahale sonrasında gözaltına alınan göstericilerden 44'ünün kimliklerini ibraz ederek avukat olduklarını ispat etmeleri üzerine serbest bırakıldıkları belirtildi. Ayrıca kimlik gösteremeyen ve avukat oldukları ilerleyen saatlerde tespit edilebilen diğer eylemcilerin de akşam saatlerinde serbest bırakıldığı açıklandı.

Açıklamada, "Yargının kurucu unsuru olan savunmayı temsil eden avukatlara, yürüttükleri kamu görevi nedeniyle müdahalede bulunulması hoş görülemeyeceği gibi böyle bir müdahale de söz konusu olmamıştır. Hukuka, kanunlara ve bu sayılarlar sayesinde ayakta tutulabilecek kamu düzeninin gereklerine saygı gösterilmesi konusunda avukatlar için tanınmış bir istisna bulunmamaktadır. Demokratik bir hakkın kullanımı amacıyla meşru sınırlar içinde kaldığı sürece hiçbir vatandaşımızın barışçıl gösterilere katılması ve düşüncelerini ifade etmesi, müdahale konusu oluşturmamaktadır." denildi.

Yasada belirtildiği gibi kamu hizmeti yapılan yerlerde toplantı ve gösteri yapılamayacağının da hükme bağlandığı ifade edilen açıklamada, "Üzücü görüntülere sahne olan zorunlu müdahalenin avukatlarımızca da bilindiği düşünülen ve her vatandaş için bağlayıcı olan bu kanun hükmüne dayandığı çok açıktır." sözleri yer aldı.

(CİHAN)

Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,866 µs