En Sıcak Konular

Pakistan'ın yasaklı Başbakanı geri dönüyor

31 Temmuz 2007 16:16 tsi
Pakistan'ın yasaklı Başbakanı geri dönüyor
Pakistan’da iki dönem Başbakanlık yapan Benazir Butto’nun, tekrar eski görevine dönebileceği bildirildi.

Pakistan’da iki dönem Başbakanlık yapan Benazir Butto’nun, Pervez Müşerref’in girişimleriyle tekrar eski görevine dönmesi için zemin hazırlanıyor.

Pakistan Devlet Başkanı General Pervez Müşerref, eski Başbakan Benazir Butto’nun ülkeye geri dönebilmesi için çeşitli girişimlerde bulundu. Son olarak 27 Temmuz’da Butto’ya ulaşan Müşerref’in yaptığı görüşmeler olumlu geçti.

Pakistan halkının ve bir çok siyasi partinin şaşkınlıkla karşıladığı Müşerref ve Butto görüşmelerinin olumlu geçtiği belirtildi.

General Müşerref’e çok yakın bir yetkilinin belirttiğine göre 27 Temmuz’da Abu Dabi’deki görüşmeler gayet başarılı ve olumlu neticelendi.

Pakistanlı bir yetkili, “İki taraf da hemen hemen tüm mevzular üzerinde hem fikir olsa da uygulamada birtakım fikir ayrılıkları var” dedi.

Butto, Müşerref’ten askeri üniformasını cumhurbaşkanlığı seçiminden önce çıkarmasını istiyor ama Müşerref tekrardan cumhurbaşkanı seçildikten sonra üniformasını çıkarmak istiyor.

Ayrıca Butto hakkında yer alan tüm davaları en kısa zamanda ve şartsız olarak çekilmesini istiyor Müşerref’ten ama Müşerref bu konuda hazırlıklı değil.

En çok bir İsveç mahkemesinde aleyhinde açılan kara para aklama davasına üzüldüğünü belirten Butto bu davanın da hemen çekilmesini isterken, Müşerref bu teklifi kabul etti.

KARŞILIKLI JESTLER

Pakistan hükümetinin bir jesti olarak Butto’nun dondurulan banka hesaplarının yarısının aktif hale getirilmesi Pakistan Devlet Bankası tarafından onaylandı. Daha önce görevi kötüye kullanma ve kara para aklama davalarından dolayı Butto’nun hesaplarına el konulmuştu.

Yeni güç paylaşım formülüne göre yapılacak anayasa değişikliğiyle Butto’ya 3. Dönem Başbakanlık imkânı sağlanmış olacak.

Daha önce 1988-1990 ve 1993-1996 yılları arasında Butto iki dönem Başbakanlık yapmıştı.

Müşerref ve Butto yıllardır anayasa ihlali ve tahribatı gibi konulardaki suçlamalarla mücadele veriyor.

İKİLİNİN GÖRÜŞMELERİNE TEPKİLER SÜRÜYOR

Müşerref ve Butto arasındaki gizli görüşmeler Pakistan’da Pakistan Müslüman Birliği ve Pakistan Halk Partisi gibi çok saygıdeğer çevreler tarafından tepkiyle karşılandı.

Üst düzey Pakistan Halk Partisi yetkilileri bu görüşmelerden çok şaşkınlık duyduklarını çünkü Butto’nun bu durumla alakalı kendilerini bilgilendirmediğini söylediler.

Partinin genel sekreteri, Rıza Rabbani yaptığı açıklamada “Bu konuşmalarla ilgili yorum yapamam çünkü içeriğiyle ilgili hiçbir şey bilmiyorum” dedi.

Rabbani, “Eğer Butto, Müşerref’in üniformalı bir general olarak cumhurbaşkanlığını kabul ederse, partiden istifa ederim” dedi.
İsminin açıklanmasını istemeyen bir Pakistan Halk Partisi üst düzey yetkilisi “ Olanlar moralimizi çok bozdu ama bugüne kadar askeri liderlere hiçbir zaman boyun eğmeyip, demokrasi için mücadele verdiğimiz için gurur duyuyorum ama şimdi bunu iddia edemiyoruz” dedi.

“Askeri bir diktatörü tekrardan cumhurbaşkanı seçtirme noktasında şu anda nerede duruyoruz” diyen yetkili bizim tüm çalışanlarımız ve yöneticilerimiz Parti liderimizin böyle bir generalle el şıkışmasından dolayı şoktayız dedi.

HAYAL KIRIKLIĞI

Pakistan’ın eski politikacılarından Tehrik-e-Insaf’ın başkanı Insaf Imran Khan, bu pazarlığın bütün ülkeyi şok ettiğini ve hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.

Khan “Butto, babasının ölümü pahasına yıllarca verdiği mücadeleyi unutmamalı, o ölümü kabul edip bir diktatöre boyun eğmemişti” diye sözlerine devam etti.

Butto’nun babası Zulfikar Ali Butto’nun askeri diktatör Ziya Ülhak tarafından 5 Temmuz 1979 tarihinde asıldığını belirten Khan, Müşerref bir diktatördür ve gitmelidir” dedi.

dünyabülteni



Bu haber 350 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,435 µs