En Sıcak Konular

Rusya, ABD’ye ‘Sukhoi’ dedi!

31 Temmuz 2007 16:03 tsi
Rusya, ABD’ye ‘Sukhoi’ dedi! Amerika’nın Suudi Arabistan ve körfez ülkelerine 20 milyar dolarlık silah satacağı haberi dünyada İran’a yönelik olarak değerlendirildi. Bu haber Türkiye’de de büyük ilgi gördü. Ama şu haber hiç ilgi görmedi; Rusya, Tahran’a tüm ha

Ortadoğu askeri güç dengesini değiştirecek sondan bir önceki hamle, ABD’nin Suudilere ve körfez ülkerine 20 milyar dolar tutarında silah satma kararıydı. Bu haber Dışişleri Bakanı Rice’ın bölgeye yapacağı ziyaret öncesine özellikle denk getilrildi ama bu kadar silahın yöneleceği hedefi kamufle edemedi.

Hem Batı hem de Türk basınının uzun sütunlar ayırarak müjdelediği habere yapılan ek yorumlar, İran’ın bu silahların menziline gireceğini söylüyordu. Oysa bu kararın açıklanmasından hemen sonra, hatta saatler sonra, aynı vektörü izleyen bir açıklama daha yapıldı.

Fark açıklama adresinin Batı’da değil, Kuzey’de olmasıydı. Rusya, İran’a silah yardımı yapmaya karar vermişti. Daha doğrusu Moskova’da bu silahları satacaktı. Bu istihbarat Türk basınında, ABD’nin hamlesi kadar, hatta yarısı kadar bile yer bulmadı ama Kremlin’in hamlesi açıkça ABD’yi karşılamak için yapılmıştı.

İran hava kuvvetleri çağ atlar!

Kaldı ki bu yardım, ABD’ninki gibi ne olduğu belirsiz ve dağınık da değildi. Rusya, tam 250 adet son teknoloji ürünü ve uzun menzilli “Sukhoi-30” savaş uçağını İran’a satmaya karar vermişti.

Bu uçaklar başlı başına ayrı bir hava teknolojisi ve gücü anlamına geliyor. Sukhoi savaş jetleri yüksek avcı uçağı kabiliyetlerine sahip oldukları gibi, “uzun menzilli” ve bombardıman görevlerine çok uygunlar.

Kaldı ki Rusya bu uçaklarla birlikte yakıt tankeri uçaklarını da listeye eklemiş durumda. Yani paket halinde bir hava gücü konsepti hediye ediliyor İran’a.

ABD’nin yaptığı İsrail’e dönüyor!

Bu durum elbette Amerika’nın hamlesini eşitleme ve rekabet amaçlı ama aynı zamanda rahatsızlık yarattığı başka konular da var. Bunların başında da İsrail geliyor. Çok amaçlı ve 2 pilotlu Sukhoi-30 jetleri, kötü hava koşullarında dahi ana üsten epey uzakta görev yapabilme ve bombardıman kapasitesine sahip bulunuyor. İsrail Savunma Bakanlığı’nı ve ordusunu hayli rahatsız etmişe benziyor.

Tel Aviv’in satış kararını “endişe verici” bulması da bu yüzden. Esasında Rusya’nın İran’a bu bağlamdaki ilk yardımı da değil bu.

Rusya, İran’ın nükler tesislerini hava saldırılarından koruyacak savunma sistemlerini de bu ülkeye vermişti ve bu da ABD ve İsrail’in sert tepkisini çekmişti. Yani Ortadoğu’da büyük ülkelerin her “branşda” karşılıklı hamleleri ve rekabeti hızla devam ediyor.

Ancak bu türden bir yarış, politik ve ekonomik açılımlardan başka, bölge ülkeleri arasındaki sıcak temasları da tetikleyecek gibi görünüyor. Hele artık İran’ın elinde de hacimli bir hava kuvvetleri bulunacağı da hesap edelirse. Çünkü bu ana kadar İran ordusunun Batı karşısındaki en zayıf karnı olarak hava gücü gösteriliyordu!



Bu haber 2,545 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,669 µs