En Sıcak Konular

Su çekildi, eski yerleşim yeri göründü

31 Temmuz 2007 15:45 tsi
YOZGAT’ın Esenli Beldesi’nin baraj suları altında kalan eski yerleşim yeri, Gelingüllü Barajı sularının çekilmesiyle yeniden ortaya çıktı.

1994 yılında yapımı tamamlanan Gelingüllü Sulama Barajı'nda su tutulmaya başlanmasıyla birlikte, baraj suları altında kalan belde, yüksek kesimlere taşındı. Su toplama havzası içerisinde kalan Esenli Beldesi’nin eski yerleşim yeri, kuraklığa bağlı olarak barajın su seviyesinin düşmesiyle birlikte yeniden ortaya çıktı. Eski yerleşim alanındaki bazı binalar da su yüzeyinde görünmeye başladı.

Yozgat’ta keson kuyulardan karşılanan şebeke suyunun azaldığı dönemlerde takviye olarak kullanılan Kirazlı ve Cevdet Dündar göletlerinde su seviyesi büyük oranda düştü. Yozgat Belediyesi, mevcut kaynakların tasarruflu kullanılıp, su sıkıntısı yaşanmaması amacıyla şebeke suyuyla halı, kilim, yün yıkanmasını ve bahçe sulanmasını yasakladı. Belediyenin uyarılarını dikkate alan vatandaşlar, ev eşyalarının temizliğini yapabilmek için mahalle çeşmelerine ve derelere yöneldi.

'ŞU AN SU KESİNTİSİNE GEREK YOK’

Belediye Başkanı Yusuf Başer, şu an su kesintisine gerek olmadığını, ihtiyaç duyulması halinde kesintiye gidebileceklerini belirtti. Başkan Başer şunları söyledi:
“Son iki yıl içerisinde şebeke suyundaki kayıp ve kaçağı önlemek için çalıştık. İçme suyunun karşılandığı Arapseyfi ve Çalatlı bölgelerindeki su kuyularının sayısını artırmak suretiyle, bugüne kadar kesinti uygulama ihtiyacı olmamıştır. Şu an şebekeye verdiğimiz su, Arapseyfi ve Çalatlı bölgelerinde bulunan keson kuyulardan karşılanmaktadır. Kirazlı ve Cevdet Dündar göletlerindeki suyu, keson kuyulardaki su seviyesinin düşmesi durumunda takviye olarak kullanıyoruz. Halkımız su israfı yapmazsa hiçbir sıkıntı yaşamayız.”

TASARRUF ÇAĞRISI

Halka su sıkıntısı yaşatmamak için gerekli önlemleri aldıklarını da kaydeden Başkan Başer, “Suyun tasarruflu kullanılmasını istedik, zabıta ekiplerimiz günlük denetimler yapıyor. Şebeke suyunun karşılandığı Arapseyfi ve Çalatlı’daki keson kuyulardan yeterli su alabiliyoruz. Ama göletlerdeki su seviyesi çok düştü. Keson kuyularda sorun yaşarsak, göletlerimizdeki su bizi fazla götürmez. O nedenle, suyun tasarruflu kullanılması konusuna büyük önem veriyoruz. Gerekirse kesinti yapabiliriz, bu konuda da gerekli planlamayı yaptık” dedi.

hürriyet



Bu haber 647 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,069 µs