En Sıcak Konular

Ders kitaplarında Atatürkçülük değişiyor!

31 Temmuz 2007 15:33 tsi
Ders kitaplarında Atatürkçülük değişiyor! Anayasa'daki Atatürkçülük ile ilgili bölümlerin çıkarılıp çıkarılmaması tartışılırken, Milli Eğitim Bakanlığı da, ilköğretim ders kitaplarındaki Atatürkçülük konularının yeniden ele alınmasını kararlaştırdı.

Anayasa'daki Atatürkçülük tartışması sürerken bir tartışma da eğitimde çıktı.

Talim ve Terbiye Kurulu'ndaki bazı öğretmenlerin "yeni programlara Atatürkçülük konularının eksik yansıtıldığı" başvurusu üzerine çalışma başlatıldı.

ANAYASA'DAN Atatürkçülük ile ilgili bölümlerin çıkarılmasına ilişkin AKP Milletvekili Prof.Dr. Zafer Üskül'ün önerisi tartışılırken, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu da, ilköğretim ders kitapları programlarında yapılan değişikliğe, Atatürkçülük konularının yüzde 40 oranında eksik yansıtıldığı iddiası üzerine, bu konuda çalışma grubu oluşturdu. Komisyonun önereceği değişikliklerin Talim ve Terbiye Kurulu'ndan geçmesi halinde, bunlar yeni yazılacak ders kitaplarına yansıtılacak. Ancak, Anayasa tartışmalarıyla ilgili gelişmeler dikkate alınacak ve yeni düzenlemelerin ders kitaplarına ne ölçüde yansıtılacağına karkar verilecek.

MGK GENEL SEKRETERLİĞİ
İlköğretimde zorunlu öğrenimin 8 yıla çıkarılmasına ilişkin çalışmalar yürütülürken, Talim ve Terbiye Kurulu da, ders kitaplarında yer alacak "Atatürkçülükle İlgili Konular"ı aralarında Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği'nin de bulunduğu değişik kurum ve kuruluşların görüşlerini alarak belirledi.
Atatürkçülük konuları, ilköğretim okullarında okutulmakta olan bütün derslerin programlarında yapılandırmacı, öğrenci merkezli, aktif öğrenmeyi öngören, sürece dayalı ölçme ve değerlendirme yaklaşımına göre hazırlandı. Konunun temel felsefesine bağlı kalınarak "hedef ve davranış" ifadelerinin, konular, gerektiği yerde konuların açıklanması biçiminde öğrenci düzeyine uygun olarak ilgili derslerin ünite ve temalarında yer aldı.

"EKSİK YANSITILDI"
İlköğretim ders programlarında daha sonra yapılan değişiklikle, "Atatürkçülükle İlgili Konulan"ın programlara yüzde 40 eksik yansıtıldığına ilişkin iddialar gündeme geldi. Talim ve Tersbiye Kurulu'nda ders kitapları incelem bölümünde görevli bazı öğretmenler, bu eksikliğin giderilmesi için dilekçe ile başvurdu. Kurul Başkanı Prof.Dr. İrfan Erdoğan ise bu konuda bir komisyon oluşturularak eksikliklerin belirlenmesi, "Atatürkçülükle İlgili Konular ve Açıklamalar"ıyla ilgili olarak yeni bir çalışma yapılmasını istedi.
ÇALIŞMANIN SONUNA GELİNDİ
İlköğretim programlarında Atatürkçülükle ilgili konular ve açıklamalar dikkate alınarak oluşturulan komisyonun diğer kurum ve kuruluşlarla gerekli çalışmayı yapması öngörüldü. Talim ve Terbiye Başkanlığı'nda görevli Serpil Aydın, Hamiyet Bican, Mehmet Bağcı, Kısmet Ovat, Buket Meydan, Fikri Özdemir, Tülin Sarıdoğan, Mehmet Akif Sütçü, Toper Akbaba'dan oluşan komisyon oluşturuldu,Kurul Üyesi Ömer Özcan da koordinatör olarak görevlendirildi. 7 Haziran tarihli onayla çalışmalarına başlayan komisyon, çalışmalarının sonuna geldi.

ANAYASA TARTIŞMASI
Anayasa'da bulunan Atatürkçülükle ilgili bölümler tartışılırken, bu aşamada ders kitaplarındaki Atatürkçülükle ilgili konularda bir değişikliğe gidilmesinin uygun olmayacağını belirten bakanlığın bir yetkilisi, "Çalışmaların sonuna gelindi ama Anayasa tartışması nedeniyle yürüttüğümüz çalışma da gelişmelere göre bir süre askıda kalabalir" dedi.

Hürriyet



Bu haber 361 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,002 µs