En Sıcak Konular

Obama’nın en yakınındaki kişi oldu

6 Haziran 2013 10:23 tsi
Obama’nın en yakınındaki kişi oldu Susan Rice, Ulusal Güvenlik Baş Danışmanlığı'na atandı.

ABD Başkanı Barack Obama’nın en yakın çalışma arkadaşlarından Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Susan Rice, Ulusal Güvenlik Baş Danışmanlığı’na atandı.
 
Rice’ın göreve atanmasını Beyaz Saray’ın Gül Bahçesi’nde düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna duyuran Obama, ‘‘Susan dört dörtlük, halkına hizmet eden ve vatan sevgisini her şeyin önüne koyan biri.’’ şeklinde konuştu.
 
Susan Rice’ın yerine atandığı 58 yaşındaki Tom Donilon’ın önümüzdeki hafta istifa etmesi bekleniyor. Son dört yıldır Başkan Obama’ya ulusal güvenlik konusunda her gün brifing veren Donilon'ın, Amerika’nın Çin ve Güney Asya ülkeleri ile olan ilişkilerinde rotayı yeniden çizen isimlerden olduğu ifade ediliyor. Obama da toplantıda Donilon için, ‘‘Başkanlığım süresince ulusal güvenliğimizi ilgilendiren her olayda etkili olmuştur.’’ ifadelerini kullandı.
 
Başkan Obama Susan Rice’dan boşalan makama ise insan hakları savunuculuğu ile tanınan ve eski danışmanlarından Samantha Power’ı atadığını duyurdu. Soykırım konusunda uzman olan Power, Harvard Üniversitesi öğretim görevlisi.
 
RICE HEM OBAMACI HEM İSRAİL DOSTU
 
Yeni Ulusal Güvenlik Baş Danışmanı Rice, Obama’nın en güvendiği isimlerden. Hatta Cumhuriyetçilere göre Başkan Obama’ya son seçimi kazandıran önemli isimlerden birisi.
 
Cumhuriyetçi Partililer, geçtiğimiz yıl başkanlık seçimlerine yaklaşık iki ay kala Libya’nın Bingazi’deki ABD Başkonsolosluğu’na yapılan saldırıdan sonra Rice’nin kamuoyunu bilerek yanılttığı kanaatinde.
 
Rice, Başkonsolosluğa yapılan saldırının bir terör olayı değil aynı gün sosyal paylaşım sitesi olan Youtube’da yayına sokulan ve İslam dinine ağır hakaret eden filme yönelik olduğunu ileri sürmüştü.
 
Saldırıda ABD’nin Libya Büyükelçisi Chris Stevens ile birlikte 4 elçilik çalışanı da yaşamını yitirmişti.
 
Cumhuriyetçi Partililer, Rice’nin Başkan Obama’nın seçime iki ay kala Bingazi’deki saldırılardan dolayı yarışı kaybetme ihtimaline binaen kendini feda ettiği görüşünde. Bu nedenle Başkan Obama’nın bu yılın başında Dışişleri Bakanlığı için aday gösterdiği Rice’a karşı Cumhuriyetçiler Senato’da muhalif duruş sergilemiş ve atamaya muhalefet ederek engellemişlerdi.
 
Rice’ın Bingazi dışında öne çıkan bir başka yönü ise görev yaptığı süre içinde Birleşmiş Milletler’de İsrail’i eleştiren hiçbir tutum göstermemiş olması. Zaman zaman Obama’nın İsrail hükümetinin Filistin topraklarında uluslar arası hukuku yok sayarak yeni yerleşim birimleri açmasına karşı gösterdiği tepkilerin benzerini Rice, ne BM içinde ne de Güvenlik Konseyi toplantılarında sergilemedi.
 
Rice, Arap Baharı için ülkesinin dış politikasına paralel siyaset izledi. Gösterilerin ilk başladığı dönemde suskun kalmayı tercih eden Rice, daha sonraki aylarda halkın demokratik isteklerinin haklı olduğu yönünde beyanat verdi.
 
İran’a yaptırım konusunda şahin bir tutum sergileyen Rice, Güvenlik Konseyi toplantılarında Tahran’ı hep ağır bir dille eleştirdi. Geçtiğimiz yıl Suriye’deki iç savaşın durdurulması için yapılan girişimlere İran’ın katılmasını nasıl değerlendirdiği sorusuna Rice, ‘‘Sorunun parçası olan bir ülke çözümü de engeller.’’ diye cevap vermişti.
 
Daimi temsilci olduğu dönem içinde bakanlık makamına eş bir pozisyonla görevini sürdüren Rice’ın ulusal güvenlik baş danışmanı olabilmesi için Senato’dan izin almasına gerek yok.

trthaber


Bu haber 838 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,680 µs