En Sıcak Konular

''Bizim için en güvenilir enerji kaynağı Cezayir''

5 Haziran 2013 21:14 tsi
''Bizim için en güvenilir enerji kaynağı Cezayir'' Başbakan Erdoğan, "Bizim için en güvenilir enerji kaynağı, dost ve kardeş ülke Cezayir'dir. Cezayir yakın işbirliği yapacağımız değerli bir ortak" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir'deki temasları kapsamında, Tosyalı Holding'in Cezayir'in Oran kentinde yaptırdığı demir çelik tesisinin açılış törenine katıldı.
 
Törendeki konuşmasında, Cezayir'in Türkiye için hiçbir zaman uzak olmadığına vurgu yapan Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
 
"Cezayir bizden hiçbir zaman ayrı olmadı. Siyasi olarak ayrı kaldığımız dönemde dahi halklarımız her zaman kendilerini birbirlerine yakın hissetti. Tarihimizin en ihtişamlı dönemleri hiç şüphesiz birlikte olduğumuz, aynı bayrağın altında birlikte yaşadığımız dönemlerdir. Barbaros Hayrettin Paşa'nın başlattığı bu bağ, yüzyıllarca devam etmiştir. Bundan 80 yıl önce Cezayir'i savunurken, şehit askerlerimiz anısına yakılan ağıtlar türküler hala dillerde ve gönüllerdedir. Bugün hala ülkemizin bazı yerlerinde sazı sözü müzikli muhabbetlerin kapanış türküsü Cezayir türküsüdür."
 
Cezayir türküsünü okudu
 
Başbakan Erdoğan, konuşması sırasında Cezayir türküsünün sözlerini okurken, tercümanlara da sözleri doğru çevirmeleri için uyarıda bulundu.
 
Erdoğan daha sonra türkünün, "Cezayir'in ufak tefek evleri, içindedir ağaları beyleri. Türkçe bilmez mani söyler dilleri, Tunus, Trablus, Cezayir of. Cezayir'in duman bağlar başında, cümle alem senin peşinde..." dizelerini okudu.
 
Başbakan Erdoğan bu türkünün, Türk halkının Cezayir'e bakışını yansıttığını dile getirerek, "Cezayir ile olan ortak tarihimizle gurur duyuyoruz. Aynı gururu Cezayir halkının da duyduğunu büyük memnuniyetle görüyorum. Artık bizim birlikteliğimizi tarihte bırakmamalı, her düzeyde karşılıklı ziyaret ile yeniden kucaklaşmalı, yeniden daha güçlü şekilde birlikte olmanın yolunu açmalıyız" değerlendirmesinde bulundu.
 
Geçen yıl Türkiye'yi 100 binden fazla Cezayirli turistin ziyaret ettiğini hatırlatan Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
 
"Bu sayı önemli olmakla birlikte yeterli değil. Buradan sizin önünüzde Cezayir halkına çağrıda bulunuyorum: Türkiye sizin ikinci değil, asli evinizdir. Lütfen her fırsatta Türkiye'ye gelin, misafirimiz olun. Bu çağrıyı kendi vatandaşlarıma da yapıyorum: Her fırsatta, Cezayir'e gidin, buradaki kardeşlerinizle buluşun, dertleşin. Bu vesileyle  ekonomik ve kültürel olarak karşılıklı ilişkilerimizi geliştirin."
 
Erdoğan, en son 2006'da geldiği Cezayir'in o tarihten bu yana kalkınma ve gelişme yönünde önemli ilerlemeler kaydettiğini ifade etti.
 
Cezayir'in gerek insan kaynakları gerek doğal kaynaklar olarak önemli imkanlara sahip olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Cezayir'in bu potansiyeli ile en kısa zamanda dünyanın ileri devletlerinin arasındaki yerini alacağına samimiyetle inanıyorum" ifadesini kullandı.
 
Konuşmasında bugünün Miraç Kandili olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Bu önemli Miraç gününde, Cezayir'in tedavi gören Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika'ya Allah'tan acil şifalar vermesini diliyorum" diye konuştu.
 
10 milyar dolar hedefi
 
Türkiye ile Cezayir'in her alanda çok iyi ilişkilere sahip olduğuna işaret eden Erdoğan, "Türk yatırımcılarının Cezayir'de 200'e yakın projeleri bulunduğu, iki ülkenin karşılıklı ticaret hacminin ise 5 milyar dolar seviyesine ulaştığı" bilgisini aktardı.
 
Erdoğan, konuşmasında, "Ticaret ve yatırım miktarlarını en kısa zamanda karşılıklı 10'ar milyar dolar seviyesine çıkaracağımıza inanıyorum" ifadesine yer verdi.
 
Cezayir ve Türkiye ekonomilerinin birbirlerini tamamlayıcı nitelikte olduğunu anlatan Erdoğan, şöyle devam etti: "Türkiye hızla büyüyor, dolayısıyla enerji ihtiyacı sürekli artıyor. Bizim için en güvenilir enerji kaynağı, dost ve kardeş ülke Cezayir'dir. Türkiye alt yapı ve inşaat alanında dünyanın ilk 3 ülkesi arasında. Biz Cezayir'i Afrika'nın diğer ülkeleri için de yakın işbirliği yapacağımız değerli bir ortak olarak görüyoruz."
 
İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin daha ileri seviyeye taşınmasında, özel sektöre önemli görevler düştüğüne dikkati çeken Erdoğan, Cezayir'de iş yapan firmalara her türlü desteği verdiklerini, bundan sonra da vereceklerini dile getirdi.
 
Son yıllarda Cezayir'deki fuarlara katılan Türk firmalarının sayısındaki artışın da kendilerini mutlu ettiğini bildiren Başbakan Erdoğan, Türk yatırımcıların Cezayirli muadilleri ile ortaklıklar kurarak, Cezayir ekonomisine katkı sağlamalarını arzu ettiklerini söyledi.
 
Törenden notlar
 
Törene Erdoğan'ın yanı sıra, Cezayir Başbakanı Abdülmelik Selal, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım  ile Cezayirli bazı bakanlar da katıldı.
 
Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı Erdoğan ve Selal'e İstanbul ve Cezayir'i tasvir eden resim hediye etti. Başbakan Erdoğan'ın konuşması sık sık alkışlarla kesildi. Başbakan Erdoğan ve Cezayir Başbakanı Selal daha sonra başlarına baret takarak ve yelek giyerek tesislerde incelemede bulundu. İki başbakan üretilmiş demirlerin üzerine Türk ve Cezayir bayraklarını astı.
 
Tosyalı Holding tarafından Cezayir'de kurulan demir çelik tesisleri 750 milyon dolarlık yatırımla gerçekleştirildi. 2011 yılında temeli atılan tesis, 19 ayda tamamlandı. Tesis, yıllık 1 milyar dolarlık ciro hedefi ve 1 milyon 250 bin ton sıvı çelik üretim kapasitesiyle bölgenin en büyük demir çelik tesisi olma özelliği taşıyor.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, daha sonra "ANA" uçağı ile Tunus'a hareket etti. Erdoğan'ı, havalimanından Cezayir Başbakanı Abdülmelik Selal ile öteki ilgililer uğurladı.

aa

Bu haber 831 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,621 µs