En Sıcak Konular

Çeteye savcı dayanmıyor

31 Temmuz 2007 13:13 tsi
Çeteye savcı dayanmıyor 
Vatanseverler çetesine yönelik operasyonun ardından adliyeye gönderilen yaklaşık 100 bin sayfalık evraktan oluşan dosya 27 gündür kapağı bile açılmadan tam 5 kez savcı değiştirdi

Ankara Organize Polisi’nin Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Derneği’ne (VKGB) yönelik Girdap operasyonunun dosyasına savcı bulunamıyor. 14 ay büyük bir gizlilik içinde yürütüldükten sonra 15 yöneticinin tutuklandığı operasyona ait dava dosyası, Ankara Adliyesi koridorlarında dolaşıyor. Yaklaşık 100 bin sayfalık dosya, daha kapağı bile açılmadan 5 kez savcı değiştirdi.

TALİMATI ARSLAN VERDİ

Ankara Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Müdürlüğü 14 ay önce Cumhuriyet Savcısı Alp Arslan’ın talimatıyla Girdap operasyonu başlattı. 3 Temmuz tarihinde 7 farklı ilde yapılan eş zamanlı baskınlarla tamamlanan soruşturma dosyası, 40 klasör ve yaklaşık 100 bin sayfa dokümanla adliyeye intikal ettirildi.

HAZIRLIK SAVCISI ‘ÇETE’ DEDİ

Operasyonu en başından beri takip eden hazırlık savcısı Alp Arslan, elde edilen delillerin ve yapının çeteyi işaret ettiğini belirterek görevsizlik kararı verdi. Terör ve organize suçlara bakmakla görevli Cumhuriyet Savcısı Şemsettin Özcan’a gelen dosyada 15 zanlı tutuklama istemiyle 11 Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk edildi ve 12’si tutuklandı.

KELEŞ KENDİ BAKACAKTI

Savcı Şemsettin Özcan’a gönderilen dosya birkaç gün sonra Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hamza Keleş tarafından geri alındı. İncelemeyi kendisinin yürüteceğini söylediği öğrenilen Keleş, dosyayı yaklaşık 20 gün beklettikten sonra geçen Perşembe günü yeniden hazırlık savcısı Alp Arslan’a gönderdi. Savcı Alp Arslan’ın dosyanın organize savcısına gitmesi gerektiğinde ısrar etmesi üzerine dosya, Başsavcı vekilliğince dün yine başka bir savcıya gönderildi.

MALİ BÜRO SAVCISI BAKACAK

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, dosyayı en son Cumhuriyet Savcısı Mehmet Tamöz’e gönderildi. Mali suçlar ve kaçakçılık konularıyla ilgili suçlara bakan Tamöz, daha önce Yimpaş hakkındaki soruşturmayı yürütmüştü.

GİZLİ BELGELER ELLERİNDE

Derin devletin anayasası olarak bilinen ‘Ergenekon’, ‘Devleti Yeniden Yapılandırma’ belgesi ve AK Parti hükümetine yönelik yıpratma çalışmalarını düzenleyen ‘Ayrık Otu Master Planı’ zanlılarla birlikte polis tarafından ele geçirilmişti. Soruşturma kapsamında ilişkileri çok derine gittiği belirlenen zanlılardan bazılarının askeri ihalelere nüfuz ederek yandaşlarına verdikleri, uluslararası silah kaçakcılığı yaptıkları belirlenmiş, ‘1 Numara’ kod adlı bir paşa tarafından kumanda edildikleri ortaya çıkmıştı.

HÜKÜMETİ YIKMAK İÇİN PROVOKASYON

Çete üyeleri, ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, suç örgütüne üye olmak, yağma, ihaleye fesat karıştırma, zimmet, dolandırıcılık, tarihi eser kaçakçılığı, kaynağı belli olmayan gelirlerle suç örgütünü finanse etme’ gibi suçların yanında ‘devletin bağımsızlığını zayıflatmaya veya birliğini bozmaya, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye çalışmak’’ gibi iddialarla tutuklanmıştı.

Hiçbir işlem yapılmadı

Dosyanın adliyeye gelmesinden itibaren geçen 27 günlük süre içinde ivedilikle yapılması gereken bir çok yazışma henüz yapılamadı. İşte yapılması gereken ancak 27 gündür yapılmayanlar:

-Dosya kapsamında adları geçtiği için ifadelerine başvurulması gereken emekli ve muvazzaf askerlerden hiç birine müzekkere yazılmadı.

-Askeri suçlar ve istismarlarla ilgili olarak Genelkurmay Askeri Başsavcılığı’na iletilmesi gereken evrakların da halen ulaştırılmadığı belirtildi.

-Halen tutuklu bulunan bazı zanlıların para trafiğinin tespit edilmesi için Merkez Bankası’na gönderilmesi gereken talimatların da henüz verilmediği belirtildi.


Star



Bu haber 369 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,566 µs