En Sıcak Konular

RTÜK Haber veriş biçimine ilişkin açıklama

3 Haziran 2013 17:42 tsi
RTÜK Başkanı Davut Dursun, Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın dolayısıyla Türkiye'de bulunan öğrencilerden oluşan grubu kabul etti.

Kabul sonrasında gazetecilerin sorularını cevaplandıran Dursun, yayın kuruluşlarnın, itibar edecekleri haberlere bağımsızlık içerisinde kendilerinin karar verdiğini belirterek, bu sebeple yayın kuruluşlarının haber veriş biçimine ilişkin bir değerlendirme yapmasının doğru olmayacağını ifade etti.

RTÜK Başkanı Davut Dursun, bir gazetecinin, 'Gezi parkı ile başlayan gösterilerde medya hedefe oturtulmuş durumda. Kimi olayların yansıtılmadığını söylerken kimileri de medyanın kışkırtıcı bir rol oynadığını savunuyor. Siz, ne düşünüyorsunuz olayların veriliş şekliyle ilgili?' sorusu üzerine, olayların veriliş şeklinin yayıncıların kendi tercihlerinde olduğunu söyledi. Bu sebeple yayın kuruluşlarının haber veriş biçimine ilişkin bir değerlendirme yapmalarının doğru olmayacağını, ancak yayın kuruluşlarının olayları haberleştirirken yayın ilkelerine ve sorumluluk çerçevesinde hareket etmeleri gerektiğini ifade etti. Bunu ihlal eder nitelikte yayınlar olduğunda kendilerinin gerekli denetimler çerçevesinde onlara baktıklarını, kışkırtıcı, nefret duygularını uyandıran, doğruluktan uzak olan nitelikte yayınlar varsa onları kendilerinin değerlendirdiğini kaydetti. Üst kurula ihlalle ilgili raporlar gelirse üst kurulda bu yayınlar değerlendirilip, belli yaptırımlar uygulanabileceğini belirtti. Yayın kuruluşlarının bir habere ilgi gösterip göstermemelerinin kendileriyle ilgili bir konu olduğunu; kendilerinin, 'Neye ilgi gösterdiniz, neye ilgi göstermediniz' diyebilecek bir durumda olmadıklarını kaydetti.

Yayın kuruluşlarının, yapacakları yayınlar konusunda kanun koyucunun öngördüğü ilkelere uyması gerektiğini vurgulayan Dursun, "Uyup uymadıkları konusunda şu anda bir değerlendirme yapamam. Uymayanlar varsa ona ilişkin ihlaller raporlaştırılıyor, değerlendiriliyor. 'Bir yayın kuruluşu şu türde yayın yaptı, neden bunları görmedi şeklinde' bizim ona bir soru sormamız söz konusu değil ama yansız bir şekilde hareket etmeleri gerekiyor. O çerçevede bir takım problemler varsa onlara bakarız, değerlendiririz. O sorun olmaz." diye konuştu. Dursun, yayın kuruluşlarının kriz durumlarında uyması gereken ilkeler konusunda bazı prensiplerin belirlendiğini belirterek, bu prensiplerin Televizyon Yayıncıları Derneği öncülüğünde hazırlandığını sözlerine ekledi.

(CİHAN)

Bu haber 661 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,124 µs