En Sıcak Konular

Operasyon planlarını basına kim kızdırdı?

31 Temmuz 2007 12:12 tsi
Operasyon planlarını basına kim kızdırdı? The Washington Post yazarı Robert Novak'ın ABD yönetiminin PKK'ya karşı ortak operasyon planından bahseden makalesi Amerikan yönetimince hoş karşılanmadı. Şimdi soru şu: Bu bilgiyi kim neden sızdırdı?

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Bryan Whitman terör örgütü PKK'ya karşı Türkiye ile birlikte çalıştıklarını söyledi. Sözcü The Washington Post'ta yer alan iki ülkenin ortak operasyon düzenleyeceği yönündeki iddiayla ilgili yorum yapmadı.

Washington'da basın toplantısı düzenleyen Whitman PKK'yı "ciddi bir sorun" olarak niteledi. Whitman "Sorunu çözmek için Türk ve Irak hükümetiyle yakın bir şekilde çalışıyoruz" dedi.

Sözcü The Washington Post'ta Robert Novak imzasıyla çıkan makale konusunda ise yorum yapmadı.

Makalede ABD Savunma Bakan Yardımcısı Eric Edelman'ın, geçen hafta bazı Kongre üyelerine kuzey Irak'ta PKK'ya yönelik ortak bir operasyon konusunda brifing verdiği ileri sürülmüştü.

Novak, operasyonun hedefinin, PKK liderlerinin yakalanması olduğunu ve harekatın Amerikan özel kuvvetlerinin katılımıyla gerçekleştirileceğini yazmıştı.

Makalede, operasyon konusunda üst düzey Amerikalı yetkililerin Türk muhataplarıyla birlikte çalıştığı da belirtilmişti.

Planı basına kim sızdırdı?

CNN TÜRK Washington temsilcisi Yasemin Çongar, makaleyle ilgili kulislerde konuşulan tepkileri aktardı. Buna göre, The Washington Post yazarı Robert Novak'ın ABD yönetiminin PKK'ya karşı ortak operasyon planından bahseden makalesi Amerikan yönetimince hoş karşılanmadı.
ABD'li yetkililerin yaptığı açıklamalar planın, operasyona sıcak bakmayan bazı Kongre üyelerince sızdırılmış olabileceğini düşündürüyor.

İddiaları değerlendiren ABD'nin Ankara Büyükelçisi Sözcüsü Kathryn Schallow ise "PKK tehdidiyle mücadele amacıyla Türk ve Iraklı yetkililerle birlikte çalışmayı sürdürüyoruz" dedi.

“Irak'ın üçe bölünmesi planı iyi karşılandı''

Irak'tan çıkamayan ABD yönetimi, bu ülkeyi üçe bölmeyi planlıyor. The New York Times gazetesinin haberine göre, Washington, planı Birleşmiş Milletler daimi temsilcilerine götürdü ve olumlu tepkilerle karşılaştı.

Habere göre, Irak, kuzeyde Kürt, orta kesimlerde Sünni ve güneyde Şii bölgesi olmak üzere üçe bölünecek.

Planın mimarlarından Demokrat senatör Joe Biden, planı BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleriyle görüşüp olumlu tepkiler aldığını belirtti.

The New York Times gazetesi, bölünmenin kolay olmayacağını belirtirken, "Türkiye'deki Kürt meselesine ilişkin milliyetçi hassasiyetlerin" de göz önünde bulundurulması gerektiğini yazdı. Irak'taki siyasi krizin aşılmasında kritik önem taşıyan petrol yasası da yeni bir çıkmazın eşiğinde.

Irak Parlamentosu yasayı görüşmeden tatile girdi. Yasa hükümet tarafından iki kez onaylanmış ancak parlamentoya resmen sunulmamıştı.
Tasarı böylece en erken, parlamentonun yeniden göreve başlayacağı eylül ayında görüşülebilecek.

CNN Türk



Bu haber 241 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,671 µs