En Sıcak Konular

İspanya, gençlerin işsizlik sorununa çare arıyor

3 Haziran 2013 14:21 tsi
Ekonomik krizle boğuşan Avrupa Birliği'nde, genç nüfusta işsizliğin git gide artması en büyük sorunlardan biri haline geldi.

Eurostat rakamlarına göre, Euro bölgesinde ilk çeyrekte 19,3 milyon işsiz bulunurken bunlardan 3,6 milyonu 25 yaş altı gençlerden oluşuyor. Ekonomik krizin tetiklediği işsizlik sorunu AB aktif nüfusunun yüzde 12,2'sini, gençlerin ise yüzde 24,4'ünü etkiledi.

Krizden en çok vurduğu ülkelerden biri olan İspanya'da 6,2 milyon (yüzde 27,1) işsizler ordusu bulunuyor. Bu oran 25 yaş altı gençlerde yüzde 55,9'a çıkarken, bu yaş grubunda 960 bin ve 30 yaş altında 1 milyon 841 bin genç iş arıyor.

UNESCO'nun verilerine göre İspanya, AB'de eğitim alanında en başarısız olan ülkelerin başında geliyor. 15-24 yaş arası her üç İspanyol gencinden biri lise eğitimini bitirmeden bırakırken, Avrupa genelinde bu oranın beşe bir olduğu kaydedildi.

İSPANYA VE AVRUPA'DAN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

İspanya'da bir önceki Jose Luis Rodriguez Zapatero hükümeti ve halihazırdaki Mariano Rajoy hükümeti büyük tepki çeken iş reformlarıyla, işten çıkarmaları kolaylaştırdı ve şirketlere daha esnek kontrat yapma imkanı sundu.

Ancak bu reformları yeterli görmeyen İspanya Merkez Bankası, en düşük maaşın kaldırılmasını ve maaşlara daha esneklik getirilmesini istiyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, geçen Şubat ayında, İspanya'daki işsizlik problemiyle mücadele için 6 milyar Euroluk fon oluşturulmasını teklif etti.

Buna karşı çıkan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise önümüzdeki günlerde yeni bir istihdam planı oluşturulmasını ve şirketlerde pratik yapmak üzere Erasmus burslarının artırılmasını istiyor.

Geçtiğimiz günlerde gençlerin işsizlik problemine dikkati çeken Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, AB liderlerini bu sorunu ajandalarında öncelik listesine koymaları ve önlem almaları konusunda uyarıda bulunmuştu.

(CİHAN)

Bu haber 653 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,921 µs