En Sıcak Konular

Dış açıkta Cumhuriyet tarihinin en kötü ikinci ayı

31 Mayıs 2013 14:36 tsi
Türkiye'nin nisan ayı dış ticaret açığı cumhuriyet tarihinin en kötü ikinci ayı oldu.

 Dış ticaret nisan ayında kıymetli maden ithalatındaki artışın etkisiyle genel ithalattaki ciddi sıçramaya paralel beklentilerin oldukça üzerinde yüzde 55.1 artarak 10.3 milyar dolar oldu. Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki en yüksek dış ticaret açığı 10,4 milyar dolarla Eylül 2011'de gelmişti. 

Dış ticaret açığı yılın ilk dört ayında ise yüzde 17.5 artışla 32.03 milyar dolar olarak gerçekleşti.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ihracat Nisan'da yüzde 0.9 azalarak 12.52 milyar dolar; ithalat yüzde 18.4 artarak 22.82 milyar dolar oldu.

İthalat artışında en büyük pay ise kıymetli veya yarı kıymetli taşlar, kıymetli metaller kaleminde oldu. Bu kalemde Nisan'da ithalat yüzde 302.3 artışla 2.56 milyar dolar, ilk dört ayda ise yüzde 259 artışla 5.61 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Buna karşılık söz konusu kalemde ihracat Nisan'da yüzde 57 azalışla 660 milyon dolar, ilk dört ayda ise yüzde 15.5 azalışla 2.9 milyar dolara geriledi.

Nisan'da enerji ithalatı ise yüzde 7.7 azalarak 4.57 milyar dolara geriledi, Ocak-Nisan'da yüzde 9.2 azalarak 18 milyar dolar oldu.

Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, dış ticaretin beklentilerden çok yüksek gelmesinin nedeninin 20 milyar dolar civarı olan ithalatın 23 milyar dolara yakın gerçekleşmiş olması olduğunu söyleyerek, "Altın ithalatı (değerli madenler) oldukça yüksek; normalde aylık bazda ortalama 500 milyon-1 milyar dolar arasında gerçekleşirken, bu ay 2 milyar dolar kadar daha fazla bir gerçekleşme var" dedi ve şöyle devam etti:

"Bu rakamlar kapsamında 5.7 milyar dolar hesapladığımız Nisan ayı cari açık beklentimizi 7.8 milyar dolara yükseltiyoruz. Yıllık cari açık da muhtemelen Nisan ayıyla beraber yeniden 50 milyar doların üzerine çıkıyor olacak" dedi.

KUR VE FAİZ YÜKSELİYOR

Beklentilerin oldukça üzerinde gelen dış ticaret verisine kur ve faiz sert yüksleişle tepki verdi. Verinin ardından dolar/TL 1.8725 seviyesinden 1.8880'e, veri öncesi 2.1544 olan sepet bazında TL ise 2.1735'e kadar yükseldi.

Gösterge tahvilin bileşik faizi ise yüzde 5.82'den açıldıktan sonra veri öncesindeki yüzde 5.87'den yüzde 6.08'e kadar yükseldi.


Bu haber 692 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,008 µs