En Sıcak Konular

Kanadoğlu'ndan ince tehdit!

31 Temmuz 2007 10:04 tsi
Kanadoğlu'ndan ince tehdit! Cumhurbaşkanlığı seçimi için '367 şartını' ortaya atan Kanadoğlu, "Gül Cumhurbaşkanı seçilmekle dokunulmazlığı kalkacağı için, kişisel suçlarından dolayı yargılanabilir" dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde, "Toplantı yeter sayısı için 367 milletvekili şart' görüşünü ortaya atan  Yargıtay eski Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmekle dokunulmazlığı kalkacağı için, kişisel suçlarından dolayı yargılanabileceği görüşünü savundu.

Siyaset dünyası Cumhurbaşkanı aday ve seçimlerini konuşurken yargı dünyası da Cumhurbaşkanı ile ilgili değişik bir tartışma içine girdiler. Yargı çevreleri, Cumhurbaşkanı seçilecek milletvekilinin dokunulmazlığının otomatikman ortadan kalkacağını ve seçilmeden önce işlemiş olduğu kişisel suçlarından dolayı yargılanabileceği görüşünü dile getiriyorlar.

Bu kapsamda "kayıp trilyon" davasında Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün da sanık olduğunu hatırlatan yargı çevreleri, "Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmekle dokunulmazlığı kalkacağı için, kişisel suçlarından dolayı yargılanabileceği" görüşü savunuyorlar. Bu görüşü savunanlardan Sabih Kanadoğlu, Anka'ya yaptığı açıklamada, “Anayasada herhangi bir düzenleme olmadığı için Cumhurbaşkanı hakkında, sade bir vatandaş ya da dokunulmazlığı kaldırılmış milletvekili gibi işlem yapılması gerekir" dedi. Buna göre, Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde hakkındaki suçlamalardan bir vatandaş gibi sanık sıfatıyla yargılanabilecek.

20 Nisan 2007 Vatan Gazetesi'nde yayınlanan haber şöyle:

GÜL, KAYIP TRİLYON DAVASI'NDA AKLANDI

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün avukatı Ömer Küçükozan, müvekkilinin kamuoyunda 'Kayıp Trilyon Davası' olarak bilinen olayla hiçbir ilgisinin olmadığının, dünkü mahkeme kararıyla ortaya çıktığını bildirdi.

Küçükozan, yaptığı yazılı açıklamada, kapatılan Refah Partisine Hazine yardımı olarak verilen paranın partinin kapatılmasından sonra Hazineye devrinin engellenmesi amacıyla kapatılma tarihi öncesinde usulsüz olarak harcanmış gibi gösterilip Hazinenin zarara uğratıldığı iddiasıyla açılan davanın Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldüğünü anımsattı.

Ağır ceza mahkemesindeki yapılan yargılama sonunda partinin genel başkanı da dahil bazı sanıkların mahkumiyetine karar verildiğini kaydeden Küçükozan, bazı sanıklar hakkında ise milletvekili oldukları için sadece suç duyurusunda bulunulduğunu belirtti.

Müvekkili Abdullah Gül hakkında suça konu eyleme iştirak etmediği gerekçesiyle herhangi bir işlem yapılmadığına işaret eden Küçükozan, Abdullah Gül ile aynı konumda olan kişiler hakkında beraat kararı verildiğini vurguladı.

Küçükozan, daha sonra Maliye Bakanlığı tarafından Hazinenin kaybının tazmini amacıyla Ankara 6. Asliye Hukuk Mahkemesinde Refah Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın da aralarında bulunduğu parti yöneticileri ile bazı il başkanları aleyhine alacak davası açıldığını hatırlattı.

Davaya ilişkin haberlerde Gül'ün mal varlığına tedbir konulduğu şeklinde ifadelere yer verildiğini belirten Küçükozan, şunları kaydetti:

'Alacak davasının görüldüğü mahkemece, davanın özüne aykırı haberler yapılmış olması sebebiyle verilmiş gizlilik kararı, bugüne kadar tarafımızdan resmi bir açıklama yapılmasına engel teşkil etmiştir. Ancak mahkemenin dünkü
oturumunda gizlilik kararı da kaldırılarak dava hükme bağlanmıştır. Verilen hükümle müvekkilim Abdullah Gül'ün söz konusu olayla ve kayıp olduğu iddia edilen parayla bir ilgisi olmadığı gözetilerek, açılan davanın müvekkilim yönünden
reddine karar verilmiştir. Bu kararla, Gül'ün kamuoyunda 'Kayıp Trilyon Davası' olarak da bilinen olayla hiçbir ilgisi olmadığı ortaya çıkmıştır.'

ANKARA 6. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNİN KARARI
Ankara 6. Asliye Hukuk Mahkemesinde dün görülen davaya sanık avukatları ile Maliye Bakanlığı avukatları katıldı.

Sanıklardan Necmettin Erbakan, Ahmet Tekdal, Oğuzhan Asiltürk, Recai Kutan, Şevket Kazan ve Musa Demirci'nin avukatları, 'reddi hakim' taleplerini içeren yazılı dilekçelerini mahkemeye sundu.

Maliye Bakanlığının avukatları ise 'reddi hakim' taleplerinin yargılamayı uzatmaya yönelik olduğunu savunarak, sanık avukatlarının taleplerinin reddedilmesini istedi.

Yargıç Hürriyet Yıldırım, sanık avukatlarının taleplerini yargılamayı uzatmaya yönelik olduğuna kanaat getirildiğini belirterek, 'reddi hakim' taleplerinin reddine ilişkin ara karar verdi.

Erbakan'ın avukatı Yaşar Gürkan, bazı konularda dava dosyasında eksiklikler bulunduğunu ileri sürerek soruşturmanın genişletilmesini istedi ve esas hakkındaki savunmasını hazırlamak için süre talep etti.

Yıldırım, avukat Gürkan'ın bu taleplerinin de yargılamayı uzatma amacında olduğunu ifade ederek, taleplerinin reddedildiğini belirtti.

Duruşmaların gizli yapılmasına ilişkin daha önce verilen ara kararı kaldıran Yargıç Yıldırım, sanıklar Ahmet Tekdal, Oğuzhan Asiltürk, Aydın Menderes, Recai Kutan, Şevket Kazan, Fehim Adak, Abdullah Gül, Musa Demirci, Abdülkadir Aksu,
Abdurrahim Bezci, Özkan Öksüz, İbrahim Aktaş ve Muttalip Tatar aleyhine açılan davanın reddine karar verdi.

Yargıç Yıldırım, kapatılan Refah Partisinin Genel Başkanı Necmettin Erbakan ile parti yöneticisi Rıza Ulucak'ın, Hazine zararının 2 milyon 644 bin 616 YTL'lik kısmından sorumlu olduklarını belirterek, bu miktarın yasal faiziyle birlikte sanıklardan tahsil edilmesine karar verildiğini açıkladı.

Kararda, aralarında halen milletvekili olan bazı sanıklarında bulunduğu 73 parti yöneticisinin de imza attıkları belgelerdeki miktarlar doğrultusunda 2 bin 40 YTL ile 100 bin YTL arasında değişen oranlarda Hazine zararından sorumlu tutuldular. Bu kişilerin söz konusu tutarları yasal faiziyle birlikte ödemelerine
hükmedildi.

Yargılama sırasında konulan ihtiyati tedbirlerin, karar Yargıtayda kesinleşinceye kadar devamına karar verildi.
 
Haber7



Bu haber 380 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,419 µs