En Sıcak Konular

Şener, DP'nin teklifi için ne dedi?

31 Temmuz 2007 10:02 tsi
Şener, DP'nin teklifi için ne dedi? Seçim hezimeti sonrasında Mehmet Ağar'ın istifasıyla boşalan Demokrat Parti Genel Başkanlığı için adı geçen Abdüllatif Şener konuştu. Şener teklif aldığını doğruladı ama...

Milliyet gazetesi yazarı Serpil Yılmaz'ın aktardığı açıklamalar...

"DP'den teklif aldım, bir süre izleyeceğim"

Mehmet Ağar'ın seçim yenilgisi üzerine, genel başkanlık görevinden istifasının üzerinden geçen sürede DP kazanı fokurdamaya başladı. Eski DYP Genel Başkanı ve Başbakan Tansu Çiller ilk açıklamasını gazetemize yapmış ve "Aday değilim" demişti. Dün de DP'nin örgüt tabanının yeni lider olarak Abdüllatif Şener'i işaret ettiğini yazdım.
Şener, milletvekili adayı olmamıştı. Önceki gün TOBB'un üniversitesi ETÜ ile anlaşma imzaladı, siyasetten önceki kurumu Hacettepe Üniversitesi'nde de haftada bir "kamu maliyesi" dersi vermeyi kabul etti.
Şener, "Üniversiteyi seçtim" diyor, ancak şunu da ekliyor: "Hocaların siyaset yapması yasak değil, hatta izin var."
Şener'in DP'nin teklifine nasıl baktığını merak ediyorum.
DP'de "12'ler" olarak anılan bir il başkanları grubu var. Bunların başında da Kayseri İl Başkanı Mustafa Eraslan ile Tokat İl Başkanı ve birinci sıra milletvekili adayı Recep Bay geliyor. Aralarına DP Genel Sekreter Yardımcısı Atilla Ataman'ı da alıp "Şener" adını parti teşkilatlarında pişiriyorlar.
Bay'ın bir yakını Şener'e DP'nin Genel Başkanlığı talebini iletiyor. Şener, kendilerine "Hayır" demiyor.
15Ağustos'ta yapılacak GİK toplantısından önce bir il başkanları heyeti ile Şener'e gitmeye hazırlanıyorlar.
Şener'e aynı soruyu ben de sordum. "Genel bir değerlendirme yapayım:
Aday olmayacağımı duyurduktan itibaren siyasi yoğunluğumun azalacağını zannediyordum, tersi oldu. Toplumun sosyal ve siyasi değişik kesimlerinden süreklilik taşıyan bir trafiğim oluştu. Aktif siyasette olmam gerektiği ile ilgili talepler, yönlendirmeler hatta psikolojik baskılar üzerimde yoğunlaştı, bu yoğunluk devam ediyor. Öğretim üyesi olarak devam kararı aldım" sözleriyle konuya girmeyi seçiyor.
Şener sorulara verdiği "üstü kapalı" yanıtlarda gerek AKP'ye gerekse de DP'ye verdiği mesajlarla "siyasette iz sürdüğü" izlenimini doğuruyor.

DP'den teklif aldınız mı?
Değişik düzeyde, DP çevrelerinden de talepler geldi. Bu talep, partinin ilgili kurullarında oluşmuş mudur bilemem. Benim açımdan, siyaseti bir süre daha dışarıdan izleyeceğim.

DP ile mesafe koyuyor musunuz?
Bu kadar söylemek istiyorum. Seçimden yeni çıktık. Tavrım ortada, aksi bir tutum alırsam, siyasette bir yenilik ortaya çıkmamış olur. Her mesaj alışımda siyasetle yoğrulu bir havaya girersem, maksat hasıl olmaz. Nelerin doğru, nelerin yanlış gittiğine bakmalıyım.

AKP'nin aldığı oy ortada, gittiği yol yanlış olabilir mi?
Seçim sonuçlarının her şeyi şekillendirdiğini, taşların yerine oturduğunu düşünmüyorum. Seçim sonuçlarından daha önemli olan, partilerin siyaset tarzlarıdır. Nasıl bir siyaset biçimi olacak? Meclis gündeminde ne olacak? Partiler buna nasıl yaklaşacak? Aralarındaki ilişkiler ne olacak? Bu partilerin toplumun değişik katmanlarına yaklaşım tarzları ne olacak? Her şeyden önce bunu halk nasıl algılayacak? Seçmen bu süreci nasıl değerlendirecek, partileri hangi yere koyacak?
Bu süreçte siyasette bir boşluk oluştuğu konusunda kamuoyunda bir algılama çıkacak mı? Sürekli bir işi yaptığınız zaman onun içinde gördükleriniz eksik olabilir. Dışarıdan gözlemleriniz, içeriden yaptığınız gözlemleri tamamlar. Bu dönem siyasetin nasıl şekilleneceği, halkın siyasi taleplerine nasıl cevap verileceği ise içinde bulunduğum sürecin objektif boyutudur.

AKP artık merkez parti midir?
Seçim şöyle bir şeydir; halkın tercihleri vardır, çevresini siz çizmiş oluyorsunuz. Halk çizdiğiniz çerçeveye sığdırılıyor. AKP'yi bundan böyle izleyeceği politikalar şekillendirecek.

AKP'ye "Tek başına koalisyon" diyelim mi?
Yorum yapmayacağım.

"Dışarıdan bakanlık teklifini kabul etmek, durumumu aşağı çekmek olur" dediniz. Bu sözden liderlik beklediğiniz izlenimi çıkar mı?
Aday olmayacağım dedikten sonra istekli olmak, söylediklerimle uyuşmaz.

Neden aday olmadığınızı çok iyi anlayamadık, yorum yapıyoruz. Bize bu şansı vermeyin!
Siyasette neyi, ne zaman, nerede söyleyeceğiniz önemlidir.

AKP'liler size küskün mü?
Vekil olmama sitem edenlerde bile olumluya bir vurgu var. Çok olumlu bir iz bırakmışız. Son 5 yıla yoğunlaşmamak gerekir. 1991'den itibaren Meclis'teyim, 10 yılı muhalefet cephesinde geçti. Son 6 yılda partim iktidar oldu, ben de kabinede oldum. Samsun Vezirköprü'de yayla şenliğinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan bir baba yanıma geldi, "10 yıl çocuğum olmadı, ilk çocuğumun adını Abdüllatif Şener koydum" dedi. Çocuk 12 yaşında, 1993-1994 yıllarında doğmuş. İlk dönem siyasetimiz bile böyle bir etki yapmış.
(Şener, Başbakan Erdoğan'ın İstanbul Belediye Başkanlığı dönemine işaret ediyor. Bu vurgudan, tabanda bir Erdoğan, Şener sevgisi sınaması çıkar mı bilmiyorum. S.Y.)

"Eskiler bıraksın" dediniz, birilerini mi işaret ediyorsunuz?
Kimseyi hedef almadım. Kamuoyunda, siyasetin bir ucundan tutanlar, bırakmayı bilmezler kanısı hâkim. Siyasilerin maddi manevi bireysel anlamda beklentileri olduğu düşünülüyor. Siyasilere karşı güvensizlik oluşturuyor. "Aday değilim" deyişim, "Biri de çıkıp bu koltuklardan vazgeçiyor" dedirtmeye yöneliktir.

Barajı aşamayanlar gidiyor, siz AKP'de barajı aşamadınız mı?
Aday değilim demek önemliydi.

Milliyet



Bu haber 449 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,288 µs