En Sıcak Konular

Kriminal polis 43 bin olayı aydınlattı

29 Mayıs 2013 11:47 tsi
Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Dairesi, geçen yıl 752 bin belge ve 53 bin silahı inceleyerek 43 bin olayı aydınlattı.

Ankara'da 24 Şubat 1942'de Alman Büyükelçisi Von Popen'e suikast girişimi sırasında ele geçirilen silahın silinmiş seri numarasını, hidroklorik asit uygulanarak görünür hale getiren Türk polisi, o günden beri en yeni teknolojilerle çalısıp en ufak delilleri değerlendirerek, sayısız olayı aydınlattı.
 
Polisin olay yerinden topladığı deliller, 10 ildeki kriminal polis labaratuvarlarında değerlendiriliyor. Bu laboratuvarların Balistik İnceleme Şubesinde ateşli ve atesşsiz silahlarla ateşli silahlara ait fişek, kovan ve merme çekirdekleri inceleniyor.
 
Ses, Görüntü ve Data İnceleme Şubesinde, ses kayıtları üzerindeki her türlü değişiklik tespit edilebiliyor. Polis ses analizleriyle konuşmacının kişisel özelliklerini de ortaya koyabiliyor.
 
Yeni kurulan Felaket Kurbanlarının Kimliklendirme Birimi ise tanınamaz haldeki cesetlerin kime ait olduğunu tespit ediyor. Bu yolla kurbanların tek bir saç telinden yola çıkılıp kimlikleri belirlenebilliyor.
 
43 bin olay aydınlatıldı
 

Kriminal polis, geçen yıl yaklaşık 62 bin ekspertiz raporu hazırladı ve 43 bin olayı aydınlattı. Bunun için 53 bin 699 silah, 93 bin 919 kovan, 14 bin 262 mermi çekirdeği, 285 bin 686 fişekle 22 bin 717 ateşsiz silah incelendi.
 
Polis, 752 bin 448 belgeyi inceleyip, üzerinde tahrifat olup olmadığını tespit etti.
 
Adli Antropoloji Laboratuvarında yıllardır aranan 25 çocukla 5 yetişkinin yüzü yaşlandırıldı. Bu çalışmalar, diğer kayıplar için umut ışığı oldu.
 
Balistika faili meçhul bırakmıyor
 
Balistik incelemelerde polisin en büyük yardımcısı TÜBİTAK tarafından geliştirilen, silahın kovan ve çekirdek üzerinde bıraktığı izlerin 3 boyutlu incelenmesini sağlayan Balistika adlı sistem. Balistik uzmanları, merminin hangi sılahtan çıktığını, hangi silahın suçta kullanıldığını tespit edebiliyor. Ancak bu inceleme, zamanla artan delil miktarı yüzünden gittikçe zorlaşıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK arasında imzalanan protokolle hayata geçirilen Balistika sistemi, silahlardan alınan kovan ve çekirdekleri arşivde bulunan ve silahı tespit edilemeyen olaylardan toplanmış bilgilerle karşılaştırıyor.

aa


Bu haber 601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,338 µs