En Sıcak Konular

Güney Kıbrıs, kara para aklama merkezi

31 Temmuz 2007 09:47 tsi
Güney Kıbrıs, kara para aklama merkezi
İngiliz Financial Times gazetesi, Rum Yönetimi'nin gerekli önlemleri almaması yüzünden Güney Kıbrıs'ın kara para aklama merkezi haline gelme riski taşıdığını yazdı.

Rum Kesimi'nin Ocak 2008'de euro'yu para birimi olarak kullanmaya başlayarak "euro bölgesine" girmesiyle, kara para aklayıcıların Avrupa pazarında "yeni fırsatlar" elde edeceğinden endişe edildiği belirtildi.
Fransız Kara Para Aklamayla Mücadele Komitesi Başkanı Roger Louis Cazalet tarafından kaleme alınan makalede, Rum Kesimi'nin kara para aklama konusundaki geçmişi hatırlatıldı. BM Savaş Suçları Mahkemesi Savcılığı'nın, Güney Kıbrıs'taki paravan şirketlerin 1990'ların başında Sırp lider Slobodan Miloşeviç'in silahlanmasıyla bağlantılı olduğunu saptadığı, aynı yıllarda Rus çetelerinin de Lefkoşa merkezli şirketlerle para akladığı anımsatıldı.
Kıbrıs Rum Kesimi'nin AB'ye giriş sürecinde uluslararası standartlara uygun düzenlemeler yaptığı, ancak bu reformların uygulanmasında ciddi şüpheler bulunduğu belirtildi. Rum Kesimi'ndeki bankacılık dışındaki mali sektörde, şüpheli para transferlerinin tespit edilip raporlanmasında aksaklıklar yaşandığı kaydedildi.
Avukat ve muhasebecilerin kara para aklamayla mücadele için çıkarılan düzenlemelere tabi olmamasının, müşteri gizliliği adı altında bazı şüpheli eylemlerin üzerine gidilmemesinin, şirket kayıtları yapılırken bilgilerin gerektiği gibi kontrol edilmemesinin para aklayan kişi ve şirketlerin gizli kalmasına yardımcı olduğu ifade edildi.
Makalede, Rum Yönetimi'nin halen toprakları içindeki şirketleri yeniden gözden geçirip, uygulamadaki boşlukları doldurması gerektiği belirtildi. Aksi takdirde, kara para aklayıcılarının Güney Kıbrıs'taki binlerce paravan şirket aracılığıyla euro bölgesine gireceği uyarısı yapıldı.

milliyet



Bu haber 220 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,777 µs