En Sıcak Konular

AB'nin korkusu radikaller

27 Mayıs 2013 20:52 tsi
AB'nin korkusu radikaller Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, Suriyeli muhaliflere silah ambargosunun kaldırılması konusunda bir uzlaşmaya varamadı.

Hafta sonuna kadar AB, Suriye'ye uyguladığı silah ambargosunun uzatılıp uzatılmayacağına karar vermek zorunda. İngiltere ve Fransa ambargonun kaldırılmasından yana tavır alırken başta Almanya ve İskandinav ülkeleri savaşın şiddetleneceği endişesi ile ambargonun devam etmesini talep ediyor.

AB dışişleri bakanları bugün Brüksel'de bir araya gelerek Cenevre Konferansı öncesinde Esed rejimine baskı yapmak için Suriyeli muhaliflere silah ambargosunun kaldırılması konusunda henüz bir uzlaşmaya varamadı. 31 Mayıs'ta AB'nin aldığı Suriye'ye silah ambargosunun süresi doluyor. Hafta sonuna kadar AB, silah ambargosunun devam edip etmeyeceğine karar vermek zorunda. Silah ambargosunun uzatılması için 27 üyeli birlikte oybirliğine ihtiyaç var.

İki yıldan fazla süredir devam eden Suriye'deki iç çatışmada 80 binden fazla insanın hayatını kaybettiği ve bir milyondan fazla kişinin başka ülkelere sığınmak zorunda kaldığına dikkat çeken uzmanlar, gelinen noktada Esed rejiminin muhalifleri bastıramayacağı gibi muhaliflerin de Esed'i ülkeden çıkartmaya muvafık olamayacağı görüşünde. Tam da bu gerekçeyle Fransa ve İngiltere, Suriye'deki muhalifleri silahlandırmanın yararlı olacağı kanaatinde. Özgür Suriye Ordusu içindeki 'ılımlı muhaliflerin' desteklenmesi gerektiğine inanan Paris-Londra hattı, bu sayede hem Esed rejiminin devrilmesini hem de rejim değişikliğinden sonra 'radikal' unsurların idareyi ele almasının önüne geçmek istiyor.

'SİLAHLAR RADİKAL GRUPLARIN ELİNE GEÇEBİLİR'

Buna karşın Almanya, Avusturya, Hollanda, Finlandiya ve İsveç gibi ülkeler, Suriye'ye uygulanan silah ambargosunun kaldırılması halinde çatışmaların sertleşeceğini ve ülkedeki kaosu derinleştireceğine inanıyor. Ayrıca bu ülkeler verilen silahların 'radikal' grupların eline geçmesi endişesini de taşıyor. Diğer yandan ambargonun kaldırılmasının Haziran ayında yapılması planlanan Cenevre görüşmelerine olumsuz etki yapacağı da kaydediliyor.

Bakanlar toplantısın öncesinde İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, bir uzlaşıya varılmaması halinde her üye ülkenin Suriye'ye kendi yaptırımlarını hayata geçirilmesine imkan tanınmasını istedi. İngiliz bakana göre, muhaliflere temin edilecek silahlar Esed'i politik çözüm için zorlayacak. Buna karşın uluslar arası yardım kuruluşları, silah ambargosunun kaldırılması halinde 'korkunç sonuçların' yaşanacağına savunuyor.

AB, Suriye'ye silah ambargosunun uzatıp uzatmamayı tartışırken ABD, Suriye'deki muhaliflere 'ölümcül olmayan' askeri materyal sevk ederken, Rusya'nın da Esed rejimine roket gibi ağır silahlar verdiği ifade ediliyor.

(CİHAN)



Bu haber 674 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,621 µs