En Sıcak Konular

Lachmann: Merkel, demokratik sosyalizme inanıyordu

27 Mayıs 2013 15:34 tsi
Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Doğu Almanya'daki hayatını "Angela M.'nin İlk Hayatı" başlığı ile kitaplaştıran Günther Lachmann, Merkel'in iki Almanya'nın birleşmesine kadar demokratik sosyalizme inandığını söyledi.



Günther Lachmann, Cihan'a yaptığı açıklamada, Merkel'in 1981 yılında Doğu Almanya'da Hür Alman Gençliği'nin (FDJ) Ajitasyon ve Propaganda Sekreterliği'ni yaptığı, öncesinde de Doğu Almanya Bilimler Akademisi'nde komünist yönetime yakın çalışmalarda bulunduğu ifade etti.

Amaçlarının federal seçim öncesi Merkel ile ilgili tartışma başlatmak olmadığını söyleyen Lachmann, "Biz Merkel'in politikası ve inandırıcılığı ile ilgileniyoruz. Merkel, Doğu Almanya'daki yaşantısıyla ilgili her şeyi paylaştığını söylüyor. Ama komünist rejimin gençlik kollarında propaganda sekreteri olarak çalıştığını ifade etmiyor. Merkel, hiçbir zaman iki Almanya'nın birleşeceğine inanmadı ve son ana kadar demokratik sosyalizme inanmış birisiydi." dedi.

Doğu Almanya'daki halk hareketlerinin hiçbirinin hedefinde iki Almanya'nın birleşmesi olmadığını iddia eden gazeteci Lachmann, Federal Başbakan Merkel'in eski komünist parti SED'e bilinenden çok yakın olduğunu, duvarın yıkılmasından kısa bir süre sonra 1989 Aralık ayında bile birleşmeye inanmadığını ileri sürdü. "Merkel kimdir?" diye soran Lachmann, "Merkel'in akademisyenlikten, demokratik hareketin sözcülüğüne geçmesi ve oradan Kohl hükümetinde bakan olması çok ilginç. Merkel inanmış bir sosyalist miydi? Yoksa kariyer tutkunu birisi miydi belli değil." ifadelerini kullandı. Lachmann, Merkel'in birçok papaz çocuğunun yapamadığı kariyeri yaptığını söyledi.

Berlin Duvarı'nın yıkılmasıyla Merkel'in yeni sisteme çok çabuk uyum sağladığını kaydeden gazeteci Lachmann, Neden Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) partisi?" sorusuna ise "Babası papaz olduğu için kilise sistemini ve kiliseyi çok iyi biliyordu. Babası da inanmış bir sosyalistti.." cevabını verdi.

1986 yılında Doğu Almanya'dan Batı Almanya'ya ancak rejimin güvendiği insanların seyahat edebildiğini hatırlatan Lachmann, "Merkel de Batı'ya seyahat edenler arasındaydı. CDU'da bütün rakiplerini saf dışı bırakmış bir insan nasıl birisi ve nasıl yetişti? Bunlar önemli sorulardır." ifadelerini kullandı.

Merkel'in 1991'e kadar olan hayatını araştırdıklarını söyleyen gazeteci Lachmann, Merkel ile ilgili belge bulmakta zorlandıklarını ve eski belgeleri incelemek için Merkel'in gerekli izni vermediğini aktardı. Kitap için araştırma yaparken Merkel'i tanıyanların ve sistemdekilerin şaşkınlık yaşadıklarını ifade eden Lachmann, "Merkel'i yakından tanıyanlar, reforme edilmiş komünizm için mücadele eden Merkel'in CDU'ya nasıl geçtiğine, hatıralarını ve eski hayatını silip yeni bir hayata başlamasına şaşırıyorlar." dedi.

(CİHAN)

Bu haber 682 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,483 µs