En Sıcak Konular

Sanal dünyanın 7 mührü

27 Mayıs 2013 13:22 tsi
Sanal dünyanın 7 mührü CIA herkesin internet hesabına ulaşabiliyor

Dünyadaki internet otoritelerinden biri olarak kabul edilen bilgisayar mühendisi Anne Marie Löwinder, CIA'nin istemesi halinde herkesin internet hesabına erişebileceğini söyledi. Löwinder'a göre güvenliğin tek şartı "dijital imza"...

İnternet ortamının güvenirliği konusu hala dünyanın en çok konuşulan konuları arasında yer alıyor. Özellikle istihbarat teşkilatlarının internet hesaplarına erişip erişmediği konusu neredeyse tüm kullanıcıların kafasını meşgul ediyor. Dünyanın internet konusunda uzman sayılan nadir isimlerinden İsveçli Löwinder, küresel ağı ABD ordusunun geliştirdiğini hatırlatarak "CIA elbette herkesin internet hesabına ulaşır. İnternet, sizin güvenliğiniz için yaratılmadı ki. Ama digital imza, parmak izi ve kriptolanmış yazışmayla kendinizi koruyabilirsiniz" dedi.

Herhangi bir şekilde çökmesi durumunda, internet ağının tamamını re-start edebilecek anahtara sahip dünyadaki 7 dahiden biri olan 56 yaşındaki bilgisayar mühendisi Anne Marie Löwinder, Star gazetesine internet güvenliğiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İnternet anahtarı ile yılda iki kez ABD'nin başkenti Washington'da bulunan Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN-Tayin Edilmiş İsimler ve Rakamlar için İnternet Kurulu) Merkezi'ne giderek kök sistemi yeniden tesis eden Löwinder, "CIA elbette, isterse bunu yapabilir. Şunu unutmamanız gerek: İnternet, kişisel güvenlik için yaratılmadı. İnternet aslında, ABD Ordusu tarafından, eski telekomünikasyon sistemindeki bozuklukları aşmak amacıyla, istikrarlı ve ölçeklendirilebilir bir iletişim denemesi olarak oluşturuldu. Yani amaç, güvenlik değil, depremler olsa, nükleer savaş çıksa dahi kırılmayacak, istikrarlı iletişimdi. Yani internette herkes, kendi güvenliğinden sorumludur." dedi.

Nükleer savaş ya da büyük bir deprem olması durumunda internet ağının yeniden ve kaldığı yerden devam edebilmesi için kurulan sistem, 7 anahtardan en az 5 tanesinin bir araya gelmesini gerektiriyor. Sistemin sürekliliğini garanti altına alınması içinse, 7 anahtar, Afrika'dan Avusturya'ya kadar dünyanın 7 kıtasına dağıtılmış durumda.

İnternette dijital imzanın önemini vurgulayan Löwinder, "kendinizi internette güvenli hissediyor musunuz?" şeklindeki bir soru üzerine şunları söyledi: "Aslında, oldukça güvenli hissediyorum. Çünkü digital imza kullanıyorum, kripto ile yazışıyorum ve kendime parmak izi anahtarı yarattım. Bunları, tüm internet kullanıcıları yapabilir. Hack'lenmek sadece maillerinizin okunmasından ya da fotoğraflarınızın çalınmasından ibaret değil ki. Bunları yapmazsanız, sizin ruhunuz dahi duymadan, mailleriniz üzerinden terör örgütleriyle yazışılması ya da çocuk pornografisi izlenmesi çok çok kolay"



Bu haber 1,677 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,870 µs