En Sıcak Konular

Altın ve pırlanta bol ama...

27 Mayıs 2013 09:08 tsi
Afrika'da yeraltı zengini olan ülkede anestezi bile yapılamıyor.

Altın, pırlanta ve uranyum gibi yer altı kaynaklarıyla ünlü Orta Afrika Cumhuriyeti, Fransızlardan bağımsızlığını kazandığı 1960'dan beri siyasi istikrara kavuşamıyor.
 
53 yıllık kısa tarihinde sayısız darbe yapılan ülkede en son 2003 yılında darbe ile iktidara gelen François Bozize, yine bir darbe ile ülkesinden kaçmak zorunda kalmıştı.
 
DARBEDEN SONRA TÜRK DOKTORLAR ÜLKEYE GİRDİ
 

Seleka ülkede kontrolü ele geçirince, bu sefer ülke halkına yardım adına yine bir Türk sivil toplum örgütü kolları sıvadı.
 
Darbeden sonra ülkeye yardım için Türk doktorları sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çıkarma yapmış.
 
Sağlık heyetinde ülkeye giden ilk doktorlardan olan anestezi teknikeri Ali İhsan Ataş, ülkede sağlığın ticarete döküldüğünü gözlemlerken, ameliyat yaptıkları hastanenin daha önce Çinli doktorlar tarafından kullanıldığını; ancak darbenin ardından doktorların kaçtığını söylüyor.
 
Kaçarken geride bıraktıkları kilitli cerrahi sarf malzemelerini de kullanamamışlar. İşin en kötüsü ise hastanedeki anestezi cihazında ameliyat sırasında hastayı uyutacak gaz olmayışı.
 
Hastanede beraberinde birkaç yerel doktorun bulunduğu ve bu doktorların anestezi olmadan hastaları ameliyat ettiklerine şahit olmuş.
 
Ataş “Gördüklerim tek kelime ile insanlık dışıydı.Anlatılacak gibi değil. Doktorların doktorluk mesleği ile alakası yok. Hastanede her şey para ile satılıyor. Ameliyatlar para ile yapılıyor. Paranız yoksa yandınız. Biz bile ameliyatları yaparken anesteziyi kullanamadık. Yanımızda götürdüğümüz ilaçlarla lokal anestezi yaptık” diyor.
 
HASTANEDE PAMUK BİLE YOK,  SAKIZ 5 DOLAR
 
Ataş, sağlık hizmetlerinin noksanlığından dolayı yaşam süresinin 40 yaşını geçmediğini vurgularken, heyetteki hemşirelerden Canan Görgülü, hastaneye ilk gittiklerinde gördükleri manzara karşısında şok olduklarını söylüyor.
 
Çünkü hastanede bırakın cerrahi sarf malzemeleri, pamuk ve hatta sabun bile yokmuş. Odalardaki yataklarda çarşaf dahi olmadığını söylüyor. Hastaların çaresizlikten iyileşirim umuduyla gelip bir süre yatıp tekrar evine gittiklerini anlatıyor.
 
Görgülü’nün bir diğer dikkatini çeken nokta ise hayat pahalılığı. Üzümün kilosunun 20 dolar , bir kutu sakızının 5 dolar, hamburgerin 12 dolar gibi fahiş fiyatla satılmasına hayret etmiş.
 
“Dükkanlarda ne ararsanız var. Zenginlerin bir ürüne ulaşmasında sıkıntı yok. Ancak halkın büyük çoğunluğu fakir” sözleriyle ülkede yaşanan trajediye vurgu yapıyor.

aa


Bu haber 607 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,194 µs