En Sıcak Konular

SMDK 2'nci Cenevre Konferansı'na katılmayacak

27 Mayıs 2013 08:31 tsi
SMDK Hukuk Komitesi Başkanı Malih, SMDK'nın 2'nci Cenevre Konferansı'na katılmayacağını söyledi.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Hukuk Komitesi Başkanı Heysem Malih, SMDK'nın 2'nci Cenevre Konferansı'na katılmayacağını bildirdi.
 
İstanbul'da devam eden SMDK Genel Kurul Toplantısı'nın yapıldığı otelin önünde toplanan  20 kişilik Veto isimli grup, uluslararası toplumu İran ve Hizbullah'a değil de SMDK'ya bazı isimleri koalisyona dahil etme konusunda baskı yaptığı gerekçesiyle protesto etti.
 
SMDK Hukuk Komitesi Başkanı Malih, burada yaptığı açıklamada, Suriyelilerden Esed rejimi devrilene, toplumun haklarını gözeten yeni bir anayasa doğrultusunda bir devlet kurulana kadar haklarından vazgeçmemelerini istedi. Malih, "SMDK 2. Cenevre Konferansı'na katılmayacak" diye konuştu.
 
Suriye Ulusal Konseyi (SUK) üyesi Cemal el-Vadi ise yabancı ülkelerin SMDK toplantısının yapıldığı otelde SMDK'ya 2.  Cenevre Konferansı'na katılıp bazı şeyleri kabul edebilecek 30 yeni üyenin alınması için baskı yapmak amacıyla toplandığını iddia etti. Vadi şöyle konuştu:
 
"Uluslararası toplum Hizbullah Genel Seklereteri Hasan Nasrallah'a ve İran'a Suriye'den çıkmaları için baskı yaptı mı? Suriye halkına karşı terör uygulayan Beşşar Esed'e durması için baskı yaptı mı? Devrimcilerin kabul etmeyeceği Cenevre Konferansı'nın amacı muhalefetten dışarıdan gelen taleplere uymamasını istemek. Suriye halkının da elinde kozlar var ve bunu istediği gibi kullanabilir. İran ve Hizbullah gibi cihad ilan etmek de bu kozların arasında."
 
Göstericiler ise İran ile Hizbullah'ı Suriye'den ve savaştıkları Kuseyr'den çıkartmaya uluslararası toplumun gücünün yetmediğini ancak SMDK'ya baskı yapabildiklerini savundu.
 
Muhaliflere Esed rejimini devirmeleri için silah verilmesini isteyen göstericiler, SMDK Genel Kurul Toplantısı'nda bulunan yabancı ülke elçilerine baskı yapılmasını talep etti.
 
25 Mayıs Cumartesi günü sona ermesi planlanan SMDK Genel Kurul Toplantısı'nın birkaç dün daha devam etmesi bekleniyor.
 
Katılım Rusya'nın tutumuna bağlı
 

SMDK Siyasi Bürosu üyesi Luey es-Safi ise SMDK'nın 2. Cenevre Konferansı'na katılımının Rusya'nın tutumuna bağlı olduğunu söyledi.
 
İstanbul'daki SMDK Genel Kurulu Toplantısı'nda gazetecilere açıklamalarda bulunan Safi,  2.Cenevre Konferansı'na katılımla ilgili asıl sorunun Rusya'nın tutumu olduğunu ifade etti
 
Safi, Rusya'nın bazen Esed konusunda ısrarcı olmadığını, bazen de Esed'in istediği şeklinde açıklamalar yaptığına dikkati çekerek, SMDK'nın katılımının Moskova'nın net tutumuna bağlı olduğunu kaydetti.  
 
 Safi SMDK'nın beklentilerine ilişkin şunları söyledi:
 
 "İlk etapta uluslararası girişimi olumlu karşıladık. Ancak özellikle Esed yönetiminden açıklama bekliyoruz. Cumartesi günü Rusya, Esed yönetimi adına yaptığı açıklamada,  Esed rejiminin 2'nci Cenevre Konferansı'na katılacağı bilgisini verdi. Öte yandan Bağdat’ta bulunan Suriye Dışişleri Bakanı Velid el-Muallim, bir heyetin Cenevre’ye diyaloga gitmeye hazır olduğu konusunda bir açıklama yaptı. Ancak bugün biz diyalog sürecinde değiliz. Biz, yönetimi halka devretmeyi ve demokratik sisteme geçişi hedefleyen müzakere sürecindeyiz. Bu da Esed’in, gelecekte Suriye’nin bir parçası olmayacağı anlamına geliyor."
 
Cenevre anlaşması çerçevesine girilmesi için Esed yönetiminin ciddi bir hazırlık içinde olmadığı şeklinde duyumlar aldıklarını belirten Safi, Esed yönetiminin hala geçmişte hiçbir anlam ifade etmeyen diyaloğun peşinde olduğunu kaydetti.
 
Safi, SMDK'nın Esed yönetiminden Cenevre anlaşması çerçevesinde müzakere ve diyaloğu kabul etmesini istediğini dile getirdi.
 
SMDK'nın genişlemesi
 
SMDK toplantısında ele alınan konulardan birinin yeni üyelerin alınması ve genişleme olduğunu aktaran Safi, görüşmelerde buna az da olsa yaklaştıklarını söyledi.
 
Safi, SMDK'nın genişletilmesi sürecinin tahmin edilenden daha zor olduğunu belirterek, bazı çevrelerin SMDK üyelerinde yüzde 40 oranında değişikliğe gidilmesini istediğini belirtti.
 
25 Mayıs'ta sonlanması planlanan SMDK toplantısının birkaç gün daha devam edeceği kaydedildi.

aa


Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,482 µs