En Sıcak Konular

Mezhep savaşında İran kaybeder

26 Mayıs 2013 11:25 tsi
Mezhep savaşında İran kaybeder "Bölgeyi mezhepsel bir gerilim ve çatışmaya sürüklemek herkesin üzerine vebal olacaktır. İran ise bunda kaybedenlerin başında olacaktır."

 Suriye Milli Konseyi eski Başkanı Kürt siyasetçi Abdulbasıt Seyda, Türkiye'deki barış sürecinin başarıya ulaşması durumunda Türkiye'nin bölgedeki rolünü etkinleştireceğini söyledi. Seyda, "Türkiye, kendi içindeki Kürt sorununu adil ve demokratik bir şeklide çözmesi durumunda bölgedeki diğer Kürtler üzerinde esaslı bir rolü olacak." dedi.

Abdulbasıt Seyda, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) verdiği özel mülakatında Suriye'deki süreç, Kürtlerin durumu ile İran ve Hizbullah'ın Esed yönetimine desteği konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Ülkede devam eden krize siyasi çözüm bulunmasını değerlendiren Seyda, başından beri siyasi çözümden yana olduklarını söyledi. Suriye'deki krizinden çıkış yolunun siyasi çözüm olduğunu ifade ettiklerini belirten Abdulbasıt Seyda, "Ancak buradaki asıl soru bu siyasi çözümün nasıl olacağı ile ilgili. Açık olmamız lazım. Beşşar Esed ve çevresindekiler ki, bunlar Suriye halkının öldürülmesinden sorumlular. Ülkeyi adeta yıktılar. Bunların siyasi çözümde hiçbir şekilde rolünün olması mümkün değil. Bu önümüzdeki siyasi çözümde bunların yeri olmayacak. Aynı zamanda bu siyasi çözümün belli bir planı ve zamanı ve açık bir yol haritası olmalı. Aynı zamanda Esed'in başını çektiği oluşumun siyasi çözümün olmaması konusunda uluslararası bir güvence olması gerekir. Bunun dışındaki tüm detaylar ise değerlendirilir." diye konuştu.

ESED'İ KABUL EDECEK TEK BİR SURİYELİ YOK

Seyda, yönetimin içinde bulunan ve eli kana bulaşmamış gruplar ile her hangi bir sorunları olmadığını ifade etti. Kürt siyasetçi, "Ülkeyi bu duruma getiren Esed ve çevresindeki gruplar hiçbir şekilde siyasi geçişin bir parçası olmayacak. Tüm bu yıkımdan sonra Esed'i kabul edecek tek bir Suriyeli yok." ifadesini kullandı.

TÜRKİYE, BÖLGEDEKİ ROLÜNÜ OYNAMASI İÇİN KENDİ İÇİNDEKİ SORUNU ÇÖZMELİ

Kürt asıllı Seyda, Türkiye'deki barış süreci ile ilgili olarak, hükümetin attığı adımı olumlu bulduğunu ifade etti. Türkiye'nin bölgede önemli bir rolü olduğuna işaret eden Seyda, "Türkiye'nin bugün önemli bir rolü var. Türkiye, bölgede çok daha büyük bir rol oynamaya aday bir ülke. Bölgedeki bu önemli rolünü oynaması için Türkiye'nin kendi içindeki Kürt sorununu muhakkak çözmesi gerekir. Biz de aynı şekilde Suriye'deki Kürt sorununun da aynı şekilde ülke içinde demokratik bir şekilde çözümünden yanayız. Suriye'de bu sorunun çözülmesi durumunda, bölgedeki diğer sorunların çözümü ve halklar arasındaki iletişim kolaylaşacaktır." şeklinde konuştu.

KÜRTLERİN AYRI BİR DEVLET TALEBİ YOK

Suriye'de Kürtlerin ayrılarak bir devlet kuracakları yönündeki iddiaları değerlendiren Seyda, bunun söz konusu olmadığını belirtti. Seyda, "Suriye'deki hiçbir grubun ayrılmak gibi bir talebi yok. İnanıyorum ki bu durum herkes tarafından anlaşılmıştır. Kürt meselesi de Suriye içinde halledilecek. Suriye'nin milli programı çerçevesinde bunun için çalıştık hala da çalışıyoruz." dedi.

TÜRKİYE'NİN BÖLGEDEKİ TÜM KÜRTLER ÜZERİNDE ÖNEMLİ BİR ROLÜ OLACAK

Sorunların çözümü konusunda iradenin önemine işaret eden Seyda, AK Parti hükümetinde böyle bir iradenin olduğunu belirtti. Seyda, "Türkiye'nin kendi içindeki Kürt sorununu adil ve demokratik bir şeklide çözmesi durumunda, bölgedeki diğer Kürtler ile esaslı bir rolü olacak. Özellikle, Suriye'de, Irak'ta ve hatta İran'daki Kürtler üzerinde önemli bir rolü olacak." değerlendirmesinde bulundu.

ESED GİDECEK

İran ve Hizbullah'ı Esed yönetiminin yanında yer almakla eleştiren Seyda, ortaya konulan bu tutumun çıkarlarına olmadığını aktardı. Suriye'nin bir devrim yaşadığını anlatan Seyda "Suriye'de bir devrim içindeyiz. İran, ise müttefik olduğu Esed yönetimini destekliyor. Biz her zaman söyledik. Ne İran ne de Hizbullah ile bir düşmanlığımız yok. Biz onlarla iyi ilişkiler kurmak istiyoruz. Ancak, bu iyi ilişkiler Suriye halkının kanıyla olmamalı. Bu Suriye halkının taleplerine saygı gösterilmesi ile olmalı. İran şu ana kadar Esed yönetimini desteklemeye devam ediyor. Kendisi Hizbullah'a da bu konuda emirler veriyor. Hizbullah'a Suriye içindeki çatışmalardan uzak durarak enerjisini Lübnan'da halkın çıkarını sağlayacak güçlü bir ülke için harcasın. Bu tüm bölgenin çıkarına olacaktır. Esed gidicidir. Ancak ne zaman nasıl ve bunun bedeli ne olacak bunu süreç gösterecek." açıklamasında bulundu.

BÖLGEDE OLASI MEZHEPSEL ÇATIŞMADA İRAN KAYBEDENLERİN BAŞINDA OLACAK

Esed yönetiminin Suriye içindeki çatışmaları bölgesel bir mezhep çatışmasına sürüklemeyi istediğini ifade eden Seyda, bu çatışmalardan faydalanan güçler olduğunu anlattı.

Seyda şöyle konuştu: "Maalesef İran mezhep ve siyaset arasında bir bağlantı kurarak bundan siyasi kazanç sağlamaya çalışıyor. Sürekli dediğim gibi mezhep ve siyaseti bir birinden ayırmamız lazım. Dini hakikatler mutlaktır. Her insan kendisinin doğru yol üzerinde olduğuna inanır. Ancak siyasi hakikatler değişkendir. Tüm mezhep ve gruplarla iyi ilişkiler kurmamız gerekir. Ancak bölgeyi mezhepsel bir gerilim ve çatışmaya sürüklemek herkesin üzerine vebal olacaktır. İran ise bunda kaybedenlerin başında olacaktır."

(CİHAN)

Bu haber 1,223 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,687 µs