En Sıcak Konular

Rompuy'dan Atatürk vurgusu

24 Mayıs 2013 15:07 tsi
Rompuy'dan Atatürk vurgusu "Verilen her iki Nobel Bilim ödülünden biri AB ülkelerine geliyor. İşte bu, kurucunuz Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye'nin temelinde yattığını söylediği miras ve o miras hepimiz için değerli."

Başbakan Erdoğan'la görüşen AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, ilk kez Türkiye'yi ziyaret etti. Türkiye'de çeşitli temaslarda bulunan Van Rompuy, Türkiye ekonomisine övgüler yağdırdı.

Türkiye'nin kamu borcuna dikkat çekip Avrupa'daki ekonomik krize işaret eden Avrupa'nın bir numarası Rompuy, 'Sizi çok kıskanıyoruz' dedi.

Rompuy, Türkiye ekonomisinin de AB için büyük öneme sahip olduğunu ifade etti. Türkiye'nin yurtiçi gayri safi milli hasılasını yüzde 5 artırdığına vurgu yapan Rompuy, bunun AB içindeki en büyük büyüme performansı olduğunu söyledi. Türk ekonomisinin gidişatından duydukları memnuniyeti dile getiren Rompuy, şunları kaydetti:

"AVRUPA BORÇ KRİZİNDE SİZİ KISKANIYORUZ"

"Ülkeniz, AB'nin toplam yurt içi gayri safi milli hasılası bakımından 6 ya da 7'inci ülkesi. Bu da sizi, AB'nin en önemli ekonomik ortaklarından biri haline getiriyor. Aynı zamanda itiraf etmeliyiz ki yüzde 35'lik kamu borcunuzu da özellikle Avrupa'nın borç krizinde olduğu şu günlerde çok kıskanıyoruz. Geçtiğimiz yıl AB ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi 150 milyar avroyu buldu. AB, Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı. Türkiye de, AB'nin en büyük 6'ıncı ticaret ortağı. Dolayısıyla sizin ekonomik durumunuzla yakından ilgileniyoruz."

AB'nin ekonomik açıdan geçirdiği zor günlere de değinen Rompuy, AB olarak kötü günlerin son bulacağını ve mali açıdan toparlanma dönemine gireceklerine inandığını söyledi. Rompuy, AB ekonomisinde yaşanan dalgalanmanın aslında sadece üye ülkeleri değil tüm dünyayı etkilediğinin altını çizdi. Rompuy, şöyle konuştu:

"27 üye ülkeden oluşan Avrupa Birliği, dünyanın en büyük ekonomisi ve ticaret bloğu. Dünya nüfusunun yüzde 7'sini, dünyadaki tüm yurt içi gayri safi milli hasılanın da yüzde 20'sini temsil ediyoruz. Sadece ekonomimizi değil elbette biz belli bir toplum anlayışını korumaya çalışıyoruz. Örneğin verilen her iki Nobel Bilim ödülünden biri AB ülkelerine geliyor. İşte bu, kurucunuz Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye'nin temelinde yattığını söylediği miras ve o miras hepimiz için değerli."

"ERDOĞAN ÇÖZÜMDE KARARLI"

Çözüm sürecinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kararlılık ve azmine de değinen Rompuy, böyle bir meselesinin çözümünün umulmadık faydalar sağlayabileceğini belirtti.

AB-ABD arasındaki serbest ticaret anlaşması konusunda da açıklamalarda bulunan Rompuy, dünyanın en büyük iki ekonomi blokunun, küresel ölçekteki yurtiçi gayri safi milli hasılanın yarısını temsil ettiğini dile getirdi. Türkiye'nin de, serbest ticaret anlaşması konusuna gösterdiği öneme vurgu yapan Rompuy, sürecin herkes için fayda getireceğini belirtti.

Bu haber 778 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,562 µs