En Sıcak Konular

'İran adına hareket etmesine itiraz ediyoruz'

24 Mayıs 2013 12:38 tsi
'İran adına hareket etmesine itiraz ediyoruz' Hakkında idam kararı verildiği için Türkiye'ye sığınan eski Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'yi İran adına hareket etmekle suçladı.

Maliki'nin Şii olmasına itiraz etmediklerini belirten Haşimi, "Onun bozuk bir yapı taşımasına ve gerici bir zihniyete sahip olmasına itiraz ediyoruz." dedi.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi'nde düzenlenen Irak Sempozyumu'nda konuşan Tarık Haşimi, Irak'ta iktidarı ele geçirenlere hiçbir zaman itiraz etmediklerini ifade etti. Yönetimin adaletli olmasını isteyen Haşimi, "Biz iktidarı ele geçirmiş olana hiçbir zaman itiraz etmedik. Bizi kimin yönettiğine bir şey demiyoruz. Yeter ki bizi adaletle yönetin. Burada ister Şii başta olsun, ister Sünni başta olsun. Şuanda Şiiler hakim konumda. Buna bir itiraz yok; yeter ki adaletli olsunlar. Siyasi sahaya baktığımızda bunu rahatlıkla görebiliyoruz. Biz Nuri Maliki'ye Şii olması konusunda itiraz etmiyoruz. Biz onun İran adına hareket ediyor olmasına itiraz ediyoruz. Onun bozuk bir yapı taşımasına ve gerici bir zihniyete sahip olmasından dolayı itiraz ediyoruz." diye konuştu.

Yönetimin tek bir kişi üzerine odaklanmaması gerektiğinin altını çizen Haşimi, "Ben son 10 yılın tecrübesi ile beraber buradaki şiddet meselesine baktığımızda burası bir işgal arazisi. Burada gördüğünüz gruplar işgale karşı savaşan gruplar. Bunlar herhangi bir şekilde Iraklı'ya tabanca çekmediler. Arapların ve Müslümanların saygınlığını korumaya çalışan bu ifadeler dışlanmaktadırlar." dedi.

'BİZ NE YAPTIK Kİ BU DAVRANIŞLARA MARUZ KALIYORUZ?'

Irak'ta Sünni Müslümanların yaşadığı baskıyı anlatan Haşimi, "Ben kanunlara baktığım zaman sana uygun bir madde bulup hemen seni suçlamak mümkün olacak. Bu yapılan zulmün hiçbir şekilde mazur gösterilecek tarafı yoktur. Sünni Arapları bu şekilde dışlamak zulme maruz bırakmak hakkaniyete uygun değildir. Neden Sünni Müslümanların mescitleri saygı görmüyor?Neden aileleri göçe zorlanıyor? Niye bunların kadınları tecavüzlere maruz kalıyor? Niye malları alınıyor? Niye onların önderleri başkanları hedef alınıyor, suikastlara maruz kalıyorlar. Nereye giderseniz gidin bunların yaşadığı yerlerde sıkıntı görüyorsunuz. Nedir bizim yaptığımız hata ki biz bu şekilde davranışlara maruz kalıyoruz. Nedir bizim yaptığımız şey, ona bakacak olursak, 2003 yılında Irak ikiye ayrıldığında birileri siyasete birileri silaha sarılmıştı. Bizler farklı olduğumuzu söylemiştik. Biz bu toplumun parçası olduğumuzu ifade ettik." şeklinde konuştu.

'BENİM AİLEM ÖLDÜRÜLDÜ, ŞİMDİ TERÖRİZMLE İTHAM EDİLİYORUM'

Irak'taki sorunun sadece kendisi ile alakalı olmadığına dikkat çeken Haşimi, "Mesele benim kendimle alakalı değil aslında. Bu boyuta taşındığı için böyle. Ama Benden önce de bu tip olaylar olmuştu. Sünni Arapların önderleri hedef alınmış, 4. Madde ile terörizm ile terörist olmakla itham edilmektedirler. 2006 ve 2007 yılına baktığımız zaman elektronik tabanca ile öldürme itham edilmişti. Testere ile insanları öldürenler Tarık El Haşimi miydi? Katliamları yapanlar biz miydik? 2000 yılında benim kendi ailem öldürüldü. Ben buna sabrettim. Şimdi ben terörizmle itham ediliyorum. Nerede alemin Müslamanların vicdanı. Bu insanlık ve adaletle alakalı bir durum. Bu Irak'taki zalim sistemi ilgilendiren bir durum değil sadece." şeklinde konuştu.

(CİHAN)



Bu haber 863 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,535 µs