En Sıcak Konular

THY uçağı kargosunda kimyasal madde

24 Mayıs 2013 12:37 tsi
İstanbul-Samsun seferini yapan uçağın kargo bölümünde kimyasal madde bulunduğu ihbarını alan Başbakanlık Afet Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Samsun İl Afet ve Durum Durum Müdürlüğü, Çarşamba Hava Limanı'nda alarma geçti.

 Aksiyon filmlerini aratmayan Kimyasal Biyolojik Radyolojik ve Nükleer (KBRN) tatbikata imza atan KBRN timleri, olası bir kimyasal saldırıya karşı hazırlıklı olduklarını nefes kesen tatbikatla ortaya koydu.

Hatay Reyhanlı'da yaşanan bombalama eylemleri, Türkiye'nin güvenliğini tehdit ederken, saldırıların kimyasal yollarla da yapılabileceği ihtimalini gözönünde bulunduran Samsun AFAD Müdürlüğü, kimyasal saldırılara karşı hazırlıklı olabilmek ve tecrübe kazanmak amacıyla büyük bir tatbikat yaptı. Çarşamba Havalimanı'nda gerçekleştirilen kimyasal saldırı tatbikatı, film sahnelerini aratmadı. Tatbikatı, Yunanistan'ın Selanik Belediyesi'nden gelen Sivil Savunma ve Arama Kurtarma ekipleri de izledi.

    Esenboğa Havalimanı'ndan kalkan THY'nin İstanbul-Samsun seferini yapan uçağın kargo bölümünde kimyasal madde sızıntısı ihbarı alan ekipler, senaryo çerçevesinde harekete geçti. 1 saat 15 dakikada havalimanına gelip sıcak bölge oluşturarak gerekli tedbirleri alan AFAD KBRN ekipleri, durumu kuleye haber verdi. Kule görevlileri de pilotla irtibata geçerek kargo bölümünde kimyasal saldırı amaçlı şüpheli paket bulunduğu ve gerekli tedbirlerin alındığını haber etti.

    Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) itfaiye ekipleri, Samsun Emniyet Müdürlüğü Bomba İmha Ekipleri, Sağlık Hizmetleri Başhekimliği UMKE ekipleri ile hava limanındaki güvenlik güçlerinin de katıldığı tatbikat, uçağın inişini tamamlayıp piste yaklaşmasıyla başladı. Yolcuların hızlı şekilde tahliye edilip kargo bölümünün boşaltılmasından sonra maskeli KBRN ekipleri, kargolarda inceleme yaparak, şüpheli paketi ölçüm cihazlarıyla bulmaya çalıştı. Bu arada pilot, uçak personeli ve yolcular senaryo gereği tek tek sağlık kontrolünden geçirildi. Sızıntı halindeki kimyasal madde bulunarak, tüpün içine muhafaza altına alınıp oluşturulan sıcak bölge sahasına getirildi.

    Olay yerinde inceleme yapan korunma düzeyli KBRN ekipleri ile araçları sızıntıdan etkilenme ihtimaline karşı dezenfekte edilip soğuk bölgeye alındı. Burada sağlık ekipleri tarafından kontrolden geçirilen KBRN timinden etkilenen uzman, ilk müdahalenin ardından ambulansla 3 kilometre uzaklıkta bekletilen hava ambulansına konulup hastaneye sevk edildi. Kimyasal madde sızıntısının engellenmesinden sonra paket, Samsun Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü ekipleri teslim edildi.

    Güvenlik önlemleri artırılıp uçakta ve havalimanında olası başka KBRN tehditleri olup olmadığına ilişkin ölçüm ve incelemeler yapıldı. Tehdidin ortadan kalkması üzerine durum normale döndü. Tatbikat başarıyla sonuçlanırken, uçak yeniden İstanbul'a hareket etti.

    Tatbikatla ilgili bilgi veren AFAD Arama ve Kurtarma Birlik Müdürü Yusuf Aksu, başarılı bir tatbikat gerçekleştirdiklerini söyledi. Aysu, tatbikatı diğer kurumlarla birlikte bu tür saldırılara karşı hazır ve deneyimli olmak amacıyla gerçekleştirdiklerini kaydetti.

(CİHAN)

Bu haber 751 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,995 µs