En Sıcak Konular

Kaplumbağa planı

24 Mayıs 2013 11:09 tsi
Kaplumbağa planı Suriye'nin "ayak sürüyen" dostları...

iyibilgi Ankara

Rusya ve ABD’nin Suriye’nin akıbeti için Cenevre-2 toplanmasında anlaşmalarının ardından, Amman'da Suriye'nin Dostları toplantısı düzenlendi ve Türkiye, ABD, İngiltere, Katar, Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, İtalya, Almanya ve Fransa dışişleri bakanları katıldı.

Ve, Cenevre-2’nin 6 ay ertelenmesi gündeme geldi! Bu sırada muhalifler de İstanbul’da bir toplantı yapıyorlardı ve “geçişin Esad'sız olacağı”nı tekrarladılar!

Böylece ortaya şöyle bir tablo çıktı; bir kısım bölge ülkesi Suriye sorunun bir an önce çözülmesi için elden geldiğince hızlı davranılmasını isterken, bir kısım ülke de, ki bunların için Cenevre-2’nin tasarlayıcıları da var, “uhuletle ve suhuletle” söylemi ile süreci zamana yaydı.

Alenen zikretmese de bu yayvan hal üzerinde mutabık kalan çok ülke bulunuyor. ABD ve Rusya’nın kendi pencerelerinden baktıklarında bir yavaş çekimin işe yarayabileceği fikri var. Aslında Türkiye’nin de öyle.

Rusya, uzayan zamanın Esad’ın iktidarı ve bu iktidar düşse dahi Esad’ın mirası yönetimin geçiş sürecinde iktidarı paylaşabileceğini.. ABD ise, zaman uzadıkça Suriye, İran ve Rusya’nın maddi-manevi yorulacağını, şu an avantajlı görünen pozisyonlarının pazarlık masasında nefes nefese kalacağını kestiriyor.

Katar ve S.Arabistan gibi ülkeler ise hızdan yana. Bir an önce Suriye meselesinin halledilip, Esad’ın derhal oyundan atılması noktasında ısrarlılar.

Ya Türkiye? Ankara ise bu iki seçenek arasında kararsız; kâğıt üzerinde Cenevre-2 sürecinin ve Esad’ın gitmesi noktasında bir anlaşma görünse de, değişen konjonktürün Esad’ın kalmasını da gündeme getirebileceğinden rahatsız.

Bu yüzden devam eden sürecin, hele hem ABD’nin hem de “Suriye’nin dostları”nın muhalefete vereceği destek noktasında verdikleri sözü tutmaları halinde biraz daha sabır etmenin iyi olabileceği de akıllardan geçiyor.

Her halükarda, Suriye oyunun temel aktörleri ayaklarını sürümeye başlamış durumdalar. Kaplumbağa yavaşlığı ne kadar eleştirilmeli bilinmez ama tavşanla yarışının sonucu anımsandığında...

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,945 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,276 µs