iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Şimdi değil ama olacak!

23 Mayıs 2013 09:55 tsi
Şimdi değil ama olacak! Ankara anladı mı: Şam'la barışan Tahran'la barışmaz mı? iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

Başbakan Erdoğan’ın ABD gezisinin ardından elle tutular hale gelen Washington’un Suriye politikası Ankara’da sevinçle karşılanmadı. Ankara’nın Suriye politikası, daha doğrusu “Şam politikası” önünde dikilen ABD-Rusya duvarını göremedi.

Ancak mesele bu kadar değil! Bölgenin yeniden düzenlenmesi noktasında aktif rol oynayan Türkiye, ABD müttefiklerinin de yeniden düzenleneceğini acaba anladı mı?

ABD Başkanı Barack Obama’nın son görev döneminde tarihe bırakacak mirası Filistin-İsrail uzlaşısı olduğundan, bu konudaki problemli tarafları, yani İran ve İsrail’i kıpırdayamaz hale getirmesi normal.

Ancak Suriye örneğinde gayet açık görüldüğü gibi, bölgenin tasarımı süper güçlerin beklentilerine göre devam ediyor ve Şam tasarımının ardından İran ile de ABD arasında yeni bir sürecin başlaması çok mümkün.

ABD-İran sorunu çok uzun zamandır, yaklaşık çeyrek yüzyıldır devam ediyor ve her iki ülkenin bölgesel menfaatlere dayalı takati kesilmek üzere. Kaldı ki Amerika, S.Arabistan’la bölgede denge kuracak bir ülke arıyor ve bunu İran’dan başkasının yapması da mümkün değil.

ABD’nin Irak’taki Maliki yönetimine verdiği garip desteğin arkasında da bu var; İran’la bir yakınlaştırıcı unsur olarak Bağdat’ı kullanmak.

Sırada yapılması gereken işler var ve Amerika-İran "aleni" diyalogu için biraz daha zaman var. Ancak yakın vadeli takvim görülebiliyor; Suriye’nin düzenlenmesi ve Haziran’daki İran seçimleri.

Bu noktada yerleşik ABD eleştirisini de değiştirmek gerekiyor; ABD’nin bölgeye bakışı temel çıkarlarından beslendiğine göre, bu temel çıkarların değişip değişmediğini görmek gerekiyor.

Yani ABD, Ortadoğu’da barışa en yakın güç dengesini arıyor!

Peki Türkiye bu durumda ne yapmalı?. Suriye’de yaşadığı hayal kırıklığı İran için ders olabilir. "Şimdi" değil ama “Şimdiden” önlemini almalı.

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,087 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,925 µs