En Sıcak Konular

Balyoz'da Albay Rahtuvan için gerekçeli karar

22 Mayıs 2013 20:30 tsi
"Balyoz Planı" davasında savunması alınmadığı için ana davadan dosyası ayrılan tutuklu sanık emekli Albay Ahmet Gökhan Rahtuvan'ın, "darbeye eksik teşebbüs" suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldığı davaya ilişkin gerekçeli karar hazırlandı.

Rahtuvan'ın yargılandığı davaya ilişkin kararını 2 Mayıs 2013'te açıklayan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararının yazımını da bitirdi. Mahkemenin 333 sayfadan oluşan ve fotokopi olarak dağıtılan gerekçeli kararında, sanık bilgileri, iddianamenin özeti, mütalaa, sanık savunması ve delillerin özetlerine yer verildi.

Gerekçeli kararın "Sanığın hukuki durumunun değerlendirilmesi" bölümünde, Rahtuvan'ın, "Ankara bölgesi müzahir subay ve astsubay listesi" başlıklı belgede isminin geçtiği belirtilerek, Ege'deki ada ve adacıklar ile ilgili yapılacak eylem planlarını organize ve icra etmek üzere oluşturulan "Cemal alt çalışma grubu" içinde yer aldığı ve grubun toplantılar düzenlediği ifade edildi.

Toplantıda konuşulan konuların tutanak düzenlenerek kayıt altına alındığı ve Rahtuvan'ın ferdi olarak grup içinde verilen görevlerle ilgili çalışma yaptığı aktarılan gerekçeli kararda, sanığın "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs ettiği" iddiasıyla hapis cezasına çarptırılmasının talep edildiği hatırlatıldı.

Gerekçeli kararda, sanık Rahtuvan ile ilgili şu suçlamalara yer verildi:

"M. Nuri Alacalı adına imzaya açılan Ankara bölgesi Müzahir Subay ve Astsubay listesi başlıklı belgenin 31. sırasında isminin geçtiği, görev bölümü başlıklı 3 sayfalık, Dz. Kur. Kd. Alb. Cem Gürdeniz adına imzaya açılmış belgelerde çalışma gruplarının oluşturulduğu, bu kapsamda Özden Örnek'in başkanlığındaki gruptan M. Aydın Gürül ve Cem Gürdeniz'in yer aldığı amirallere ait hassas listenin oluşturulması ile görevlendirildikleri, Lütfü Sancar'ın başkanlığındaki grupta Turgay Erdağ, Taylan Çakır, Ayhan Gedik ve Ali Tatar'ın yer aldığı Deniz Harp Okulu Müzahir Öğrenci Listesi'nin oluşturulması ile Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanlığı bağlılarında görevli müzahir personel listesinin oluşturulmasıyla görevlendirildikleri, A. Feyyaz Öğütçü'nün başkanlığındaki grupta Ahmet Türkmen, M. Fatih Ilğar, sanık Ahmet Gökhan Rahtuvan ve Cem Aziz Çakmak'ın yer aldığı, ülke genelinde milli mutabakatın oluşturulması amacıyla gerekli eylem planlarının hazırlanması, müzahir personelden öncelikli ve özellikli personel listesinin hazırlanması ile görevlendirildikleri sonucuna varılmıştır."

-"Suga Harekat Planı kapsamında faaliyet.."-

Rahtuvan ile ilgili diğer deliller ve suçlamalara da yer verilen kararda, "Sanık Rahtuvan'ın, Suga Harekat Planı kapsamında faaliyet göstermek suretiyle haklarında daha önce mahkumiyet kararı verilen sanıklarla birlikte atılı suça iştirak ettiği sonucuna varılmış, delillerin değerlendirilmesi bölümünde anlatılan gerekçeler ve belgeler karşısında savunmasına itibar edilmemiştir" ifadesi de kullanıldı.

Kararda Rahtuvan'ın, üzerine atılı "Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek " suçunun sabit olduğu belirtilerek, suçun işleniş biçimi, işlendiği yer ve zaman, suç konusunun önemi de dikkate alınıp, 12 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına karar verildiği dile getirildi.

Gerekçeli kararda, Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken'in, "Sanıkla aynı konumdaki sanıklara aynı gerekçeyle daha önceki kararda hükmolunan ceza miktarına göre sanık hakkında tayin edilen cezanın 16 yıl hapis cezası olarak belirlenmesi gerektiği düşüncesi ile sayın çoğunluğun eksik teşebbüse dayalı indirimle cezanın 15 yıl olarak belirlenmesi yönündeki düşüncelerine katılmıyorum" şeklindeki muhalefet şerhi ifadesine de yer verildi.

-Diğer sanıkların dosyası ayrılmıştı-

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2 Mayıs'taki duruşmasında, emekli Albay Rahtuvan, "Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini cebren ıskat ve vazife görmekten men etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. "Eksik teşebbüs" sebebiyle sanığın cezasını 15 yıla indiren heyet, iyi halini de göz önüne bulundurarak, oy çokluğuyla Rahtuvan'a 12 yıl 6 ay hapis cezası vermişti.

Bu karara, Mahkeme Heyeti Başkanı Diken muhalefet etmiş, şerh yazısında Rahtuvan'a, aynı konumda olan diğer sanıklara uygulanan ceza miktarına göre 16 yıl hapis cezası verilmesi gerektiğini belirterek, diğer iki üyenin, "eksik teşebbüse dayalı indirimle cezanın 15 yıl olarak belirlenmesi" yönündeki düşüncelerine katılmadığını ifade etmişti.

Mahkeme heyeti, aynı zamanda "Ergenekon" davasında da yargılanan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün rahatsızlığı nedeniyle ifadesinin alınamadığı ve Yüzbaşı Ali Göznek'in de yakalanamadığı için, bu sanıklarla ilgili dava dosyalarını ayırmış, haklarındaki yargılamanın başka bir dosya üzerinden yürütülmesine karar vermişti.

aa



Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,763 µs