En Sıcak Konular

İran, bilim adamlarının Türkiye'ye gelmesine izin vermedi

22 Mayıs 2013 17:13 tsi
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ve İran'ın Urumiye Üniversitesi'nin işbirliğiyle Van'da '2. Uluslararası Mesnevi Sempozyumu' düzenlendi.

 İran hükümetinin, ülkenin çeşitli üniversitelerinden sempozyuma katılması beklenen 90'a yakın bilim adamına gerekçe göstermeden izin vermemesine tepki çekte. Van Valisi Münir Karaloğlu, "Eğer Hz. Mevlana'yı mesneviyi tartışacağımız sempozyumu ortak yapamayacaksak hangi kültürel faaliyeti ortak yapacağız. Bu hareket komşuluk ilişkilerine yakışmamıştır. Teessüflerimizi komşumuza iletmek zorundayız." dedi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve İran'ın Urumiye Üniversitesi'nin işbirliğiyle düzenlediği 'II. Uluslararası Mesnevî Sempozyumu: Çağdaş Etkileşimler' başlığıyla YYÜ Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde bugün başladı. 22–24 Mayıs 2013 tarihleri arasında yapılacak sempozyuma İran'daki üniversitelerden 90 yakın bilim adamının katılması bekleniyordu. Ancak İran Hükümeti hiçbir gerekçe göstermeden bilim adamlarının Türkiye'ye gelmesine izin vermedi. Bundan dolayı sempozyuma katılan protokol üyeleri İran'ı bu hareketinden dolayı kınadı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan düzenleme komitesi başkanı Doç. Dr. Erdal Baykan, davet ettikleri bilim adamlarının Van'a gelmesine son anda engel çıkarıldığını, İran bürokrasisinin hiçbir gerekçe göstermeden ziyarete izin vermediğini açıklayarak, olayı kınadığını bildirdi.

Van Valisi Münir Karaloğlu ise Hz. Mevlana'nın 13. yüzyılda yaşamasına rağmen söylediği sözlerin günümüze kadar değerlerinden bir şey kaybetmediğini aksine yeniden tartışılarak, anlaşılarak var olmaya devam ettiğini söyledi. Vali Karaloğlu, basit çıkarlar uğruna insanların birbirini boğazladığı, savaşın ve gözyaşının olduğu çağda Hz. Mevlana'nın sığınılacak bir liman olduğunu aktardı.

Bütün insanlığın Hz. Mevlana'yı yeniden anlaması gerektiğini söyleyen Karaloğlu, "Keşke toplantı planlandığı gibi yapılabilseydi. Ancak ben 4 yıldır görev yaptığım Van'da, İran'la ilişkilerin geliştirilmesi için önemli çaba sarfettim. Sınır kapılarını açtık. Van'da İran Film Günleri düzenledik. İran Erzurum Başkonsolosu beni ziyarete gelerek 'ortak kültürel faaliyetleri arttıralım' dedi. Eğer Hz. Mevlana'yı mesneviyi tartışacağımız sempozyumu ortak yapamayacaksak, hangi kültürel faaliyeti ortak yapacağız. Bu hareket komşuluk ilişkilerine yakışmamıştır. Teessüflerimizi komşumuza iletmek zorundayız." dedi.

AK PARTİ'Lİ KAYATÜRK: İRAN UÇAK SEFERLERİNİ DE ENGELLEDİ

AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk de daha önce Van'dan 4 ülkeye uçak seferleri düzenleyeceklerini ancak İran siyasetinin, bürokrasisinin bilim adamlarının önünü tıkadığı gibi bu çalışmayı da tıkadığını açıkladı.

İlki İran'da düzenlenen sempozyumda depremin sıkıntılarına rağmen katıldıklarını bildiren YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, artık Mevlana'nın ruhuna yakışır şekilde birlikte yaşamayı öğrenmeleri gerektiğini açıkladı. 90 İranlı meslektaşlarını Van'da ağırlamak istediklerini ancak bazı sıkıntıların yaşandığını hatırlatan Battal, bundan sonraki süreçlerde ortak çalışmalara imza atacaklarını dile getirdi.

Öğrenci ve öğretim üyelerinin salonu doldurduğu sempozyum, Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu'nun konser ve semah gösterisiyle devam etti.

(CİHAN)

Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,434 µs