En Sıcak Konular

Almanya'da çifte vatandaşlık hamlesi

22 Mayıs 2013 17:08 tsi
Almanya'nın Baden- Württemberg eyaletinde (BW) Yeşiller ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) tarafından kurulan hükümet, çifte vatandaşlığın serbest olmasını öngören bir tasarıyı 7 Haziran'da Eyalet Temsilciler Meclisi'nin onayına sunacak.

 Tasarı, kabul edilmesi durumunda yasalaşması için Federal Parlamento'da oylanacak.

Eyaletler Temsilciler Meclisi'nin (Bundesrat) Başkanlığı'nı yürüten Baden-Württemberg (BW) Başbakanı Winfired Kretschmann (Yeşiller) öncülüğünde çifte vatandaşlığı serbest bırakmayı hedefleyen bir yasa tasarısı hazırlandı. SPD ve Yeşiller'in üstün olduğu Eyalet Temsilciler Meclisi'nde 7 Haziran 2013 tarihinde görüşülecek yasa teklifinin kabul edilmesi bekleniyor. Çifte vatandaşlık tasarısı, Eyaletler Meclisi'nde kabul edilmesi halinde Federal Parlamento'da oylanacak. Tasarının Parlamento'dan geçmesi halinde çifte vatandaşlık seçimleri beklemeden serbest olacak.

Tasarıyı tanıtan Kretschmann, Federal Hükümet'in gözlerini kapatıp göç toplumunun gerçeklerini görmediği için artık eyaletlerin harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Kretschmann, "Almanya birçok ülkede olduğu gibi çifte vatandaşlık önündeki engelleri kaldırmalı." dedi. Çifte vatandaşlık konusunda Almanya'nın en geri kalmış ülkelerden biri olduğunu belirten eyaletin Uyum Bakanı Bilkay Öney ise; Amerika, Belçika, Fransa ve Hollanda gibi ülkelerde çifte vatandaşlığın ne ülke ne de vatandaşlar için bir sorun teşkil etmediğini vurguladı. Bakan Öney, "Çifte vatandaşlık yasağı, AB vatandaşlarında olduğu gibi birçok istisnai durumlarda uygulanmadığı için gerekliliğini kaybetti. Mevcut Vatandaşlık Yasası ile diğer ülke vatandaşlarına ayrımcılık yapılıyor. Özellikle zorunlu vatandaşlık tercihi (Optionspflicht) insanları birinci ve ikinci sınıf vatandaş diye ayırıyor ve süreli vatandaşlık sağlıyor. Bu uygulama çağ dışı." dedi. Araştırmalara göre birçok yabancı ülke vatandaşının sadece çifte vatandaşlık şartıyla Alman vatandaşlığını kabul edeceğini belirttiğini de sözlerine ekleyen bakan Öney, amaçlarının çifte vatandaşlık propagandası olmadığını söyledi. Eyalet Temsilciler Meclisi geçtiğimiz günlerde istihdam piyasasında 'kadın kotası' getirilmesi konusunda karar almış, Federal Parlamento'da yapılan oylamada iktidar partileri Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) ve Hür Demokrat Parti'nin (FDP) karşı çıkmasıyla yasalaşması engellenmişti. Eyalet Temsilciler Meclisi, iç politikaya dair istediği konularda yasa teklifinde bulunabiliyor.

SPD'DE ÇİFTE VATANDAŞLIĞI STEİNBRÜCK TAKİP EDİYOR

Bu arada Sosyal Demokrat Parti (SPD) Kuzey Ren Vestfalya Teşkilatı federal seçimlere yönelik çalışmalarını başlattı. SPD-KRV Genel Sekreteri André Stinka, SPD'nin sosyal eşitlik, vergi eşitliği ve asgari ücret gibi konularına ağırlık vereceğini söyledi. Türk toplumunun önemle takip ettiği çifte vatandaşlık konusuna ise ancak bir soru üzerine değinen Stinka, SPD'nin başbakan adayı Peer Steinbrück'ün çifte vatandaşlık hakkında olumlu düşüncelerinin olduğunu ve Steinbrück'un bu tavrının da kendisini sevindirdiğini söyledi. Stinka, Steinbrück'un çifte vatandaşlığı 'hüsnü kabul kültürü' olarak algıladığını söyledi. Steinbrück de geçtiğimiz hafta Düsseldorf'taki basın toplantısında bu kültürün yanı sıra göçmenlerden de daha yüksek bir uyum isteği talebinde bulundu. "Sadece Anayasa geçerlidir, başka hiç bir şey değil" diyen başbakan adayı, paralel toplumun inşa edilmesine izin verilemeyeceğini vurguladı ve aynı zamanda siyasetin de Almanya'nın bir göç ülkesi olduğunu uzun zaman inkar ettiğini ifade etti. Steinbrück, seçimlerde çifte vatandaşlık konusunun ön plana çıkarılacağını ve göçmenlere "Sizi opsiyon zorunluluğundan kurtaracağız." sinyalinin verileceğini söyledi.

(CİHAN)

Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,963 µs