En Sıcak Konular

İngiltere, 600 Afgan tercümana oturum vizesi verecek

22 Mayıs 2013 17:08 tsi
Afganistan'da görev yapan İngiliz askerlerine tercümanlık hizmeti veren 600 Afgana İngiltere'de oturum vizesi verilecek.

 İngiliz hükümeti, Afganistan'da cephe hattında 1 yıl veya üzerinde görev yapan tercümanlara 5 yıl oturum vizesi vermek için harekete geçti.

Başbakanlık Ofisi'nden bir yetkili, söz konusu önergenin tercümanlara, "Afganistan'da çalışmaya devam etme" veya "İngiltere'de yeni bir başlangıç yapma" seçeneklerini sunduğunu söyledi.

Irak savaşı sonrasında bu ülkede İngiliz askerler için tercümanlık görevinde bulunmuş olan Iraklılara sınırsız vize ve maddi yardım olanakları sağlanmıştı. Daha önceden Afgan tercümanlar için İngiltere oturum vizesi verilmesi fikrine karşı çıkan hükümet, bu düşüncesini revize ederek Iraklı tercümanlara yaptığı uygulamanın benzerini Afganlılar için de yapma kararı aldı.

Anamuhalefet İşçi Parti'sinden Yvette Cooper, hükümetin bu 'U-dönüşünü' memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Hayatlarını tehlikeye atan bu kişilere oturum verilmesi doğru bir karar." yorumunda bulundu.

Koalisyon ortaklarının ise Afgan tercümanlara vize verilmesi konusunda görüş ayrılığı içinde olduğu belirtiliyor. Karşıt görüşlüler bu durumu, Batılı güçlerin Afganistan'ı terk ettikten sonra ülkenin gelecekteki istikrarına yönelik inanç eksikliği olarak yorumluyor.

İngiliz askerler için tercümanlık yapan Afganların birçoğunun Taliban tarafından ölümle tehdit edildiği sıkça medyaya yansıyordu. BBC'ye açıklama yapan Abdul isimli bir tercüman, "bütün riskleri göze alarak" bu görevi yaptıklarını ifade etti.

Henüz bakanlar kurulu tarafından imzalanmamış olan önergeye göre, 1 yıl veya daha fazla cephe hattında görev yapan tercümanlara ilk olarak 5 yıllık oturum vizesi verilecek. Bu 5 yılın sonunda ise tercümanlar sınırsız oturum için başvuruda bulunma hakkına sahip olabilecek.

Afganistan'da kalmayı tercih eden tercümanlar ise tamamı finanse edilmiş 5 yıllık eğitim programlarına kayıt yaptırabilecek veya hiç çalışmadan 18 ay boyunca mevcut maaşlarını almaya devam edebilecek.

Yeni plan kapsamında ayrıca cephe hattı dışında İngiliz birlikler için görev yapan diğer Afganlar da ülkedeki eğitim programları faaliyetlerinden ücretsiz faydalanabilecek.

(CİHAN)

Bu haber 645 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,983 µs