En Sıcak Konular

''Bütünlükle ilgili endişe duyulmamalı''

22 Mayıs 2013 13:34 tsi
Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Grubu Başkanı Hakyemez: "Çözüm sürecinin başarıya ulaşması durumunda, bölünmez bütünlük noktasında hiçbir endişe duyulmaması gerekiyor" dedi.

Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Grubu Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çözüm süreci kapsamında Düzce'den başladıkları çalışmaları 18'inci il olan Artvin'de tamamladıklarını belirterek, "Çalışmalara başlarken, kişisel olarak Karadeniz'deki sürece desteğin olumlu olduğunu tahmin ediyordum. Sürecin sonunda bunun böyle olduğunu bizzat gözlemlerimle teyit ettim. Halk nezdinde çalışmalara ilk başladığımız Düzce'de, sürece ilişkin insanların desteği vardı fakat ihtiyatı çok daha fazlaydı ama sürecin sonlarına doğru bunun düzeldiğini gördük. Sebebi de şu sorun, çözüm süreci konuşuldukça insanlar kafalarındaki soru işaretlerini ister istemez atıyorlar, yavaş yavaş kanaat sahibi oluyorlar. Bu noktada sürecin fevkalade isabetli sonucu olmuştur" diye konuştu.
 
Türkiye'de ilk kez kritik bir sorunun kamuoyu nezdinde tartışıldığını, değerlendirildiğini ifade eden Hakyemez, şunları söyledi:
 
"Böylece insanlar ister istemez kendi düşüncelerine yeniden şekil vermek durumunda kalıyorlar. Sürece ilişkin olarak şöyle bir durum var. İnsanların yüzde yüzü aslına bakarsanız silahların susması gerektiğini söylüyor. Ayrıldıkları nokta ise yöntem. Birinci yöntem çözüm süreci, silahların devre dışı bırakılması. Buna karşı olanlar var fakat şunu görüyoruz sürece karşı çıkanların, eleştiriden başka bir argümanı yok, yani güvenlikçi politikalarla birlikte bunun devamını düşünüyorlar ama bunun 30 yılda bir meyve vermediğini gördük, böyle devam ederse Türkiye açısından çok daha ciddi sıkıntılar ortaya çıkabilir, bölünmez bütünlüğü açısından ayrışma sıkıntıları ortaya çıkabilir. Bunu ben değil, toplantılarımıza katılanlar söylüyor."
 
Türkiye güçlenecektir
 
Hakyemez, çözüm sürecinin başarıya ulaşması durumunda, bölünmez bütünlük noktasında hiçbir endişe duyulmaması gerektiğini, aksine Türkiye'nin güçleneceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Asıl sorun çözüm sürecinin başarıya ulaşmamasıdır. Asıl sorun güvenlik politikalarıyla birlikte bunun devam etmesidir. O zaman Türkiye'nin geleceği açısından çok daha sıkıntılar ortaya çıkar. Bunu bizzat sahada görmek bizim için mutluluk verici. Ben başta böyle olacağını tahmin ediyordum çünkü Karadeniz insanı sağduyuludur, vatanını sever hiçbir şekilde Kürtlerle PKK'yı aynı kefeye koymaz. Bunu açık şekilde değerli katılımcılar ifade ettiler, bunu böyle duymak bizim için çok mutluluk verici bir durum."
 
Süreç daha olumlu bir noktada
 
Hakyemez, çözüm sürecine ilişkin ülke genelindeki durumu ise şöyle değerlendirdi:
"Doğu ve Güneydoğu'da sürece desteğin yüzde 90'ın altında olmadığını çok rahat bir şekilde söylemek mümkündür. Karadeniz Bölgesi, Orta Anadolu, Akdeniz ve Marmara'yı aynı kefeye koyabiliriz. Karadeniz Bölgesi umduğumdan daha fazla sürece destek veriyor. Bunu muhtemelen yapılacak olan alan araştırmalarıyla birlikte de teyit etmek mümkündür. Ege Bölgesi de süreci içselleştiriyor, benimsiyor. Dolayısıyla aslında bu süreç iki ay öncesine kadar daha olumlu bir noktada..."
 
Raporda bazı önerileri ifade edeceğiz
 
Toplantıların ardından geniş kapsamlı bir rapor hazırlayacaklarını ifade eden Hakyemez, "18 ilin her birinin kendine has özellikleri var. Kapsamlı bir rapor olacak. En sonunda da raporda hükümete yönelik bazı önerileri bizler kendi adımıza ifade edeceğiz" diye konuştu.
 
Ailesinden destek gördü
 
Hakyemez, çözüm süreci çalışmalarına katılması konusunda ailesinin, çevresinin kendisine yoğun şekilde destek verdiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
 
"Çünkü bunun memleket için fevkalade gerekli olduğunu onlar da biliyorlar. Her şehit cenazesi haberlerini izlediğimiz zaman gözlerimiz yaşarıyor, buna tahammül etmek mümkün değil, katkı sunmak gerekiyor. Bizler de 'bu şekilde katkı sunabilir miyiz' acaba diye düşünüyorduk, nasip buradaymış, inşallah bu katkımız yerini bulur. Ailemizden, çevremizden, üniversite hocalarımızdan çok büyük destek aldık."
 
AA'nın görev anlayışını takdirle izliyoruz
 
Rize'de grup üyesi Yıldıray Oğur'un annesinin kahvaltı davetine katıldıklarını anımsatan Hakyemez, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Davet üzerine balkonda kahvaltı yaptık. Bunu 'beş yıldızlı otel kahvaltısı' diye verdiler. Bu şekilde bizi yıpratmaya çalışıyorlar ama her şey kamuoyunun gözü önünde cereyan ediyor, o nedenle onları halka havale ediyoruz. Biz doğru bildiğimiz yolda yılmadan, usanmadan devam ediyoruz ama medyanın da her şeyi olduğu gibi vermesinin asıl görevi olduğu kanaatindeyiz.
Biz bu noktada Anadolu Ajansı'nın (AA) gerçekten görev anlayışını takdirle izliyoruz. Teyit etmiş durumdayız aynı zamanda bunu. 18 ilin hepsinde AA olsun, diğer haber ajansları olsun bizimle birlikteydiler ama hiçbir zaman AA ne bizi olması gerekenden farklı bir şekilde olumlu veya olumsuz yönde verdi ne de bizim yapmadığımız bir şeyi haber olarak verdi. Bu noktada bizzat yaşayarak, aslında habercilik boyutunun Türkiye'de çok daha önemli olduğunu görmüş olduk."

aa


Bu haber 555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,266 µs