En Sıcak Konular

'Montrö Sözleşmesi ve Kanal İstanbul’ raporu hazırlandı

20 Mayıs 2013 15:54 tsi
Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM), 'Montreux Boğazlar Konferansı Tutanaklarından Tarihe Düşen Notlar ve Kanal İstanbul' raporunu yayınladı.



Dr. Jale Nur Ece'nin hazırladığı söz konusu raporda; jeopolitik olarak zengin karbon yataklarına sahip, Karadeniz'e kıyıdaş ülkelerin denize çıkması için en uygun yol güzergahı olan ve 'Doğu-Batı ve Kuzey-Güney Enerji Koridoru'nun tam merkezinde yer alan Karadeniz'in jeopolitik önemi, Türk boğazlarının tarihçesi, Türk boğazlarında seyir ve sefer serbestisini düzenleyen yürürlükteki hukuk rejimi olan Montrö Boğazlar Sözleşmesi, Montrö Konferansı Tutanakları, Türk Boğazları'na ilişkin düzenlemeler ve Uluslararası Denizcilik Örgütü'ndeki (IMO) Türk Boğazları Tartışmaları incelenmiş ve Kanal İstanbul projesi Montrö Sözleşmesi açısından değerlendirildi.

"TÜRK BOĞAZLARININ DEĞERİ ARTTIKÇA KAZA RİSKİ DE ARTACAK"

Türk boğazlarından geçen gemilerin sayısı, tonajı ve tehlikeli yük miktarında artış ve Hazar petrollerinin dünya pazarlarına taşınmasındaki artışların Türk boğazlarında seyir, can, mal emniyeti ve çevre güvenliğini tehdit ettiği vurgulanan raporda; Hazar Bölgesi petrollerinin ve doğalgazının Avrupa ve dünya pazarlarına Türk boğazları üzerinden taşınmasının boğazların daha fazla enerji köprüsü haline gelmesine neden olacağı ve bunun da Türk boğazlarının ekonomik ve stratejik önemini daha da artırmakla birlikte trafiğini ve dolayısıyla kaza riskini artıracağı, çevre güvenliğini tehdit edeceği sonucu vurgulandı.

MONTRÖ SÖZLEŞMESİ VE KANAL İSTANBUL

ORSAM araştırmasında; Türkiye, Karadeniz ve bölge ülkelerinin güvenliği ile sürdürülebilir güvenli deniz ticareti için Türk boğazlarına ilişkin yakın tarih analiz edildi ve Montrö tutanakları detaylı incelenerek Montrö Sözleşmesi'nin devamlılığını korumak ve destekleyici yönde yeni stratejiler geliştirmek gerektiği kaydedildi. Türk boğazlarındaki artan gemi, özellikle tanker trafiğini ve gemi beklemelerini azaltmak ve boğazların çevre emniyetini artırmak amacıyla Kanal İstanbul Projesi'nin hayata geçirileceğine değinilen raporda; Kanal İstanbul'un geçiş rejimi ve buna ilişkin yapılacak hukuki düzenlemelerin Montrö Sözleşmesi hükümlerine benzer veya paralel bir düzenleme getirilmesi konusunda değerlendirme yapıldı. Dr. Jale Nur Ece'nin 29 sayfalık hasırladığı 'Montreux Boğazlar Konferansı Tutanaklarından Tarihe Düşen Notlar ve Kanal İstanbul' raporuna ORSAM internet sitesinden ulaşılabiliyor.

(CİHAN)

Bu haber 992 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,161 µs