iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

İsrail bile İran’ı isterse…

20 Mayıs 2013 11:12 tsi
İsrail bile İran’ı isterse… İran’ın Cenevre’de yapılacak Suriye toplantısına katılmasını hangi ülkeler istiyor, desek, uzun sürer.. En iyisi istemeyen “ülke”yi yazalım... iyibilgi Ankara

İran’ın Cenevre’de yapılacak Suriye toplantısına katılmasını hangi ülkeler istiyor, desek, uzun sürer.. En iyisi istemeyen “ülke”yi yazalım...

Şam iktidarının çökmesi noktasında, Rusya’nın kaygıları dahi İran’ın korkularından fazla değil. Çünkü Tahran, Suriye düştüğünde sıranın kendine geleceğine inanıyor. Bu da “tüm korkuların toplamı” demek!

Suriye konusunda şimdi beklenen, Cenevre-II görüşmeleri. Rus-ABD yapımı bu zirve için Başbakan Erdoğan da son Washington gezisi sırasında ikna oldu! Şimdi yeni bir teklif daha var; İran’ın da bu toplantıya iştirak etmesi!

Bu çağrıyı dillendiren Rusya. “İran gibi bir aktörün sürecin dışında kalması yanlış” diyerek bu çağrıyı yaptı ve.. ABD’nin bu davete icap ettiği anlaşılıyor.

Bu gerçekten de ilginç bir durum. Tahran’ın Suriye yönetimine verdiği sınırsız lojistik ve politik destek gayet iyi biliniyor. Bir diğer bilinen de İran nükleer konular yüzünden ambargo da dahil Batı ile yaşadığı çekişme de ortada.

Şu anda İran’ın bu toplantıya katılmasına itiraz eden tek ülke Fransa. Paris, “bölgesel istikrara tehdit olan bir ülkeyi istemiyoruz” diyor. Peki ama doğu-batı fark etmeden, İran’a yapılan bu davet neden, nasıl?

Belki soruyu Cenevre ile sınırlamadan sormak gerekiyor! Suriye konusunda Şam’a destek veren ülkeleri bir saysak? İran, Irak, Rusya, İsrail (İsrailli bir istihbarat yetkilisi The Times’a, “Tanıdığımız şeytan tanımadığımız şeytanlardan iyidir" demiş bulunuyor.) ve kimi örgütler! Katar gibi Suriye muhalefetini destekleyen ülkelerin de ağırdan almaya başladığı söyleniyor.

Nihayet ABD’nin de İran’ın katılımına soğuk bakmayacağı “hissedildikten” sonra akla gelen soruyu zikretmek gerekiyor; Türkiye buna ne diyor?

Suriye krizi de dahil olmak üzere Arap Baharı sürecini geniş olarak Sünni-Şii ayrılığı, özel olarak Türkiye-İran rekabeti üzerinden okuyanlar açısından durum ne?

Anlaşılıyor ki Ankara gelişmeleri görmek, tabloyu netleştirmek istiyor. Ancak İran’ın Cenevre’ye gelmesine kategorik olarak karşı değil! Ama nereye varacağını kestirmek istiyor!

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,037 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,835 µs