En Sıcak Konular

'Her gün 2000 Iraklı göç ediyor'

30 Temmuz 2007 17:09 tsi
'Her gün 2000 Iraklı göç ediyor'

İngiltere'de yayımlanan The Independent gazetesi, Irak'ta yaşanan insanlık dramını manşetine taşırken, her gün 2 bin Iraklının "can korkusu" yüzünden evini ve yaşadığı toprakları terk edip komşu ülkelere göç etmeye çalıştığına dikkat çekti...

Bölgeden "insan akını" olduğunu belirten gazete, bugüne kadar 4 milyondan fazla Iraklının korku yüzünden evlerini terk etmek durumunda kaldığını hatırlattı ve bunun 2. Dünya Savaşından bu yana yaşanan en büyük göç hareketi olduğunu vurguladı.

Savaşın başından bu yana olan göç hareketleriyle ilgili bir haritaya da yer veren gazete, 54 bin Iraklının İran'a, 200 bine yakın Iraklının Körfez ülkelerine, 750 bin kişinin Ürdün'e, 1 milyon 400 bin kişinin Suriye'ye, 10 bin Iraklının Türkiye'ye, 100 bin Iraklının Mısır'a ve 40 bin Iraklının da Lübnan'a kaçtığını duyurdu.

Gazete, 2 milyon Iraklının da ülke içinde göç ederek, ölüm, açlık gibi korkularını yenmeye çalıştığını kaydetti.4 milyon göçmen Iraklının ülke nüfusunun 7'de biri olduğuna da dikkat çekilen haberde, "Bu kişiler kaçmasalar öldürüleceklerdi" denildi. Gazete yazarı, "ABD ve İngiltere Afrika'daki göçmenlere dair üzüntülerini dile getirirken, bir yandan da kendi yarattıkları bir dramı ya görmezden geliyor ya da küçümsemeye çalışıyorlar" yorumunda da bulundu.

Oxfam'ın raporuna göre Irak'ta açlık ve hastalıklar yaygın hale geliyor.

İngiliz yardım kuruluşu Oxfam tarafından hazırlanan raporda, Irak'ta açlık ve salgın hastalıkların giderek daha yaygın hale gelmekte olduğuna dikkat çekildi. ..

Oxfam'ın raporuna göre Irak'ta açlık ve hastalıklar yaygın hale geliyor. Şiddetin giderek derinleşen insani krizi gölgelediğine de işaret edilen raporda, Iraklı çocukların dramdan çok etkilendiği ve yüzde 28'inin kötü ve yetersiz beslendiği, nüfusun yüzde 15'inin karınlarını doyuracak parayı bulamadığı, yüzde 70'lik kesimin de temiz içme suyundan mahrum olduğu bildirildi. Raporda ayrıca, Iraklı çocukların yüzde 92'sinin de öğrenme güçlüğü çektiği belirtildi. Nüfusun üçte birini oluşturan 8 milyon Iraklının acil yardıma ihtiyaç duyduğuna işaret edilen raporda, 2003 yılından bu yana 2 milyon Iraklının ülkeyi terk etmek durumunda kaldığı hatırlatıldı.

2003 yılından bu yana bütün bu göstergelerdeki olumsuz değişimin keskin biçimde sürdüğü de belirtilen raporda, yıllarca süren ambargolar ve savaşın ülkeyi, Irak halkının ihtiyaçlarının giderilememesi noktasına getirdiği kaydedildi.

Oxfam Direktörü Jeremy Hobb da konuyla ilgili açıklamasında, çatışmaların sürmesi ve Irak'taki kurumların henüz yeterince güçlenememiş olmasının, insanlık dramını azaltmak için gösterilen çabaların etkisini sınırlı kıldığını belirtti.

Bütün bunlara rağmen Iraklılara daha çok yardım yapılabilmesi gerektiğini vurgulayan Hobb, Irak'taki drama asker göndererek yardım yapmamış olan ülkelerden daha çok maddi yardım yapmalarını da istedi. Oxfam, pek çok diğer uluslararası yardım kuruluşu gibi 2003 yılında Irak'taki güvenliğin azalmasını gerekçe göstererek ülkedeki çalışanlarını çekmişti.

Irak'ta halen yerel bazı yardım kuruluşlarının faaliyet gösterdiği, ancak bunların da fon eksikliği yüzünden fazla hizmet veremedikleri biliniyor.

sabah



Bu haber 266 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,770 µs