iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Türkiye, gelir eşitsizliğinde zirvede

16 Mayıs 2013 12:21 tsi
Türkiye, gelir eşitsizliğinde zirvede OECD'ye göre Türkiye, gelir adaletsizliğinin en hızlı derinleştiği dört ülkeden biri. iyibilgi özel

Dünyada zenginle yoksul arasındaki gelir eşitsizliği, 2007-2010 tarihleri arasında, önceki 12 yıllık dönemin üç katı kadar derinleşti. Bu dönemde 33 OECD ülkesinde yaşayan nüfusun en zengin yüzde 10'u ülke kaynaklarından, en yoksul kesimlerden 9.5 kat daha fazla yararlandı.

İstatistiklere göre, yoksul-zengin gelir farklılığındaki uçurumun zirveye ulaştığı dört ülke ise ABD, Türkiye, Meksika ve Şili. OECD raporu ayrıca, 2008 krizinden sonra gelir uçurumunun hızla derinleştiği ülkeler arasında konumladığı Türkiye'nin krizden aslında hiç de zararsız kurtulmadığını, bir başka deyişle krizin Türkiye'yi teyet geçmediğini de ortaya koyuyor. Kriz sonrasında ortaya çıkan işsizlik ve ücret düşüşlerinin gelir uçurumunda önemli bir etkisi olduğunu kaydeden rapor, "Bu durum hane halkı ekonomilerini olduğu kadar, küresel sarsıntılar karşısında ülke ekonomilerini de risk altında tutmaya devam ediyor" diyor.

OECD'ye göre bu ülkeler gelir uçurumunu azaltıcı önlemler almadıkları sürece, ekonomilerindeki riski de bertaraf demeyecekler. Gelir adaletsizliğinin en çok çocuk ve gençleri tehdit ettiğini kaydeden OECD uzmanları raporda, çözülmeyen bu sorunun ülke ekonomilerinde kronik krizler yaratabileceğine de dikkat çekiyorlar. Konuya ilişkin OECD raporunun önemli bir tarafı da, her durumda serbest piyasa ekonomisini destekleyen OECD uzmanlarının, gelir uçurumundaki riskli tırmanış dolayısıyla ülkeleri refah devletini andıran sosyal önlemler almaya teşvik etmeleri.

Rapora göre, özellikle Türkiye'nin de dahil olduğu Avrupa bölgesinde sosyal harcamalardan tasarruf eden devlet maliyesi, öngörülmemiş bir vergi düşüşüne de tanık oluyor. Dolayısıyla OECD uzmanları, kemer sıkma politikalarında devletin, bir sosyal devlet olarak üstlendiği harcamalardan kaçınmasının orta ve uzun vadede kamu maliyesini de sıkıntıya soktuğunu kabul ediyorlar.

OECD, genellikle IMF önerileri çerçevesinde uygulanan bu tür acı reçetelerin olumsuz sonuçlarına karşı da uyarıda bulunuyor. OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, "Bu endişe verici bulgular toplumun en zayıf ve yoksul kesimlerinin bir an önce koruma altına alınması gerektiğini gösteriyor. Hükümetler kamu harcamalarını kontrol edelim derken zorunlu görevlerini yerine getirmekten kaçınıyorlar" şeklinde özetliyor durumu. Aynı OECD raporuna göre gelir eşitsizliği konusunda en iyi durumda olan ülkeler ise İzlanda, Norveç, Danimarka ve Slovenya. Rapor en eşitlikçi ekonomiler görünümündeki bu ülkelerde devletin sosyal niteliğini kaybetmemek için aldığı önlemlere de dikkat çekiliyor.

Rapora şu bağlantıdan ulaşılabilir

Kaynak: BBC, Huffington Post, OECD

www.iyibilgi.com  özel



Bu haber 2,718 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,591 µs