iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Ne yapmalı?

30 Temmuz 2007 14:36 tsi
Ne yapmalı? 22 Temmuz sonrası “Türkiye normalleşecek mi” ve “normalleşme için ne yapılmalı” soruları en çok rağbet görenlerden! İyibilgi bu soruyu uzmanlara sordu. iyibilgi özel

22 Temmuz seçimleri AKP’yi tek başına iktidar yaparken DTP’yi de meclise soktu. Türkiye yeni meclis ile iki kronik sorununun çözümünü konuşmaya başladı. Sorulan soru şu: Türkiye normalleşecek mi? Yeni gerginliklerden uzak durmak için siyasi söylemler nasıl oluşturulmalı? İyibilgi iki uzmana sordu. İşte aldığımız yanıtlar…

Yasin Aktay- Sosyolog, yazar: Hükümet iktidarı Türkiye için kullanmalı

Aslında normalleşme kavramına sıcak bakmıyorum. Çünkü bu anormallik söylemi siyasi enstrüman olarak kullanılıyor. Seçilerin sonuçları da ortaya çıkardı ki bu anormallik giderek normalleşiyor. Seçim sonuçları anormallik üzerinden siyaset yapanların kimi isteklerini kırmıştır. Seçim sonuçları elbette rahatlamaya yol açabilir. Siyasal ahlak sorunumuz var o bitmediği sürece bunlar devam edecektir. Ancak ben bu seçim sonuçlarını önemsiyorum. Anormallik üzerinden siyaset yapanların olağanüstü durumları arayamayacağı uzun bir dönem önümüzde açılmış olabilir. Hükümet eğer ben elime geçti istediğimi yaparım demezse, iktidarını kendisi için değil Türkiye için kullanırsa iktidarı kaybetse bile bu normalleşme devam edecektir.

MHP ve DTP çözüm dilini yakalamalı

AKP’nin Güneydoğuda bu kadar dengeli oy alması özlenen tabloydu. Kürt sorunu konusunda ilginç bir dil vardır. Bunu bir tek AKP yakaladı. Kürt sorunundan bahsetti ama oy kaybetmedi. Batı da bunu doğru algıladı, doğu da… Bu dil sorunun çözümü açısından mümkün bir yol olduğunu gösterdi. DTP ve MHP’nin bu dile gelmesi zor. Zaten gelmeyecekleri için AKP merkez partisi. Üstelik DTP ve MHP bu dili kullanırsa oy kaybeder. Ancak yapabilecekleri çok önemli bir görev: Milliyetçi söylemlerini yavaşça da olsa normalleşme istikametine çevirmiş olmaları. Hızlı yaparlarsa travma yaratabilir.   Bu tedrici olmalı…

 


 

Mehmet Bekaroğlu- Eski milletvekili, psikiyatr: Normalleşme bir alanda olabilir

Bu soruyu yanıtlarken AKP’nin neye karşılık geldiği önem kazanıyor. Seçim öncesi mesajları ve vitrinlerine bakın. AKP tartışmasız merkez sağa oturdu. Ancak bu yeni bir merkez sağ. Eski merkez sağ partiler ülkeyi yönetirken bürokrasi, ordu gibi güç odaklarına bakardı. Şimdi bu iktidarın merkezinde kayma oldu. Yerli güç odaklarının yerini uluslar arası güç odakları aldı.

Dindar kesim için iyileşme yok!

Türkiye’nin daha da demokratikleşmesi ve dindar kesimin sorunlarının çözümü ile ilgili konularda ciddi iyileştirmeler beklemiyorum. AKP’yi bu konuda zorlayacak parti ve toplum kesimi yok. AKP şöyle düşünüyor: Türkiye demokratikleştikçe dindar kesimin haklarıyla ilgili düzelme olabilir diyorlar. En iyi ihtimalle yeni dönemde şu olabilir: Üniversitede okuyanlar için belki bir gelişme olabilir. Ama esasen Türkiye’nin global kapitalizme eklemlenmesini dindarlar görmezden geliyorlar. Bence bu daha önemli bir sorun.

DTP’nin ne yapacağı önemli

Kürt meselesi ile ilgili DTP’nin Meclis’te bulunması ve uluslar arası konjonktür AKP’yi zorlayabilir. Bir takım iyileştirmeler olabilir. Bu Türkiye’yi çatışma ortamından çıkarabilir. Ancak ABD’nin Irak’ta olduğunu ve Kürt kozunu Türkiye’ye karşı kullandığını unutmayalım. Ama DTP’lilerin yapmak istediği de çok önemli. Sadece Türkiye’de değil bölgede de iktidar mücadelesi veriyorlar. Ne yapacakları çok önemli.

Gül’ün adaylığı sonrasında kimi yazarlardan normalleşmeye dönük mesajlar geliyor

Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığına karşı çıkanların bunu sürdürmesine gerek kalmadı. Bunu içselleştirmeye çalışmaları normal. Ama emin değilim, AKP Gül’ü aday göstermeyebilir. Erdoğan’ın vermiş olduğu mesajlar ile Gül’ün söylemi çelişiyor. Ama netice fark etmez gerginlik yok artık.

www.iyibilgi.com



Bu haber 501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,898 µs