En Sıcak Konular

Tuncel'in avukatından başvuru

30 Temmuz 2007 14:09 tsi
Tuncel'in avukatından başvuru 

İstanbul'dan bağımsız milletvekili seçildikten sonra cezaevinden tahliye edilen Sebahat Tuncel'in avukatı Baran Doğan, Tuncel hakkındaki yargılamanın durdurulmasını istedi.

İstanbul'dan bağımsız milletvekili seçildikten sonra cezaevinden tahliye edilen Sebahat Tuncel'in avukatı, Tuncel hakkındaki yargılamanın durdurulmasını istedi. Tuncel'in avukatı Baran Doğan, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne verdiği dilekçede, ''Hüküm verilinceye kadar suçsuz kabul edilen Sebahat Tuncel'i Anayasa'nın 14. maddesinin ikinci bendine yer alan 'devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı amaçlayan faaliyet' ile doğrudan suçlamanın ve dokunulmazlık kazanmadığını iddia etmenin hukuki bir çelişki olduğunu'' savundu.

Dilekçesinde ''bunun hukuk dışı siyasi bir yargısız infaz olduğunu'' ileri süren avukat Doğan, ''müvekkilinin 'masumiyet karinesi' olarak bilinen 'suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar kimse suçlu sayılamaz' gerekçesiyle de dokunulmazlık kazandığını, Tuncel'in bu nedenle de yargılanamayacağını'' iddia etti. ''Anayasa'nın 14. maddesinin Türk Ceza Kanunu'ndaki karşılığının 302. madde olduğunu, müvekkilinin ise ''örgüt üyeliği'' suçunu düzenleyen 314. maddeden yargılandığını'' anlatan avukat Doğan, ''Tuncel hakkındaki hem anayasal ve yasal zorunluluk, hem de adil yargılanma ihtimalinin kalmaması nedeniyle yargılamanın durdurulması ve hiçbir yasal işlem yapılmamasını'' istediğini ifade etti.

 -TAHLİYE GEREKÇESİNE İTİRAZ-

Avukat Doğan ayrıca, Tuncel'in tahliye gerekçesini değiştiren İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bu kararına ilişkin İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulundu. Doğan, itiraz dilekçesinde ''savcılığın mahkeme kararının gerekçesine itiraz etme yetkisi olmadığını, bunun savcılık tarafından mahkemenin nesnel vicdanının sorgulanması ve mahkemenin vicdanının yerine savcılığın öznel görüşünün konulmasını talep etmesi anlamına geldiğini'' ileri sürdü.

''Savcılığın bu talebinin aynı zamanda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesinde düzenlenen adil yargılanma hakkını ihlal eden bir insan hakları ihlali olduğunu'' savunan Doğan, dilekçesinde ''gerekçenin maddi hata nedeniyle değiştirilmesinin ayrıca Ceza Muhakemesi Kanunu'na karşı hukuki bir hile olduğunu'' iddia etti. Avukat Doğan dilekçesinde, ''müvekkilinin yargılanması gerektiği yönünde başlatılan tartışmaların savcılık üzerinden mahkemenin vicdanına ve gerekçesine hükmettiğini, bunun da müvekkilinin adil yargılanma imkanını ortadan kaldırdığını'' savundu. Doğan, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bu kararının ''hukuka aykırı olduğu ve adil yargılanma hakkını ihlal ettiği'' gerekçesiyle tüm sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldırılmasını istedi.

haber7



Bu haber 309 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,751 µs